Ekonomi Memur ve emekli zammı için geri sayım başladı! İşte konuşulan zam oranları

Memur ve emekli zammı için geri sayım başladı! İşte konuşulan zam oranları

30.06.2024 - 10:24 | Son Güncellenme:

Memur ve emeklinin gözü 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon rakamlarında. Milyonlarca memur ve emeklinin ara dönem zam oranı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla şekillenecek. Peki memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Konuyla ilgili 2 uzman isim merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıkladı. İşte detaylar...

Memur ve emekli zammı için geri sayım başladı İşte konuşulan zam oranları

Milliyet.com.tr/ Memur ve emeklilerin yeni dönem zamlı maaşlarının belli olmasına sayılı günler kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz’da haziran ayı tüketici fiyatları verisini açıklayacak. Böylelikle yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon rakamları belli olacak. Bununla birlikte memur ve emeklilerin alacağı enflasyon farkı da netleşmiş olacak. Peki tahminler neler? 

Haberin Devamı

5 AYLIK FARK BELLİ OLDU! GÖZLER HAZİRAN ENFLASYONUNDA 

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Ocak ve mayıs aylarında ilişkin enflasyon oranı belli oldu. Toplamda yüzde 22.72’lik enflasyon farkı çıktı. Haziran ayı enflasyonunun yüzde 2.50 ile yüzde 3 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bununla beraber 6 aylık enflasyon yüzde 25-26 arasında seyredecektir. 

Memur ve emekli zammı için geri sayım başladı İşte konuşulan zam oranları

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE NE KADAR ENFLASYON FARKI VERİLECEK? 

SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 25 ile yüzde 26’lık net enflasyon farkını almaya hak kazanacaklar ama memur emeklilerinin toplu sözleşmeden kaynaklı 5 puan kayıpları var. Ocak ayında yüzde 15 olan toplu sözleşme zammı temmuz ayında yüzde 10 olarak belirlenmişti. O nedenle memur ve memur emeklileri, SSK ve Bağkur emeklilerinden 5 puan daha az zam farkı alacaklar.” 

Haberin Devamı

ZAM ORANLARI EŞİTLENİR Mİ? 

Daha önceki dönemlerde SSK ve Bağkur emeklileri, memur emeklileri maaşlarına göre daha düşük zam alacakken, zam oranları eşitlenmişti. Ben bu dönemde memur emeklisi lehine bir eşitleme olacağını düşünüyorum. 

EMİN YILMAZ: MEMURLARA ZAM EŞİTLEMESİ OLMAYACAK 

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ben bu dönemde memur emeklileri ile SSK, Bağkur emeklilerinin zam oranlarının eşitleneceğini düşünüyorum. Memurlar için bir zam eşitleme durumu söz konusu olmayacaktır. Tahminlerime göre memurlarımıza %20,34, SSK ve Bağkur emeklilerine %25,81 oranında zam yapılacaktır. Memur emeklileri de %25,81 oranında zam alacaklar. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN BEKLENTİ NE? 

En düşük emekli maaşı Hazine tarafından desteklenerek 10 bin TL olarak belirlenmişti. Enflasyon verisi değerlendirildiğinde zam oranının %25 civarında olacağını düşünüyorum. En düşük emekli maaşının 12.500 TL’ye çıkarılmasını bekliyorum. Tabi içinde bulunduğumuz sıkı para politikası ve ekonomik program dahilinde olduğumuzdan ötürü en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilemeyeceğini düşünüyorum.”