18.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ - Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanı genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanarak dün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan genelgede, tedbirlerin uygulamasının hassasiyetle takip edilerek denetleneceğini ve aykırı hareket edenler hakkında gerekli yaptırımların uygulanacağını kaydetti. Genelgede dikkat çeken bazı tedbirler şöyle:
İsraf eleştirilerinin odak noktası olan kamuda makam aracı kullanımına sınırlama getirildi. Buna göre, TBMM Başkanı, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Komisyon başkanları, Grup başkanları ve başkanvekilleri, bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanları, MİT Başkanı ve yardımcıları, yurt dışındayken elçi ve daimi delegeler, daimi askeri temsilciler, yüksek yargı organı başkanları, valiler, YSK Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, TBMM Genel Sekreteri, Kamu Başdenetçisi, üniversite rektörleri, Diyanet İşleri Başkanı, Genelkurmay 2. Başkanı ve (J) başkanları, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvvet ve Yurt İçi Bölge Kumandanlıkları, Jandarma Genel Komutanı, general veya amiraller, düzenleyici denetleyici kurum başkanları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürlükleri, kaymakamlar dışında hiçbir makama taşıt tahsis edilmeyecek.
3 YIL YENİSİ YOK
Bunların dışında kalan 3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ekli cetvelde yer alanlar ile belediye başkanları, belediyelerde genel sekreterler ve genel müdürler ise; ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah - akşam geliş ve gidişleri için hizmet aracı olarak, kurum mevcutlarında bulunan binek veya station vagon tipi taşıtlardan yararlanabilecek. Bakanlıklarda hizmet taşıtlarından en fazla 3 adedi makam hizmetlerinde kullanılabilecek.
Kamuda 3 yıl yeni taşıt alımı yapılmayacak. Hiçbir makama arazi binek gibi taşıtlar ile yabancı menşeli taşıt, makam aracı olarak tahsis edilmeyecek.
Şehirler arası görevler için zorunlu durumlar hariç resmi taşıt kullanılmayacak. Kamu taşıtlarında “Resmi hizmete mahsustur” ibaresi olacak. Taşıtların masrafları kayıt altına alınacak.
LOJMANLAR SATILABİLİR
Memurlara giyecek yardımı ayni gerçekleştirilecek. Kıyafet desteği için çek, kupon gibi araçlar kullanılmayacak, nakdi ödeme olmayacak.
Savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılanlar hariç mevcut lojman ve sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacak. Lojman kiraları ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedeller dikkate alınarak yeniden belirlenecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet içi eğitim, toplantı, organizasyon faaliyetleri uzaktan erişim yöntemiyle yapılacak. Yüz yüze yapılması zorunlu olanlar ise kamu tesislerinde yapılacak. Zorunlu haller dışında 3 yıl makine, bilgisayar benzeri demirbaş alımı yapılmayacak.
AZALAN KADRO YENİ KADRO
Emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma kadar yeni kadro ihdası ve kullanımı talebinde bulunulabilecek.
Kamuya günlük gazete alınmayacak. Mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar gereği yapılan veya kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgili olan tanıtım giderleri hariç basın ve yayın organlarına ilan - reklam verilmeyecek.
Milletlerarası görüşmeye açılacak telefonları üst yöneticiler belirleyecek. Cep telefonu tahsisi sınırlanacak, aylık görüşme limitlendirilecek.
Temsil ve ağırlama ödenekleri, zorunlu haller dışında kullanılmayacak.
Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç açılış, konferans ve benzeri organizasyonlar nedeniyle gezi, kokteyl, yemek düzenlenmeyecek. Ajanda, takvim, plaket, eşantiyon alım, basım ve dağıtımı yapılmayacak.
DENETİM VE YAPTIRIM
17 Mayıs 2024 itibarıyla sözleşmesi imzalanmamış tüm mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihaleleri gözden geçirilecek ve genelgeye uymayan ihaleler iptal edilecek. Genelgeye aykırı iş ve işlemlerin tespiti halinde Cumhurbaşkanlığı ve ilgili idarelerce yaptırım uygulanacak.
YILMAZ: TOPLU TAŞIMA İÇİN DESTEK SUNULACAK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamuda tasarruf paketini katıldığı TV programında değerlendirdi.
Birden fazla yerden maaş alan kamu görevlilerinin ücretlerine üst sınır getirilmesine ilişkin soru üzerine Yılmaz, “Birtakım şirketlerde, kamunun ortaklığı olduğu yapılarda görevlendirilenler istisnai de olsa yüksek (maaş) alabiliyorlar. Kamuoyunda bir tepki oluştu bu konulara, adaletsizlik duygusu oluşturdu. Dolayısıyla bir genel sınır koyma kararı aldık” dedi. Toplu taşıma olan yerlerde servis uygulamasının kaldırılmasına yönelik soruyu yanıtlayan Yılmaz, “Şu anda devam eden servisler süresi doluncaya kadar devam edip yenilenme aşamasında yeni bir yönteme geçmiş olacağız. Bir taraftan da toplu taşıma konusunda kamu çalışanlarına birtakım destekler de sunulacak. Belli sayıda toplu taşıma hakkı doğurucu birtakım desteklerle birlikte bu süreç yapılacak” ifadesini kullandı.