29.09.2008 - 00:37 | Son Güncellenme:
BÜLENT YARDIMCI
Afyon ilimiz kaymağı ve sucuğu ile ünlü. Kaymak, manda sütünden yapılıyor. İyi sucuk yapmak için de manda ve malak (yavru manda) eti gerekli. Ama Afyon, coğrafi işaret tescili yaptırdığı bu iki ürünü de korumakta zorlanıyor. Çünkü manda sayısı hızla azalıyor.
Ülkemizde 1982’de bir milyon baş olan manda sayısı 2006’da 105 bine düşmüş. Bu nedenle Afyon’da kaymak üretimi azalmış. Manda etiyle fark yaratan Afyon sucuğunun lezzeti de tehlikeye girmiş.
Bunun üzerine Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş harekete geçerek bir manda çiftliği kurmuş. Çorum ve Amasya’dan getirilen 28, Diyarbakır’dan getirilen 31 manda, üniversite çiftliğinde besiye alınmış.
59 mandayla başladılar
Kulak, burun, boğaz hekimi olan Prof. Altuntaş, “Üniversitelerin temel görevi yerel sorunların çözümü için çalışmaktır” diyerek niçin bu işe girdiğini şöyle anlatıyor:
“Manda sayısı hızla azılıyor. İnsanlar sığıra göre daha az verimli olan manda besiciliğinden kaçıyor. Afyon kaymağı tehlikede. Afyon sucuğunun şöhret nedeni olan manda etinin temini zorlaştı. Manda neslini ıslaha karar verdik. Çorum, Amasya ve Diyarbakır’dan aldığımız 59 mandayla çalışmaya başladık.”
Altuntaş: Dünyaya mozeralla satalım
Rektör Proıf. Dr. Ali Altuntaş, ünlü İtalyan peyniri mozerallanın manda sütünden yapıldığını hatırlatarak şunları söylüyor:
“Sadece Bulgaristan ve İtalya’da manda besleniyor. İtalyanlar tüm dünyaya kilosu 20-25 dolardan mozeralla peyniri satıyor. Biz de yılda bir ton dolayında süt veren mandalarımızdan İtalyanlar gibi 3 ton süt alabilirsek, manda besiciliği kârlı bir iş olur. İnek sütü 60 kuruş iken manda sütü 2 YTL fiyatla satılabilir. Türkiye, kaymak ve mozerella ihraç edebilir. Halkımız bol bol manda yoğurdu yiyebilir.”