18.08.2022 - 14:52 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 13'e indirdi. Peki bu faiz indirimi kararına uzman isimler ne dedi?
CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Beykoz Üni. Öğr. Üy. Prof. Dr. Sinan Alçın şu ifadeleri kullandı: "Merkez Bankası’nın elinde döviz rezervine ilişkin bir kaynak belirtisi olursa 100 baz puan faiz indirir demiştim.
Mart ayında Merkez Bankası geride bırakmış olduğu enflasyonda geçici ifadesine geri dönmüş gözüküyor. Mart ayında bu ifade neden kaldırılmıştı. Rusya, Ukrayna savaşının küresel enflasyon yaratması etkisiyle geçici ifadesi kaldırılmıştı. Son dönemde Rusya, Ukrayna savaşı devam ediyor ancak Çin’deki beklentilerin ötesindeki yavaşlama eğilimi küresel petrol talebinde güçlü düşüş olabileceği beklentisini ortaya çıkarıyor. Küresel enflasyonda geri çekilme yaratabilir şeklinde beklenti var. Burada daha içerideki enflasyonda dışarıdaki enflasyonun ne kadar payı var bunu tartışmamız lazım.
FAİZ VE ENFLASYON HANGİ DEĞİŞİMLERİ BERABERİNDE GETİRİR?
Düne kadar yüzde 14 bugüne kadar yüzde 13 faiz uygulansa bile ticari kredi faizleri bunun 3 katı üzerinde. Burada Türk lirasında güçlü bir değer kaybı bekleyemeyiz. Ortadoks politikalara döndüğü tarihten itibaren belki yeniden enflasyonla faiz arasındaki ilişkiyi konuşmak mümkün olabilir.
Ekonomist Nejat Özonay konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Bizim enflasyonumuz artarken birkaç önemli faktör vardı. Son dönemde en önemli faktör global faktörlerdi. Global faktörlerin pozitif anlamda etki edeceği düşünülüyor.
MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVİNDE ARTIŞ
Biz varsayılan enflasyona baktığımızda faiz oranları çok düşük ve faiz indirimi sürpriz. Çok ciddi bir para girişi beklentisi var. Borsada da bu hareketleri görebiliyoruz. Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki artıştan takip edebiliyoruz. Bu artışla da iyi bir döneme girilmiş görülüyor bu nedenle Merkez Bankası faiz indirmiş olabilir.
FAİZ ENFLASYON İLİŞKİSİ NASIL KARŞILIK BULUR?
Aslında bu bir döngüdür. İkisi de bir açıdan doğrudur. Türkiye’de yüksek faiz enflasyonu artırır. Türkiye’de vadeli satım farklıdır. Faizlerin artması demek fiyatların da artması demektir. Bu anlamda aslında hükümetin uyguladığı model mantıklıdır.
Bu hareketin nasıl bir argüman vereceği nasıl manipülasyon olabileceği daha çok önemlidir. 1 puan artması ekonomide çok büyük şeyler değiştirmez. Merkez Bankası’nın aksiyon çizgisi aynı zamanda bunun belirli kişiler tarafından kullanılması önemlidir. Bu anlamda oradaki 1 puan bu açıdan daha değerli hale geliyor.
Piyasayı sıkılaştırmak istiyorsanız Merkez Bankası’nın araçları var. Aslında piyasa sıkıştırılabiliyor şu an gelinen nokta o aslında. Faizler çok yüksek ve piyasa kendisini sıkıştırıyor. Bu anlamda gösterge faizi çok önemli olmayabilir. Bu da maliyet enflasyonudur. Firmalar maliyetlerini fiyatlara yansıtıyor. Faiz enflasyonun nedenidir. Bunu çok iyi dengelemek gerekiyor."