EkonomiMilyonlar memuriyet kuyruğunda

Milyonlar memuriyet kuyruğunda

12.07.2010 - 00:20 | Son Güncellenme:

Üniversite mezunu olduktan sonra devlette memur olmak isteyen yüz binlerce genç, bu hafta sonu düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kıyasıya yarıştı.

Milyonlar memuriyet kuyruğunda

Lisans mezunu 1 milyon 370 bin 565 kişinin katıldığı sınava, daha önce yapılan KPSS’ye girip memuriyete atanamayan ve özel sektörde çalışmasına rağmen iş güvencesi bulunmamasından yakınan üniversite mezunları katıldı. Lisans mezunları ile öğretmenlik kadrolarına atanacaklara yönelik KPSS, ÖSYM tarafından düzenlendi.
2010 KPSS’ye toplam 3 milyon 789 bin 331 aday başvurdu. Bir önceki (2008) KPSS’ye 2 milyon 408 bin 379 kişi katılmıştı. Bu yılki adayların 1 milyon 370 bin 565’i lisans mezunu, 1 milyon 812 bin 103’ü ortaöğretim mezunu, 606 bin 663’ü de iki yıllık önlisans mezunu.
10 - 25 Mayıs arasında ÖSYM’ye başvuran 4 yıllık lisans mezunlarının sınavı 10 - 11 Temmuz’da yapıldı.
Uzmanlık ve kariyer mesleklerini tercih edenler ise dün alan bilgisi sınavına girdi. 31 Mayıs - 6 Temmuz arasında ÖSYM’ye KPSS başvurusu yapan ortaöğretim ve iki yıllık önlisans mezunlarının sınavı ise 26 Eylül’de gerçekleştirilecek. Bu sınava girecek olanların sayısı 2.4 milyonu aşıyor.

Milyonlar memuriyet kuyruğunda



10 bin öğretmen alınacak

- Yılbaşından buyana 13 bin 922 adayın memuriyete yerleştirme işlemi yapıldı.
- Yılın geri kalan bölümünde 99 bin kişi kamuya yerleştirilecek.
- Bu yıl kamuya açıktan atama yoluyla 32 bin memur alınacak.
- Bunların 7 binini üniversitelerin akademik personeli, 10 binini de öğretmenler oluşturacak.
- 2009 yılında emekli olanların yerine bu yıl 20 bin 791 yeni memur alımında bulunulacak.
- Açıktan atama ve emeklilik yoluyla boşalan kadrolara yapılacak atamalar 52 bin 791’i bulacak.

İSTANBUL
‘Memuriyet garantili bir iş’
İdris Memiş (Anadolu Üniversitesi, İşletme):

İşsizim. Devlet memuru olmak istiyorum. Çünkü ‘garantili’ bir iş. Gelecek kaygınız yok. Sınava hazırlık sürecim biraz sıkıntılı oldu. Çünkü bir taraftan da okula devam ediyordum. Kitaplar biraz pahalı olduğu için internetten sorular indirerek çalıştım.

Haberin Devamı

‘Şartları iyi’
Eda Guruplar (Atılım Üniversitesi, İşletme Bölümü):

Üniversiteyi 1.5 yıl önce bitirdim. Yaklaşık bir yıldır bir hastanede ‘tıbbi sekreter’ olarak çalışıyorum. Aldığım maaş 700 TL. Devlet memuru olmak için bu sınava giriyorum. Devlet memuru olunca geleceğiniz garanti altına alınıyor. Ayrıca çalışma şartları da çok iyi. Sınava hazırlık için dershaneye gitmedim. Kendim kitapları alıp hazırlandım. Hazırlık süreci biraz stresli oldu. Çünkü yüzbinlerce aday sınava giriyor ve ister istemez ‘Bu kadar kişi içinden ben de seçilebilir miyim?’ endişesine kapılıyorsunuz.”

‘İşsizim, Dışişleri istiyorum’
Ebru Dursun (İstanbul Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü):

İşsizim. Bu sınava bir sonraki sınavlara hazırlık olsun diye giriyorum. Çünkü çok iyi hazırlanamadım. Kitaplar pahalı ve Uluslararası İlişkiler alanında kaynak neredeyse yok denecek kadar az. Hatta bir tane hazırlık kitabı var diyebilirim. Ayrıca bu konuda çıkmış soruları da bulmak çok zor. Ben Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmak istiyorum. Sınava da bu yüzden giriyorum.”

‘Bir bayan için en ideal iş’
Duygu Selçuk (Anadolu Üniversitesi, İşletme):

İşsizim, iş bulmak için sınava giriyorum. Çünkü bu devirde bir bayan için en ideal iş devlet memurluğu. Hem rahat hem de stressiz. Çalışma saatleri de uygun.
Evinize ve çocuğunuza da zaman ayırabilirsiniz. Benim 3 yaşında bir oğlum var. Onunla da ilgilenmek zorunda olduğum için sınava çok iyi hazırlanamadım.

ANKARA
‘Umudum özelde’
Zinnet Sarıkaya (25) Gazi Üniversitesi Büro Yönetimi Öğretmenliği:
Bölümümüzden her yıl 80 kişi mezun oluyor ama MEB’in bizim için açtığı kadro sayısı 7-8’i geçmiyor. Özel sektörde çalışmak durumundayım. Sınavlara aşina olduk, hayatımıza yer ettiler. Bölümümüzle ilgili MEB’in ayırdığı kontenjan sayısının artırılmasını istiyorum.

Haberin Devamı

‘Ailem baskı yaptı’
Emre Keskin (30) Hacettepe Üniversitesi, İşletme:

Aile şirketimizde çalışıyorum ama ailem sınava girmemi istedi. Aile baskısıyla sınava girdim. Şimdi devlete girsem 1.500 TL maaş alacağım ama yeterli değil. Dershaneye gitmedim çünkü artık bir sektör olmuş.
Demet Işıklı (23) Selçuk Üniv., İşletme Önlisans:
Halen özel sektörde çalışıyorum. Bu durumda evlenemem. Evlenmem için devlet memuru olmam gerek. Sınavlara katılmamı babam istiyor, ‘keşke, devlet memuru olsan’ diyor.

Haberin Devamı

‘Psikolojim bozuldu’
Tuğba Battal (27) Anadolu Üniversitesi, İktisat:

Emeklerimizi 2-3 saatlik sınavla belirlenmesine karşıyım. Dershane sınav başarısında çok etkili. Memur olunca alacağım 1.500 TL maaş benim için yeterli. KPSS yüzünden geceleri uykum kaçtı. Sınavdan çıktıktan sonra bile titriyordum. Psikolojim bozuldu oysaki bu KPSS’ye ilk girişim. Özel sektörde insanın geleceği yok.

‘Şaibeli bir sınav’
Yusuf Yıldız (29) Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği:
2004’ten bu yana her sene KPSS’ye katıldım. Sosyal bilgiler öğretmeniyim ama matematik sorusu da çözmek zorundayım. Fakat üniversitede yıllarca matematik dersi görmedim. MEB’in branşım için açıkladığı taban puanı, matematik sorularını çözemediğim için elde edemiyorum. Kopya olayları sınavın güvenirliliğini alt üst etti. KPSS şaibeli bir sınav oldu.

Haberin Devamı

‘2.500 TL maaşım var ama...’
Halil Sarımen (29) Eskişehir Üniversitesi, İktisat:

Sınava ilk girişimdi. İşletmecilik yapıyorum. 2 bin 500 TL kazancım var. İş güvencesi arıyorum. Sınav sistemini doğru bulmuyorum. Bir senelik emeğimizi 3 saatte sınamaya çalışıyorlar. Bizim ülkemiz zaten adaletsiz. İsteyen istediği bölüme sınavsız girip okuyabilmeli bence.

‘KPSS mantıklı bir sistem’
Gül Yanarsönmez (24) Cumhuriyet Üniversitesi, İktisat: İlk girişimdi. Zor bir sınavdı. Zaten her sene biraz daha zorlaştırıyorlar. Sınav sisteminin adil olduğunu düşünüyorum. Bence iyi ve mantıklı bir sistem.

İZMİR

‘Özel sektörde patron var’
Ece Altuntaş (25) Ege Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü:
Üniversiteyi 2 yıl önce bitirdim. Devlet memuru olmak ve garantili bir işe sahip olmak için KPSS’ye girdim. Bölümüm gereği de iş bulmak zor. Özel sektörde iş bulsam alacağım maaş bin 500 TL’den başlıyor. Devlette kadroya göre maaş artış gösteriyor. Özel sektörde patron ne kadar verirse o kadar alıyorsunuz. Ne zaman istenirse işten çıkarılıyorsunuz.

‘500 alırken, 1.500 alacağım’
Servet Polat (29) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İşletme Bölümü:

Okuldan mezun olalı 3 yıl oluyor hala sınavlara giriyorum. Daha önce özel sektörde çalışıyordum 1 ay önce işten ayrıldım. Dershaneye gittim. Özel sektörle arasında 3 katı maaş farkı var. 500 alırken 1.500 TL alacağım. Devlet memuru olmayı şu şartlar altında herkes ister. Burada en kazançlı ÖSYM. ÖSYM’nin maddi kazancı var.


‘Devlet güvencesi başka’
Barış Fırat (27) Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi:

Üniversiteyi üç yıl önce bitirdim. Askerliğimi yaptım. Bir yıl önce geldim hala işsizim. Devlette garantili iş imkanı olduğu için çalışmak istiyorum. Bankalarda çalışmak istiyorum. Özel sektörde de bankalar var ancak devlet güvencesi başka. En iyisi bile devlet kapısı gibi olmuyor, sigorta ve güvenceler tam. Özel sektörde iş bulabilseydim 700-800 civarında ancak olurdu. Eğer kazanıp işe yerleşirsem, maaşım 1.000 TL’nin üzerinde olacak.

‘Devlette fazla alacağım kesin’
Mine Akıncı (25) Manisa Celal Bayar Üniversitesi, İşletme Bölümü:

İki yıllık muhasebe bitirdim, arkasından Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdim. Özel bir büroda muhasebede çalışıyorum. Şu anda bin 200 TL alıyorum. Vergi denetmenliği için KPSS’ye girmek gerekiyor. Devlette çalışırsam ne kadar alacağımı tam bilmiyorum ama daha fazla alacağım kesin.

‘Ailem devlette çalışmamı istiyor’
Ece Duran (25) Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü:

2007’de üniversiteyi bitirdim. Muhasebe elemanı olarak çalışıyordum. Sosyal güvencem vardı. Ancak Ocak ayından bu yana işsizim. Biraz işten çıkarıldım gibi oldu. 800 TL maaş alıyordum. Sınava girmemin sebebi devlette daha garantili iş imkanları olması. Ailem de devlette çalışmamı istiyor. En az 1000 TL’den de maaşım başlayacak.


‘Bu sınav para tuzağı gibi...’
Mustafa Değirmencioğlu (28) Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü:

2004’te mezun oldum. İki senedir işsizim. Özel sektörün güvencesi olmadığı için kamuyu tercih ediyorum.
Sınava 4 sefer girdim. Bu artık bir nevi para tuzağı gibi olmaya başladı. 100 binlerce kişi başvuruyor işe alınan ise çok sınırlı.