16.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Serkan Arman
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) MIPIM 2019 kapsamında Cannes’ın en popüler sahil şeridinde kurduğu 685 metrekarelik İstanbul Çadırı, bu yıl 5’inci kez Londra ve Paris çadırlarının arasında yer aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, MIPIM’in açılışına katılarak fuara verdiği önemi gösterdi. Kurum, “3 günlük fuar çerçevesinde 1 milyon kartvizit el değiştiriyor. Bu birliktelik hem sektör, hem de sektörün geleceği adına çok önemli” dedi.
Fuarda İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile birlikteydik. Sohbet etme imkânı bulduğumuz Avdagiç, MIPIM’e 100’ün üzerinde ülkeden yaklaşık 26 bin gayrimenkul profesyonelinin katıldığını hatırlatarak, “MIPIM’den ‘İstanbul’ geçti. 2019 yılında yabancıya konut satışı sektörü hareketlenecek. Biz de bu amaçla fuarlarda Türk gayrimenkul sektörünün uluslararası yatırımcılarla, İstanbul çadırının gölgesinde etkin bir network kurmalarını sağlıyoruz” dedi. MIPIM’in çok önemli bir platform olduğuna işaret eden Avdagiç, şunları söyledi:
“Burada dünyadaki en önemli 100 gayrimenkul fon yöneticisinin 40’ı, dünyadaki en önemli genel fon yöneticisinin de yüzde 80’i temsil ediliyor. Fuarın en prestijli yerindeydik. İstanbul’un önemli projelerini oraya taşımaya çalıştık. Fonlar yatırım için kaliteli ve nitelikli bir hayat sunan projelere öncelik veriyorlar. İstanbul rakiplerine göre daha şanslı.”
14 milyon turist
Turizm yatırımlarının da MIPIM’e katılımın iyi olacağını dile getiren Avdagiç, “İstanbul’da artan turizme bağlı olarak turizm yatırımları da daha cazip hale geldi. Geçen yıl 13.4 milyon kişi ağırladık. Bu seneki hedefimiz ve beklentimiz, hiç abartmadan söylüyorum 14 milyon. Buna bağlı olarak geçen sene fiyatlarımız yüzde 11 arttı. Ama hâlâ İstanbul’da 5 yıldızlı otel fiyatları Avrupa ölçeğine göre ucuz. İstanbul’a gelen turist sayısını hem nicelik, hem de nitelik olarak artırmaya çalışıyoruz. Bu yıl uzun bir aradan sonra ilk defa 20 - 21 kurvaziyer gelecek İstanbul’a. Ümit ediyoruz ki, hızlıca Galataport’un da devreye girmesiyle İstanbul’da kurvaziyer ticareti de öne çıkacak.”
Start-up atağına kalktı
İstanbul’un finans merkezi haline gelmesinin önemine de değinen Avdagiç, “Bu konuda net bir irade kondu, bir fiziki mekan belirlendi. Hem inşaat, hem mevzuat anlamında süreçlerin paralel yürümesi lazım. Çünkü birçok rakibimiz var. Bunların arasından sıyrılıp İstanbul’u öne çıkartmak için yapmamız gereken çok önemli ev ödevleri var. Sadece hükümetin değil, üniversitelerimizin, iş dünyasının, kurumlarımızın, şirketlerimizin ve yetişmiş insan gücü açısından yapmamız gereken çok şeyler var” dedi.
İTO’nun sahip olduğu gayrimenkulleri ağırlıklı olarak ‘start-up’lar için ve eğitim amaçlı kullanıma açmak istediğini dile getiren Avdagiç şunları söyledi:
“Eski ticaret odası binasında olan şu an geçici olarak Fulya’ya taşıdığımız Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’miz (BTM) var. Orada 180 start-up’ımız var. Bir hedef verdik, “BTM 1000” dedik. Bu dönemin sonuna kadar 1000 start-up’lık bir sistem kurmak istiyoruz.”