EkonomiMarkaya, şirkete bakmam yanlış yapanı teşhir ederim

Markaya, şirkete bakmam yanlış yapanı teşhir ederim

18.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sucuk, sosis, et, süt, bal, peynir, yoğurtta başlayan ‘teşhir’ uygulaması çaya kadar uzanacak. Bakan Mehdi Eker, “Bu işte geri adım atmak yok” diyor

Markaya, şirkete bakmam yanlış yapanı teşhir ederim


Tarım Bakanlığı başladığı yeni uygulamayla et ve süt ürünlerinde standartlara uymayan ürünleri teşhir etmeye başladı. Sosiste Pınar, sucukta Apikoğlu bu denetimlere takılanlar listesinde yer aldı. Dün İstanbul’da Tarım Bakanlığı’ndaki yeniden yapılanmayı anlatan Bakan Mehdi Eker’le toplantı sonrası biraraya geldik. Wow Otel’deki sohbetimiz, Yeşilköy’deki Fener restoranda devam etti.
Konu geçtiğimiz günlerde başlayan üretim kriterlerine uymayan şirketlerin teşhirine geldi. Bakan bu konuda geri adım atmayacaklarının altını özellikle çiziyor. “Markası, kurumu, modeli ne olursa olsun bütün firmalarda denetim devam edecek. Büyük mü, küçük mü diye bakmayacağız” diyor.
Bakan Mehdi Eker halkın sağlığını ilgilendiren bu alandaki yeni gelişmeler, bakanlık politikaları ve güncel konulara ilişkin sorularımı yanıtladı...

* Ramazan yaklaşıyor. Gıda tüketimi artacak. Fırsat görüp fiyat artıranlar da olabilir... Fiyatların artmaması için tedbir alınıyor mu?
Denetimleri artırdık. Ama şu ana kadar, bizim izlediğimiz kadarıyla bir fiyat artışı sözkonusu değil. Ramazan alışverişleri başladı. Alışveriş hareketlerinde yukarı doğru bir fiyat artışı gözlemlemedik. Yatay seyrediyor. Bu yıl fiyatlarda artış beklemiyoruz. Zaten enflasyon verileri de bunu söylüyor.

Haberin Devamı



Markaya, şirkete bakmam yanlış yapanı teşhir ederim

Bakan, yemekte telefonundaki fiyat bilgilerini gösterdi.

Ramazan denetçileri iş başında

* Ne tür tedbirler aldınız Ramazan için?

Denetimleri artırdık. Ramazan denetçileri işbaşında olacak. 4 bin 635 denetim elemanı, 7 gün, 24 saat denetim yapacak. Özellikle toplu tüketimin olduğu, toplu iftar verilen, sahurda açık olan yerler, pastaneler, fırınlar, sahil otelleri... Bunlar işletmelere habersiz girecek... Hijyen, üretim esasları, kullanılan malzeme, etikete uygun mu, katkı maddesi oranı doğru mu diye bakacaklar. Suç unsuru varsa savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Ve teşhir ediyoruz. Bakanlık olarak teşhir ve denetimde kesinlikle taviz vermeyeceğiz, geri adım atmayacağız. Markası, kurumu, modeli ne olursa olsun bütün firmalarda denetim devam edecek. Büyük mü, küçük mü diye bakılmayacak.

* Denetimlerinizde yeni bir kategori var mı, yaz aylarında yoğunlaştığınız. Şu anda hangi sektörlerdeki firmaları denetliyorsunuz?
Hayvansal ürünlerin tamamı, süt, et, arı ürünleri sürekli olarak denetleniyor... Bunlar bizim sürekli izlediğimiz ürünler. Niye çünkü bunlar hassas ürünler. Sağlık açasından çok önemli, riskli. Bunlardan kaynaklanabilecek bir problem insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Bunlar sürekli denetim altında. Marketten raftan alıp inceliyoruz. Türkiye’de laboratuvarlar çok gelişti. Eskiden bir gıdanın içerisindeki 8 ana maddeyi tespit edebilen laboratuvarlarda şimdi 600 madde tespit edilebiliyor. Tulum peynirinden, yoğurda, balığa, yumurtaya, çaya, çorbaya hepsine bakıyoruz. Mesela kaşar peynire margarin katmış hemen gereğini yapıyoruz.

Haberin Devamı

Büyük marketlerin fiyatlarını cep’ten saniye saniye izliyor

* Alışverişe çıkar mısınız, piyasayı sahada, yerinde izler misiniz?
Bizde alışveriş hanımdan soruluyor. O alıyor. Ama ben cebimden (cep telefonu) takip ediyorum. Hem de günlük, anlık olarak. Dünyanın neresinde olursam olayım. Aksatmam... Her gün cebime günlük olarak kıyma kuşbası, biftek, bonfile, pirzola, tavuk, sucuk, salam, pastırma, süt fiyatları geliyor. Bu fiyatlar Et Balık Kurumu’ndan, Migros’tan, Carrefour’dan, Çağdaş, Kiler, Makro, Kipa gibi şirketlerden geliyor. Tüm ürünlerle ilgili ürün fiyatları geliyor. Günlük tüketici fiyatları da toptan fiyatları da geliyor. Türkiye’nin hangi şehrinde toptan et fiyatları ne kadara satılıyor anında görebiliyorum. 26 Nisan 2010 tarihinden bu yana karşılaştırmalı olarak geliyor.

* Birlikte bakalım fiyatlara. Nisan 2010’dan bugüne ne kadar artmış fiyatlar?
Azalmış. 26 Nisan-17 Temmuz mukayesesinde kıyma fiyatında yüzde 12.73 oranında azalma var. Ki enflasyon hesaba katılmadan. 26 aylık enflasyonu koyarsanız gerçek düşüş daha fazla. Kuşbaşı ise yüzde 14.24 oranında düşüş kaydetmiş. Bugün itibariyle bifteğin fiyatı son 26 ayda yüzde 10.82 oranında düşmüş. Böylece piyasa hakkında bilgi sahibi oluyorum. Arz eksikliği mi, spekülasyon mu var ona bakıyorum. Türkiye’de et üretimini artırdık, hayvancılık yatırımlarını yaptık.

Haberin Devamı

‘Fitim çünkü yemeği ikiye bölüp yerim’

* Çok fitsiniz, bunun sırrı?
Hanım sağlıklı yemek yapıyor. Her şeyden yiyeceksiniz, hepsini yemeyeceksiniz, tabağı ikiye bölerim, yarısını koydurmam da yemem de. Fırsat bulursam yürüyorum. Son iki yıldır kilo almadım da vermedim de.

* Bir demecinizde ‘mağazadan alınan ürünle, internetten satılan ürün farklı olabiliyor’ dediniz...
Bal meselesini bu şekilde tespit ettik. Marketten numune almakla yetinmiyoruz. Marketteki raftan aldığımız ürünle aynı markanın internet üzerinden sattığı ürünün laboratuvar incelemeleri farklı olabiliyor. Hepsine bakıyoruz.

Haberin Devamı

Logo yenİlendİ

Bakanlığın, logosu sektörü ifade eden bir şekilde yenilendi. Yeni logodaki açık mavi gökyüzünü, güneş ile başaklar gıdayı ve tarımı simgeliyor. İnternet sitesi de görme engellilerin kullanabileceği şekilde tasarlandı ve İngilizce olarak da yayın yapacak.

Yazarlar