22.05.2014 - 12:00 | Son Güncellenme:
"Son 6 yıldır milli gelirde 10 bin dolara takıldık kaldık" diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ihtiyaç bekleyen yapısal reformlara, vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi ve reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesinin gerekliliğine değindi. Vergi reformu ile herkesten daha adil vergi toplayan bir sistem kurulması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Vergi reformu sadece devlet gelirleri artırmak için düşünülmemeli. Vergisini düzgün ödeyene pozitif ayrımcılık yapalım ki herkes vergisini düzenli ödemeye teşvik edilsin." dedi.
Daha istikrarlı büyüme için cari açığın azalmasının şart olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, vergisini aksatmadan ödeyenlerin ödüllendirilmesi çağrısında bulundu.
Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
"Ürün bazında yatırım teşviki verilebilmeli" İhracatımız içinde orta teknoloji ürünlerin payı artıyor ama ileri teknoloji içeren ürünlerin payı azalıyor. Ürün bazında yatırım teşviki verilebilmeli. Sadece Türkiye’yi değil bölge ülkedeki fırsatları da göz önünde bulundurmalıyız. "Filistin Cenin bölgesinde ilk adımı atıyoruz" Komşu bölgelerde içinde Türkçe konuşulan kapısında Türk bayrağı dalgalanan yerler hayal ediyoruz. Bunun ilk adımını Filistin Cenin bölgesinde atıyoruz. Bu tür sanayi bölgelerinin sayısını arttırmalıyız. Dünya için üretip katma değeri Türkiye’ye getirmek hedefimiz olmalı. Müteşebbisler en çok yüksek girdi fiyatlarından çekiniyor. Enerji ile ilgili yüksek vergileri kademeli olarak azaltalım. Demiryollarını OSB’lere, limanlara mutlaka ulaştıralım.
"Böyle devam edersek, Anadolu’nun şirketlerinden yarının KOBİ’leri çıkmaz"
İhtiyaç duyulan önemli bir konu da KOBİ’lere pozitif ayrımcılık. İhracatımızın yüzde 63’ünü ithalatın yüzde 39’unu KOBİ’ler yapıyor. Biz kamu alımlarında yabancı ülkelere kucak açtığımızda yabancı ülkelerin şirketlerini desteklemiş oluyoruz. Böyle devam edersek Anadolu’nun şirketlerinden yarının KOBİ’leri çıkmaz. Kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararı alındı ama bürokrasi bunu dikkate almadı. Belediyeler bile yerliyi değil ithali kullanıyor. Hükümetimiz de bunu gördü. Yerli üretime fiyat avantajı sağlayan yeni bir düzenleme getirdi.