28.07.2023 - 17:56 | Son Güncellenme:
Milliyet Enerji dergisinin bu ayki gündeminde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması yer alıyor. Dergi yeni sayısında Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kapsamında yürürlüğe aldığı ve Türkiye ile ticareti doğrudan etkileyecek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı riskler ve potansiyelleriyle ele alıyor.
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın raporlama süreci, 1 Ekim 2023’te başlayacak ve başta 6 sektörün AB’ye ihracatını doğrudan etkileyecek. Karbon vergisi olarak tanımlanan AB’nin bu kararının Türkiye’deki üreticilere ve ihracatçılara nasıl etki yaratacağı detaylarıyla Milliyet Enerji okurlarına sunuluyor. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması neler getirecek, raporlamada nelere ihtiyaç duyulacak, Türkiye’deki kamu kurumları hangi mevzuatları çalışıyor, hangi konular belirsiz, AB’nin amacı nedir gibi konular derinlemesine analiz ediliyor.
Milliyet Enerji ayrıca, alıcıların ve uzmanların görüşleriyle “Karbon vergisine nasıl hazırlanmalıyız?” sorusunun yanıtını arıyor. Ticaret Bakanlığı, karbon vergisi çalışmalarının Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği ile tam uyumlu olması gerektiğini paylaşırken, SKDM’nin yol haritasını Milliyet okurlarına özel olarak anlatıyor. Deriva Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Tolga Uysal, dergiye yaptığı özel açıklamalarda karbon piyasalarındaki fiyatlara ve işleyişine ışık tutmasının yanı sıra ülkemizde büyük şirketlerin konuya hakim olduğunu, sırada KOBİ’lerin bulunduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Nuri Azbar ise, okuyucular için tüm detaylarıyla SKDM’nin hem raporlama dönemi hem de 2026 itibariyle nelerin değişeceğini detaylandırıyor. Lojistik sektörünün uzman isimlerinden Fatih Uzun, karbon vergisi uygulamasının sektörün her alanına temas edeceğini, yakın zamanda SKDM’ye dahil edilmesini beklediğini aktarıyor. BSH Ev Aletleri’nden Hilmi Gürkan Özkırım ise Türkiye beyaz eşya sektörünün, üretiminin yaklaşık dörtte üçünü başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelere ihraç ettiğini vurgularken, AB ile eş zamanlı uyumun önemine değiniyor.