03.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
AYKUT YILMAZ / Ankara
Daha önce ASELSAN İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi, güçlü kurumlarla iş birliği içerisinde mesleki ve teknik eğitim kurumları kuran MEB, İSO-İTO-İTÜ ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortaklaşa İstanbul’daki mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi için ortak hareket etme kararı aldı ve işbirliği protokolü imzaladı. Son olarak MEB, bu iş birliklerini ülke geneline yaymak için TOBB ile, “81 İl 81 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” projesini başlattı.
Birlikte yönetim
MEB Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, “Yeni işbirliği modelimizde okul yönetimi de dâhil olmak üzere tüm eğitim sürecini sektörle birlikte yönetmeyi öneriyoruz” dedi.
Mesleki ve teknik eğitimde yaşanan dönüşümü Milliyet’e anlatan Özer, şunları söyledi:
ÖZEL SEKTÖRÜN KATILIMI HÂLÂ DÜŞÜK: Çoğu ülkede özel sektörün mesleki eğitimdeki payı yüzde 50’nin üzerinde. Ülkemizde 2011-2012 eğitim-öğretim yılında yüzde 0,21 olan oran, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında yüzde 4,76’ya yükseldi. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibarıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin yüzde 5,49’u özel mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim görmekte. Sonuç olarak tüm desteklere rağmen mesleki ve teknik eğitime özel sektörün katılımının hâlâ oldukça düşük ve yetersiz olduğu görülmekte. Bu nedenle mesleki ve teknik eğitime özel sektörün katılımını artırmak için yeni bir model geliştirdik.
SEKTÖRLE YENİ MODEL: Yeni iş birliği modelimizde okul yönetimi de dâhil olmak üzere tüm eğitim sürecini sektörle birlikte yönetmeyi öneriyoruz. Bu modelde iş birliğine parçalı değil bütüncül bakıyoruz, yani müfredat sektörle birlikte güncelleniyor ve öğrencilerin beceri eğitimlerini ve stajlarını sektörün gerçek iş ortamlarında yapmaları sağlanıyor. Mevcut alan öğretmenlerinin işbaşı eğitimlerinin ve mesleki gelişim eğitimlerinin düzenli aralıklarla yapılması sektör tarafından destekleniyor. Okulların yöneticileri de birlikte belirleniyor. Yani sektör, yönetimde de söz sahibi oluyor. Sektör, işbirliği yaptığı okullardaki öğrencilere burs desteği sağlıyor ve mezun olanlara da istihdam önceliği sunuyor.
TOBB PROTOKOLÜ: Proje kapsamında 81 ilde seçilen okulların atölye ve laboratuvarları güncellenecek ve temrinlik malzeme desteği sağlanacak, alan öğrencilerinin TOBB’un odalarına üye firmalarda, işletmelerde beceri eğitimi, staj yapmaları ve başarılı öğrencilere burs desteği sağlanacak. Mezunların TOBB’un odalarına üye firmalarda istihdamı desteklenecek. Protokol kapsamındaki çalışmaların tanıtımına yönelik kamu spotları hazırlanacaktır.
Proje kapsamında yukarıda belirtilen konulara ilaveten seçilen 81 Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde 81 Ar-Ge ve tasarım-beceri atölyesi kurulacak ve uygulanacak öğretim programları ve eğitim materyalleri MEB koordinasyonu ile TOBB tarafından hazırlanacak.
TOBB ayrıca, bu okullardaki 3 bin 274 alan öğretmenine ve tasarım-beceri atölyelerinde görev alacak öğretmenlere yönelik eğitim desteği verecek. Sonuç olarak bu proje şu ana kadar imzaladığımız en kapsamlı iş birliği adımlarından birisi. İşbirliğinin ölçeği tüm illerimizi kapsıyor.