Milliyet EnerjiTürkiye’nin elektrik için kömür ithalatı iki katına çıktı

Türkiye’nin elektrik için kömür ithalatı iki katına çıktı

30.03.2023 - 09:54 | Son Güncellenme:

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember’in bugün yayınladığı analize göre, Türkiye’nin elektrik üretimi için kömür ithalatı 2022 yılında iki katına çıkarak 5,3 milyar dolara ulaştı.

Türkiye’nin elektrik için kömür ithalatı iki katına çıktı

Tüm zamanların en yüksek kömür ithalatına ulaşılan yılda Rusya, Kolombiya’yı geçerek Türkiye’nin en büyük kömür tedarikçisi oldu.

Haberin Devamı

Türkiye 2022 yılında kömür ithalatının yarısına yakınını Rusya’dan sağladı; 2021 yılında ise Rusya’nın payı yüzde 26 seviyesindeydi. Çalışmada Türkiye’de ithal kömürden elektrik üretiminin yerli kömürden yüzde 25 daha fazla olduğu vurgulanırken, bu nedenle 2010’da yüzde 7 olan ithal kömürün elektrik üretimindeki payı, 2022’de yüzde 20’ye kadar ulaştığı aktarıldı.

Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, yaygın kanının aksine Türkiye’de kömürden elektrik üretiminin büyük kısmının yerli değil ithal kömürle gerçekleştiğine dikkat çekerken, “İthal kömüre olan bu bağımlılık 2022 yılında rekor kömür ithalatına neden oldu. Türkiye’nin bunu durdurmak için özellikle güneş gibi potansiyelini yeteri kadar kullanmadığı temiz enerji kaynaklarına yönelmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte analizde, güneşten elektrik üretiminin potansiyelin çok altında kaldığı belirtilirken, Enerji Bakanlığı’nın yeni enerji planındaki yüksek güneş hedeflerine ulaşabilmek için her yıl eklenecek güneş kapasitesinin üç katına çıkmasına gerekeceği kaydedildi.