Ekonomi'Migros'u gördükçe ağzımız sulanıyordu'

'Migros'u gördükçe ağzımız sulanıyordu'

15.10.2014 - 12:31 | Son Güncellenme:

Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan'dan çarpıcı Migros açıklaması

Migrosu gördükçe ağzımız sulanıyordu

Tiflis’te Paravani HES’in açılışı öncesi Migros’un yüzde 40.25’ini 1.8 milyar liraya İngiliz BC Partners’tan almak için anlaşmalarını değerlendiren Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, satın alma işlemini yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi. Migros’un kendilerini heyecanlandıran bir şirket olduğunu kaydeden Özilhan, “Migros’u, 4 yıldır takip ediyorduk, ağzımızı sulandırıyordu. Türkiye sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bu sıkıntıları hesap ederek Migros’a teklif verdik” dedi.

‘BİRA DEĞİL ELMA SATMAK İÇİN ALDIK!’

Haberin Devamı

Özilhan, Migros’a bağlayıcı olmayan teklif verdiklerini burada yüzde 50’nin üzerine çıkma hedeflerinin olmadığını belirterek, yönetimi eşit olarak paylaşacaklarını ve Migros’un en büyük yatırımcısı olmak istediklerini dile getirdi. Daha global bir şirket olmayı amaçladıklarını anlatan Özilhan, Anadolu Grubu’nun diğer ortaklıklarda da payının yüzde 50’nin altında olduğunu kontrol bizde olsun anlayışında olmadıklarını ifade etti. Anadolu Etap şirketiyle markalı meyve pazarına yatırımlarına da gönderme yapan Özilhan, “Migros’u bira satmak için değil elma satmak için aldık” diye espri yaptı.

MARKALI MEYVELER 2015’TE RAFLARDA

Özilhan, “Bira markalarımızın Migros’ta toplam satış miktarı yüzde 3 civarında. Günde 100 binlerce insanla direkt temasta olacağız. Tüketiciye dokunmak heyecan veriyor. Bu müthiş bir heyecan” dedi. Anadolu Etap bünyesinde yılda 150 bin ton meyve işlediklerini ve toplam 250 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Tuncay Özilhan, 3 bin köyden meyve satın aldıklarını ve şu anda 2.5 milyon adet meyve ağaçlarının bulunduğunu anlattı. 2020’ye kadar bu alana 400-500 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ağaç sayılarını 10 milyon adede çıkaracaklarını kaydeden Özilhan, “Şu anda 6 çiftliğimiz var. Bu yıl 3 bin ton meyve aldık. Gelecek yıl 13 bin tona çıkacak. Bu ürünleri Japonya, Amerika, Kanada’ya kadar birçok ülkeye satıyoruz. Gelecek yıldan itibaren markalı meyvelerimizle raflarda olacağız. Migros, Carrefour gibi zincir mağazalarda olacak” diye konuştu.

‘İNŞAAT İLE DEĞIL SANAYI ILE BIR YERE GELIRIZ’

Haberin Devamı

İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için önemli ancak üretime katkısının kısıtlı olduğunu belirtti. Ülkenin ancak sanayi ile bir yere geleceğini söyleyen Özilhan, yeni bir üretim hamlesi gerektiğini söyledi. 'BU YIL BİRA SATIŞI 60 MİLYON LİTRE DAHA AZ OLACAK' Yasaklar nedeniyle birada Rusya ve Türkiye’de belli sıkıntılar olduğunu vurgulayan Özilhan, son üç yıldır sektörün geriye gittiğini Rusya ve Türkiye’de iki fabrika kapattıklarını Türkiye’de biradaki daralmanın yüzde 8’i bulduğunu ifade etti. Bu pazarlarda bundan sonraki süreçte büyüme beklemediklerini aktaran Özilhan, “Türkiye’den yılda 100 milyon litre bira ihraç ediyoruz. Birada kapasitenin yüzde 75’ini kullanıyoruz. Yıllık tüketim 700 milyon litre. Türkiye’de geçen yıla göre 60 milyon litre daha az bira satacağız. Birada bundan sonraki süreçte konsolidasyonlar olur. Anadolu Grubu olarak bira işimizi satmayı düşünmüyoruz. Ama çok iyi fırsatlar çıkarsa satın alma yapabiliriz. Azerbaycan ya da Orta Asya’da tesis kurabiliriz” açıklamasını yaptı.

'YABANCI ORTAKLARIMIZ NE OLUP BİTTİĞİNİ SORUYOR'

Haberin Devamı

Türkiye’de son günlerde yaşanan çatışmaların yabancı ortaklarına etkisi ile ilgili olarak da Özilhan, “Yabancı ortaklar kaygılarından ziyade Türkiye’de ne olup bittiğini soruyorlar. Onlar da ülkeye gelmeden önce bunu biliyorlardı. Yatırımcı devamlı risk alır. Biz bu karışıklıkların içinde çalışıyoruz. Bizim Ukrayna’da Donesk’teki fabrikamızın 500 metre ilerisinde çatışma var. Irak’ta üç fabrikamız var. Civarında çatışmalar oluyor. Türk insanının cesareti bu” dedi.

Haberin Devamı

'İSLAMABAD'DA 2 TESİS KURACAĞIZ'

Anadolu Grubu olarak geçen yıl 12 milyar dolarlık ciro elde ettiklerini anımsatan Özilhan, bu yıl 13 milyar dolar beklediklerini söyledi. Her yıl 500 milyon dolar konsolide yatırım planları bulunduğunu da kaydeden Özilhan şöyle konuştu: “Buna satın almalar dahil değil. Bizim sanayiciliğimiz devam ediyor. Sanayi yatırımlarımızda aslan payını alıyor. Meşrubat ve Coca-Cola ayağında çok hızlı büyüyoruz. Astana (Kazakistan), Duşambe (Tacikistan), Pakistan’da üç yatırımımız var. İslamabad’da 250- 300 milyon dolarlık iki önemli tesis kuracağız.”