21.07.2023 - 07:10 | Son Güncellenme:
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun (PPK), politika faizinin yüzde 17,5'e çıkarılmasına karar verdiği belirtildi. Peki bu karar altın, dolar ve borsayı nasıl etkiler? İşte detaylar...
GRAM ALTINDA REKORLARIN DEVAMI GELİR Mİ?
Dinamik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş; "Fed’e ilişkin beklentilerin yumuşamasıyla dolar cinsi varlıklarda görülen zayıflamanın da etkisiyle ons altında 2 ayın zirvesi görüldü. İçeride ise küreselde yaşanan gelişmelerin yanı sıra kurlardaki yükseliş eğiliminin devam etmesi gram altını 1700 TL’ye taşıdı. Bu tablonun devam etmesi halinde altında yükseliş trendinin bozulmayacağını düşünüyoruz.
KURDA İLERLEYEN SÜREÇTE YÖN NE OLUR?
Kurlarda dengelenme süreciyle ilgili bir yorumda bulunmanın erken olduğunu düşünüyoruz. Kurlardaki dengelenme süreciyle ilgili olarak bir yorumda bulunabilmemiz için TCMB’nin proaktif bir rol alması ve buna yönelik bir yol haritasını paylaşması gerektiği kanaatindeyiz.
GÖZLER FED FAİZ KARARINDA
Fed’in toplantısında 25 baz puan faiz artışı bekliyoruz. Bu toplantıdaki faiz artışından ziyade Fed’in piyasalara nasıl bir yol haritası çizeceğinin altın başta olmak üzere önemli olduğu kanısındayız. Faiz artışının gelmesi ve buna yönelik bir yönlendirmenin etkisiyle altın ve diğer emtia gruplarında baskı görebiliriz. Aksi bir durumda yani Fed’in faiz kararını pas geçmesi durumunda ise altında yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyoruz.
ENDEKS BAZINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?
TCMB, politika faizini 250 baz puan artırarak %17,50 seviyesine getirdi. Ancak piyasa beklentisi olan %18’in altında kaldı. Kararın ardından borsada volatilite arttı. Ancak, hala piyasa faizi enflasyon, uygulanan mevduat ve kredi faizlerinden uzak kalarak negatif reel getiri ortamını bozmadığı kanısındayız. Bu durumun devam etmesi halinde Borsa İstanbul’da kar realizasyonları görülse de yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyoruz."
FAİZDE ‘TEMKİNLİ’ MERKEZ HAMLESİ
Öte yandan konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş şu ifadeleri kullandı: "Merkez Bankası faizi beklentilerin altında artırarak yüzde 17.5 seviyesine çıkardı. Son iki ayda 900 puanlık artış yapılmış oldu.
Merkez Bankası (TCMB) 2.5 yıl aradan sonra ikinci defa faizi artırdı. Mehmet Şimşek’in idaresindeki ekonomi yönetimi temkinli hareket ediyor. Dengeleri sarsmadan kademeli olarak faiz artışını sürdürüyor. Son iki ayda 900 puanlık artışla faizi yüzde 8.5’ten yüzde 17.5’e yükseltti. Piyasa ise ekonomi yönetiminden daha yüksek artış bekliyordu. Dengeleri sarsmamaya özen gösteren Merkez Bankası piyasa beklentisinin gerisinden geliyor. Piyasa anketleri ise haziran toplantısında yüzde 20’lik faiz oranı öngörüyordu. Bu yönü ile Merkez Bankasının yüzde 17.5 faiz kararı beklentilerin altında kaldı.
POLİTİKA METNİNDE ÖNEMLİ BİR AYRINTI
Öte yandan politika metninde şu detay yer aldı: “Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.” Bu ayrıntı tek başına faiz kararının yeterli olmadığını ve ek önlemlerin alınabileceğine işaret ediyor.
Bu arada İhracat finansman desteği sağlayan reeskont kredilerinin günlük limiti 300 milyon TL’den 1.5 milyar TL’ye çıkarılıyor.
Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada, “Programımızın en büyük önceliklerinden birisi ihracatın güçlü bir şekilde desteklenmesidir. İç talebi dengeleyici tedbirler alırken, ihracata da maksimum destek sağlayacağız. Yurtdışından temin ettiğimiz kaynakları ihracat ve yatırıma kanalize edeceğiz” dedi.
BORSA YÜKSELİŞTE
Karar sonrası Borsa İstanbul, tüm zamanların en yüksek gün içi zirvesini yenilerken, dolar ve euro’da ılımlı bir artış gözlendi. BIST 100 Endeksi 6.645 seviyesinde dengelendi. Dolar/TL kararla beraber 26.90 TL’den 26.94 TL seviyesine çıktı. Dolar/TL, tarihi zirvesini 19 Temmuz’da 27.27’yi test ederek görmüştü. Euro/TL ise, faiz açıklamasından sonra 30.20 seviyesinden 30.25 seviyesine tırmandı. Gram altın ise, 1.713 liradan 1.716 liraya yükseldi.
TCMB tarafından haftalık yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcı hisse tarafında alım serisini altıncı haftaya taşıyarak 1.48 milyar dolarlık net alış gerçekleştirdi. Verilere göre yabancı yatırımcı Mayıs 2021’den bu yana ilk kez altı hafta boyunca alım yaptı.
MERKEZ’İN FAİZİ 250 PUAN ARTIRMASININ 3 NEDENİ...
TCMB karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğine vurgu yaptı. TCMB metindeki bu notu ile faiz artış kararını üç önemli ayak üzerine oturttuğuna dikkat çekti.
1) Fiyatlama davranışlarındaki bozulma; enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde ürün fiyatlamasında etik davranışlardan uzaklaşmalar artabilmekte. Merkez Bankası bu sapmaları gözlemekte ve fırsatçı bakış açısını önlemeye yönelik yaklaşımı koruduğunu hatırlatmakta.
2) Enflasyon beklentilerini çıpalama; enflasyonla mücedelede fiyat artışı beklentilerinin kırılması en önemli faktörlerden biridir. Fiyat artışının süreceği beklentisi enflasyonun artışının sürmesine psikolojik olarak katkıda bulunurken fiyatların sabit kalacağı beklentisini sağlayabilmek bu noktada önemli bir kazanım olacaktır.
3) Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi. Dezenflasyon, enflasyonun kademeli düşüşüdür. Merkez Bankası genel fiyat düzeyinde en kısa sürede düşüşü sağlamayı önüne koymakta.
Neticede Merkez Bankası parasal sıkılaştırma ile enflasyona ilişkin bir yandan artış beklentisini kırmak diğer yandan fırsatçılığı önlemeyi önüne koyarken diğer yandan en kısa sürede enflasyonda düşüşü sağlamayı hedefliyor.