02.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman-EMLAK
Uzun yıllardır herkesin merak ettiği önemli projelerden biri haline gelen ancak imar sorunuyla boğuşan Galataport’ta süreç yeniden başladı. İlk kez 2005 yılında ihalesi yapılan ancak Danıştay tarafından iptal edilen projede, imar planı çalışmaları tamamlandı.
Yeni imar planının Özelleştirme Yüksek Kurulu’nda onaylanmasının ardından karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Karaköy’de Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait 112 bin 147 metrekare yüzölçümlü Salıpazarı kruvaziyer liman alanında yapılması planlanan proje, tekrar ihaleye çıkacak. Kararın yayımlanmasıyla birlikte birçok farklı çevreden de tepkiler yağmaya başladı.
Projeyle birlikte tarihi mekânların korunamayacağını belirten çevreler, Karaköy’ün siluetinin değiştirileceğinden endişe ediyor. Karaköy ve çevresinde yaşanan hareketlilik de akıllarda soru işareti yaratıyor. Bölgedeki tarihi binaların gayrimenkul firmaları tarafından alınıp, otel projeleri yapılacağının açıklanması da endişeleri haklı çıkarıyor.
‘Sürecin takipçisiyiz’
2004-2005’ten beri sürecin takipçisi olduklarını belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi İkinci Başkanı Sabri Orcan, bölgenin bir kruvaziyer liman için uygun olmadığını belirterek, amacın kruvaziyer limanlara verilen haklardan faydalanarak, yatırım alanları oluşturmak olduğunu ifade etti. Projeyle birlikte bölgenin siluetinin değişip ticari alan yaratılacağını vurgulayan Orcan, “Burası Boğaz trafiği açısından sorun yaratır. Ayrıca bölge tarihi sit alanında bulunuyor. Fakat Özelleştirme İdaresi diğer yasalardan faydalanıyor” dedi.
Orcan, “Yeni imar planında bina yüksekliğine 21.5 metrelik sınır getirilmiş. Fakat 7-8 katlı binalar bu bölge için çok yüksek. Bir kruvaziyer limanının 21.5 metre yüksekliğe ihtiyacı olmaz” dedi. Orcan projenin 2005’te yurtdışında bir gayrimenkul fuarından tanıtıma çıktığını aktararak, “2005’te burası pazarlandı. Yüksek ve kazançlı bir yatırım olarak sunuldu. Yani burası bir liman olarak değil, bir yatırım olarak ortaya kondu” diye konuştu.
Projenin kente uygunluğuna bakılmadığını belirten Orcan, “Bu proje teknik ve fiziksel açıdan hatta tarihi açıdan da bölgeye uygun değil. Proje tek kruvaziyer limanı olarak ortaya konuyor ama bir ihtiyacı karşılamanın dışında arza dönük bir yatırım halini alıyor. Biz projeye karşı değiliz İstanbul’un tabiî ki bir kruvaziyer limanı olmalı ancak yapılan, tarihi bir bölgeye göz koymaktır” dedi.
‘Karaköy butik ve lüks otel üssü olacak’
Galataport’la yıldızı parlayan Karaköy, son yıllarda inanılmaz bir hareketliliğe sahne oluyor. Gayrimenkul firmalarının yerini almaya başladığı bölgede, prim artışı yaşandığına dikkat çeken Remax Taksim ofisinde gayrimenkul danışmanı olan Engin Gürbüz, özellikle apart ve butik otel yatırımlarının ivme kazandığını belirtti. Gürbüz, “Karaköy piyasasında konuşulan duyumlara göre, Karaköy artık birçok firmanın hedefinde yer alıyor. Bunlar arasında Bankalar Caddesi üzerindeki tarihi Sümerbank binasını 9 milyon dolara satın alan Yılmaz Ulusoy, Global Holding binasını satın alan Alkoçlar Turizm ve Türkbank binasını ihale yoluyla satın alan Torunlar Holding, bulunuyor” dedi.
Gürbüz, “Yine Vakıfbank binası 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle Hakan Madencilik tarafından otel olarak değerlendirilecek. Tophane’deki Bilgi Üniversitesi’nin binası ise 9.5 milyon dolara CVK Group tarafından satın alındı. İşadamı Nizam Ilışım da 1.5 milyon dolara Bereket Han’ı satın aldı” diye konuştu.
İlk ihale iptal edildi
Galataport projesi, ilk kez 2005’te Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkmıştı. İhaleye katılan firmalar arasından 3 milyar 538 milyon Euro’luk en yüksek teklifi veren İsrailli işadamı Sami Ofer ile işadamı Mehmet Kutman'ın ortaklığındaki Royal Caribbean konsorsiyumu ihaleyi almaya hak kazanmıştı. Fakat daha sonra ihale Danıştay’ın aldığı kararla iptal edilmişti.
Turizm merkezi
“İstanbul’un tek kruvaziyer limanı” olarak lanse edilen proje kapsamında 112 bin 147 metrekare yüzölçümlü liman alanında, konaklama ve dinlenme tesislerini de kapsayan turizm merkezinin yapılması planlanıyor. Projenin ticaret alanındaysa alışveriş merkezleri ve restoranlar yapılacak. Projede rıhtım, yeşil alan, kültürel tesis ve taşıt yolu için de yerler ayrıldı. Danıştay’ın verdiği iptal kararının ardından tekrar hazırlanan imar planında bina yüksekliğinin 21.5 metreyle sınırlandırılması, jeolojik gerekçelerle önlem alınacak alanların belirlenmesi ve inceleme yapılması şartı yer aldı.
Haber: HÜLYA ÇAYLAK
GÜNÜN PROJESİ/EVILA
Villa ve rezidans konseptini bir araya getirdi
Başakşehir’de, Kent Neriva, Olimpa AVM, Kent Ariva ve Olimpa Rezidans gibi birçok proje geliştiren Fuzul Yapı, Necat İnşat’la birlikte yine Başakşehir’de Evila projesine imza atıyor. Farklı konseptiyle dikkat çeken projede, kat bahçeli dairelerin yanı sıra kişiye özel bahçelerin tasarlandığı villalara da yer veriliyor.
2 bloktan oluşan Evila Rezidans’ta 160 - 184 metrekare arasında 72 adet 3+1 ve 340 metrekare 8 adet 4+1 daire bulunuyor. Evila Villaları ise 405 metrekare büyüklüğünde 26 adet bahçeli villa seçeneklerinden oluşuyor. Evila Sıraevler’de de 240 metrekarelik 12 adet bahçeli sıra ev bulunuyor. Konutların yanı sıra mağazalarında bulunduğu projede, 22 ile 669 metrekare arasında 27 adet mağazayla konut sahiplerinin her tür ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.
Sosyal donatıların bulunduğu projede, bay-bayan ayrı kapalı yüzme havuzu, bay-bayan soyunma-duş, fitness salonu, sauna, sosyal tesis cafe, yönetim ofisi, spor alanları, her daireye tahsisli kapalı otopark, dinlenme alanları, yürüyüş parkurları ve her villaya özel tahsisli hobi bahçesi ile iki adet açık otopark ve rezidans dairelerde kat bahçelerine yer veriliyor.
Atatürk Havalimanı ve Esenler Şehirler Arası Otobüs Terminali’ne 20 dakika uzaklıkta konumlanan proje, Olimpiyat Stadı’na ve Başakşehir Devlet Hastanesi’ne 5 dakikalık mesafede yer alıyor.
YAKIN PLAN
YERİ: Başakşehir
YAPIMCI FİRMA: Fuzul Yapı
TESLİM TARİHİ: Mart 2014
KONUT SAYISI: 112
KONUT TİPİ: 3+1, 4+1
KONUT FİYATI: 450.000 TL’den başlıyor
Üç dev Ayazağa’da biraraya geldi ilk özel metrolu projeye başladı
Cendere Vadisi’nde Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat imzasıyla inşa edilecek Vadi İstanbul projesinde Türkiye’nin ilk özel metrosu da inşa edilecek
Kağıthane'de hayata geçirilecek olan Vadi İstanbul, Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat imzasıyla inşa ediliyor. Bu ay içinde satışa çıkması beklenen Vadi İstanbul, Kağıthane'deki Evyap Fabrikası'nın arazisi üzerine konumlandırılıyor.
3 etaptan meydana gelen Vadi İstanbul'un ilk etabı 50 bin metrekare arsa üzerine kuruluyor. İlk etabında 1.100 konutun yer alması planlanan Vadi İstanbul'un tamamında 3 bin konut bulunuyor. 2016 yılında tamamlanması hedeflenen projede, alışveriş merkezi, rezidans, ofis ve otel konseptiyle yükseliyor.
İstanbul'un yaşam tarzını su, peyzaj, orman ve inanılmaz rahat ulaşım imkanıyla İstanbullulara armağan etmek için Kağıthane'de hayat bulan Vadi İstanbul'da konutların alanları 65 metrekare ile 240 metrekare arasında değişiyor. İstanbulluların yanı sıra, birçok ülkeden de yoğun talep gelmesi beklenen Vadi İstanbul’un kasım ayında lanse edilmesi bekleniyor.
Belgrad Ormanlarıyla çevrili
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı ve Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş’in ortaklığıyla inşa edilecek proje Maslak’ın devamı niteliğinde Belgrad ormanlarıyla çevrili alanda yer alıyor.
Projenin içinden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan, İstanbul Boğazı’nın sularını taşıyan bir dere de akıyor. Proje, teras evler, rezidanslar, ofisler, alışveriş caddeleri, kafeler, oteller ve AVM’lerin yanı sıra konser salonları ile eğlence alanlarına da sahip olacak.
İlk özel metrolu proje
Proje dahilinde Türkiye’nin ilk özel metrosu da inşa edilecek. Vadi İstanbul’a özel olarak inşa edilecek metro, şehrin metro ağına bağlanacak. Mimari açıdan da öne çıkacak proje 3 ada halinde planlandı. Vadi İstanbul, Türkiye’nin ödüllü mimarlık ofisi İki Design ve Amerika’nın dünyaca ünlü projelerine imza atmış mimarlık ofisi SOM Architecture tarafından
tasarlandı.
‘İmar planıyla ilgili dava ihale sürecini etkilemez’
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) AŞ, “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesine konu olan taşınmazların içinde bulunduğu alanın imar planlarıyla ilgili açılan davanın ihale sürecini etkilemesinin söz konusu olmadığını ve belirlenen tarihte 2. oturumun gerçekleştirileceğini bildirdi.
Emlak Konut GYO AŞ’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında şunlar dile getirildi:
“1. oturumu 18.10.2012’de yapılan ve 2.11.2012’de 2. oturumu yapılacak olan ‘İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ ihalesine konu taşınmazların içerisinde bulunduğu alana ilişkin imar planları ile ilgili olarak, TMMOB Mimarlar Odası tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine talebiyle dava açılmıştır. Açılmış olan davanın bu aşamada ihale sürecini etkilemesi söz konusu olmayıp, belirlenen tarihte 2. oturum gerçekleştirilecektir.”
Altın Boynuz Haliç’e bir ödül daha geldi
Geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başlayan ve mimarisiyle ilk ödülünü ArkiPARC Gayrimenkul Ödülleri kapsamında kazanan Hilton Garden Inn Golden Horn İstanbul’a bir ödül daha geldi.
15. Uluslararası Emlak ve Ticari Gayrimenkul Fuarı Expo Real Building tarafından düzenlenen “John Jacob Astor Competition” ödülünü, en çok oyu alan, Amplio Emlak Yatırım A.Ş.’nin yatırımcısı olduğu Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn kazandı.
Otel, Amerika dışında LEED Gold sertifikasını alan tek otel olarak, dünyanın en değerli 15 oteli arasına girerken, şimdide gayrimenkul sektörünün yaratıcısı olarak görülen John Jacob Astor’un adına düzenlenen ödülün sahibi oldu.
Göktürk’teki projeyi 2013’te teslim edecek
Yapıkur imzasıyla yükselen Aya Göktürk’ün, Mart 2013’te tamamlanması planlanıyor. Mimari tasarımı Han Tümertekin tarafından yapılan projede, alanları 95 ile 308 metrekare arasında değişen 1+1'den 5+1'e kadar farklı konut seçenekleri bulunuyor.
86 konuttan oluşan projede, 2 bin 500 metrekare yeşil alana ayrılıyor. Sosyal tesis alanı 1.200 metrekare olan projenin, alışveriş merkezi alanı ise 9 bin metrekare. Dolmabahçe ve Şişli’ye 17 dakika mesafede konumlanan Aya Göktürk’te mağaza alanları 279 ile 1.284 metrekare arasında.
Başarır İnşaat rezidans daireleri satışa çıkardı
Başarır İnşaat’ın Helenium Wings projesindeki rezidans daireleri satışa çıktı. Peşin alımlarda yüzde 12 indirim imkânı sunulan projede, residence dairelerde taksitli alımlarda da kolay ödeme fırsatı sunuluyor.
İsteyen herkes tüm daire çeşitlerinde olduğu gibi residence dairelerde de yüzde 1 peşin ödeme, 0,87 faiz oranı ve muhtelif bankalardan alınacak 60 aya kadar uzanan ödeme imkânından yararlanabiliyor.
Dubleks ev fiyatları 550 bin TL’den başlıyor
Nev Yapı imzasıyla hayata geçirilen New Yakacık’ta, 2+1, 3+1, çatı dubleksi ve bahçe dubleksi olmak üzere toplam 4 farklı tipte konut seçenekleri bulunuyor. Teslimlerin 2 ay sonra başlayacağı projede, bahçe dubleksleri 370, 2+1 evler 98 , 3+1 evler 126, çatı dubleksleri ise 422 metrekare şeklinde tasarlandı. Panoramik deniz manzarası sunan New Yakacık, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 8 dakika mesafede konumlandırılıyor.