01.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ
Bireysel olarak katılan ve tanıtımlar yapan firmaların yanında İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği Türkiye milli iştiraki ve ikili görüşme platformunda 29 firma yer aldı. General Mobile, Netaş, Etiya gibi firmalar ‘Turkey’ yazılı standda fuara katıldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, küresel B2B yani firmadan firmaya yapılan e-ticaret yarışına dikkati çekti. Avdagiç, “B2B e-ticaret yarışında havayolu ve kargoda yeni bir model geliştirmezsek, küresel rekabette olmamız ihtimal bile değil. Olta balıkçılığı gibi bu. Onlar ağla tutarken, biz olta ile balık avlayarak rekabet edemeyiz. Ağ çağında olta balıkçılığıyla övünemeyiz.
Global B2B siteleri o kadar büyüdüler ki para tahsilatının zor olduğu ülkeye mal satan kuruma önceden ödeme yapıp, ardından tahsilat için faktoring hizmeti bile veriyorlar” dedi.
TT’den 5G uygulaması
Türk Telekom (TT) ile Huawei, 1 Şubat’ta sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) tabanlı eğitim içeriklerinin erişimini 5G üzerinden bulut teknolojisini kullanarak uzaktan test etti.
Bu çalışma, fuarda Huawei tarafından, şirketin faaliyet gösterdiği ülkeler arasında ‘En İyi 5G Bulut Dikey Sektör Uygulamalarından Biri’ olarak gösterildi. Türk Telekom, ayrıca Huawei ile 5G teknolojileri alanındaki iş birliğini İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) TurkTech1.0 ile ileri bir boyuta taşıdı. TT CEO’su Dr. Paul Doany, “Türk Telekom olarak Huawei ile imzaladığımız iyi niyet sözleşmesi sayesinde 5G uygulama alanlarını geliştirip, test ederek şebekelerimizde uygulamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Yüzden tanıyor
Vestel, Mobil Dünya Kongresi’nde ‘V’ serisinin en yeni üyesi Venus V7’yi sergiledi. V7’nin 6.2 inç 19:9 damla çentikli ekranı var. Venus’ün orta segmentteki yeni telefonu, çift SIM kart desteği, 8 MP ön ve 13+2 MP arka kamerayla geldi. Ağırlığı ise 163 gram olan Vestel Venus V7’de, 3 GB Ram ve microSD ile beraber 128 GB’a kadar artırılabilen 32 GB dahili hafıza yer alıyor.
Venus V7, ayrıca yüz tanıma teknolojisiyle de dikkatleri çekiyor. Vestel Venus Z30 ise, kenardan kenara bakıldığında 6.18 inç çentikli, Full HD Plus Incell IPS ekrana sahip. 2.5 GHz sekiz çekirdekli işlemcisi ve 4 GB Ram belleği var. 16 MP’lik ön kamera, selfie’lerin her zaman harika gözükmesini sağlıyor. Şubat ayı itibariyle 2.999 liradan raflarda yerini aldı.
Fuarda IoT anlaşması imzaladı
Vodafone Grubu, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen ve mobil iletişim dünyasının kalbinin attığı Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2019’da IoT alanında iki yeni işbirliğini duyurdu. Arm ve Vodafone’un stratejik anlaşması, şirketlerin IoT çözümlerini hayata geçirirken karşılaştığı karmaşıklık ve maliyetleri ciddi ölçüde azaltacak. Bu kapsamda Vodafone IoT’nin global platformu ve bağlanabilirliği ile Arm’ın IoT yazılım ve hizmetleri bir araya getirilerek, işletmelere geleneksel SIM kartlarına olan ihtiyacı ortadan kaldıran programlanabilir, ağa bağlı bir çip sistemi sunulabilecek.
Google standına girdi
Türk yapay zeka şirketi Cbot, Google işbirliğini Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2019) duyurdu. Çözümünü fuarda Google standında sergilemeyi başardı. Cbot, RCS (Zengin iletişim servisi) projesi üzerinden uygulama geliştiren ilk firmalardan oldu. Fuarda, Cbot’un İş Bankası için geliştirdiği Türkiye’nin yapay zeka tabanlı ilk FAQ chatbot’unun, Google’ın SMS uygulamalarını daha fazla özellik ekleyerek zenginleştiren RCS platformu üzerinden hizmet vereceği duyuruldu.
Cbot Ürün Müdürü Alpay Öztürk, RCS platformunda tamamı Türk mühendislerden oluşan yapay zeka şirketi olarak geliştirdikleri çözümle yer almaktan gurur duyduklarını söyledi. Öztürk, “Bu proje ile kullanıcıların bir bankanın hizmetlerine ulaşabilmesi için uygulamasını indirme ya da web sayfasına gitme zorunluluklarını ortadan kaldırıyoruz. SMS üzerinden mesaj atılacak” dedi.