10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR / ELAZIĞ - Maten Tetkik Arama (MTA) tarafından Elazığ’ın Maden ilçesinde ilk keşfedildiğinde “Türkiye’nin en büyüğü” olduğu belirtilen bakır rezervinde 35 yıl boyunca madencilik yapılacağı açıklandı. Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır’ın işleteceği madene yönelik yapılan 350 milyon dolarlık yatırımın üç yılda tamamlanıp ilk cevherin günyüzüne çıkarılması planlanıyor.
Eti Bakır İşletme Müdürü Cem Yüceer, Eti Bakır’ın Türkiye’de cevherden bakır üreten en büyük özel sektör firması olduğunu, ülke ihtiyacının yüzde 25’ini ürettiğini belirtti. Eti Bakır’ın halen yılda 80 bin ton bakır ürettiğini kaydeden Cem Yüceer, “Şimdi buna yılda 30 bin ton daha ilave edeceğiz” dedi. Madenden çıkarılanın, içinde bakır, kobalt, altın, gümüşün bulunduğu polimetalik cevher olduğunu anlatan Yüceer şunları söyledi:
“Şu anda bizim burada işletilebilir olarak öngördüğümüz 35 milyon ton cevher. Yani içinde metal içeriği olan kayaç. 35 milyon ton cevherin içeriği de 1.2 milyon - 1.1 milyon ton civarında metal. 35 milyon ton kayaçtan, 1.1 milyon ton metal yapabileceğiz.”
Yılda 200 milyon $
Yılda 1 milyon ton cevher işleyeceklerini bildiren Yüceer, buradan hareketle madenin işletme ömrünün yaklaşık 35 yıl olduğunu, süreç içerisinde bulunabilecek ek rezervlerle bunun yüzde 7-10 arasında artabileceğini anlattı. Yüceer, söz konusu madende üretilecek bakırın yıllık ekonomik değerinin 200 milyon dolar civarında olacağını ifade etti.
Maden için yapılan 350 milyon dolarlık yatırımın sürdüğünü belirten Yüceer, “Tam kapasiteyle üretim başladığında 700-750 kişi istihdam edilecek” dedi. Yörede madencilik kültürünün bulunduğunu kaydeden Yüceer, “Zaten bizim çalıştığımız yer Cumhuriyet’le yaşıt bir işletmeye, Ergani Bakır İşletmeleri’ne çok yakın. O kuşakta olan bir yatak bu” diye konuştu. Yüceer, istihdam için başvuru ofisi açtıklarını, bir buçuk ayda 6 bin başvuru aldıklarını da sözlerine ekledi.
Eti Bakır sponsorluğunda Doğu Anadolu’nun en kapsamlı arkeolojik kazılarının yapıldığı Harput Kalesi’nde 5000 yıllık kültürün izleri sürülüyor.
BİR CEVHER DE HARPUT KALESİ’NDEN ÇIKIYOR
Eti Bakır’ın Harput Kalesi’nde süren arkeolojik kazılara sponsor olduğunu hatırlatan Cem Yüceer şunları söyledi:
“Anadolu’da yerin altında bakır cevherinin yanı sıra pek çok tarihi cevher de yatıyor. Biz de yerin altındaki tüm cevherleri çıkarmak, ekonominin yanı sıra tarihe ve kültüre de katkıda bulunmak için ülkemizin arkeolojik kazılarına sponsor oluyoruz. Urartu Krallığı’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Harput’taki kazı faaliyetleriyle birlikte, bu bölgenin tarihinin izlerini kültür varlığımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Temennimiz ve hayalimiz, bugün UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Harput Kalesi’nin asıl listeye girmesi, ülkemizin bir önemli tarihsel değerinin daha tüm dünyaca tanınması.”