31.07.2017 - 13:33 | Son Güncellenme:
AJANSLAR
Hayvan varlığı bakımından ülkenin ilk 5 kenti arasında yer alan Kars’ta TIR’lara yüklenen kurbanlık hayvanlar, İstanbul, Ankara, Bursa, Edirne ve İzmir başta olmak üzere 80 kente gönderiliyor.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önünden yapılan hayvan sevkiyatlarıyla 80 ilin kurbanlığı Kars’tan karşılanıyor.
Kars’tan batıya kurbanlık hayvanları taşıyan Recep Baysülen, fiyatların yükselmesini beklediğini belirtti.
Hayvanları çok uygun taşıdıklarını ifade eden Recep Baysülen, “Çok düşük 2 bin liraya buradan Kırşehir’e gidiyoruz. Yani hiç mazotu bile kurtarmıyor. Mazot 4,5 lira, Kurbanlık başladı. İşte oradan 1 ay biraz bir şeyler edeceğiz. Ne alırsak, ne tuttursak, ondan sonra da Allah büyüktür. Buradan bir şey yok. Ankara’dan belki yük alır durumu kurtarırız” dedi.
Kars’ta 80 ile yaklaşık günlük 2 bin 500 büyük ve küçükbaş hayvan sevki yapılıyor. Bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.
"KURBAN BAYRAMINDA DİŞİ HAYVAN SATIŞI YOK"
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kurban Bayramında dişi hayvan satışının olmayacağını belirterek, "Dişi hayvan kurban pazarlarına girmeyecek, bu konuda kararımız kesindir" demişti.
DÜZCE'DE KURBANLIKLAR PAZARA İNDİ
31 Ağustos tarihinde başlayacak Kurban Bayramı öncesi vatandaşın kurbanlık ihtiyacını karşılayacağı kurbanlık danalar, Yeni Mahalle ile Kapkirli arasındaki alana kurulan Akçakoca Belediyesi kurban pazarına getirilmeye başlandı. Sabaha karşı Mardin’den Akçakoca’ya kurbanlık danaları getiren besici Ali Dursun, kurbanlıkların 15 bin lira ile 7 bin lira arasında satışa çıkarıldığını söyledi. 20 saatlik uzun ve yorucu bir yolculuk yaptıklarını söyleyen Dursun, "Bu yıl satışların geçmiş yıllara göre daha iyi olacağını düşünüyorum. Daha yeni gelmemize rağmen görenler en iyi hayvanı en uygun fiyata almak için şimdiden kurban pazarına gelip danalar bakıyorlar. Bu yıl satışlardan çok umutluyum" dedi
ANTALYA'DA KURBAN KESİM KURSU AÇILACAK
Kumluca Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Yusuf Tekdemir, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Müftülük ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde küçük ve büyükbaş hayvan kesim elemanı yetiştirme kursu açacaklarını söyledi. Açılacak kursta kurban kesimi konusunda bilinmesi gereken teorik ve uygulamalı eğitimlerin verileceğini aktaran Tekdemir, toplam 19 saat olarak açılacak kursta 9 saat teori 10 saat uygulama eğitimi olacağını anlattı.
Kurban kesmenin dini bir vecibe olduğunu kaydeden Tekdemir, fakat kurban kesiminde hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin bilinmesi ve eğitim almış sertifikalı bireylerce kurban kesme konusunda toplumda farkındalık oluşturmak için bu kursun önemli olduğunu vurguladı.
Kesim yerinin hazırlanması, kesimde kullanılacak malzemeler, okunacak dua ve dini bilgiler, kurbanın parçalanması ve derisinin muhafazası konularında toplumdaki eksikliğin giderilmesini amaçladıklarını belirten Tekdemir, teorik ve uygulamalı eğitimler sonrası başarılı olan kursiyerlere kurs sonunda sertifika vereceklerini, başvuruların başladığını ve 4 Ağustos tarihine kadar kayıt alındığını sözlerine ekledi.
BIÇAKÇILARDA BAYRAM HAREKETLİĞİ BAŞLADI
Sıcak sular bölgesinde 25 yıldır bıçak satışı yapan Erhan Erdoğan, Kurban bayramı yaklaştıkça kendi işlerinin de hızlanmaya başladığını söyledi.
Bıçak satışı, bilemesi ve tamiri yaptıklarını belirten Erdoğan, “Yavaş yavaş vatandaşlar bıçaklarını bilemeye getiriyorlar. Asıl yoğunluk son 10-15 gün kala oluyor. Şimdiden getirenler son günlerde yoğun olduklarından dolayı şimdiden bıçaklarını biletiyorlar. İlk önce yaptığım işi kendim beğenmem lazım. 5 aşamada bıçakları biliyorum. 1 aşamada bıçağın kabası alınıyor, 2. aşamada kabadan kalan tırtıklarını, 3. aşama da çapağını çıkarır, 4. aşama bıçağın çapağını alır, son aşama da ise, keçe bezle temizlenip hazır hale gelir. Bıçağı 2 liraya, satırları 3 ila 4 lira arasında biliyoruz. Bıçak fiyatları ise 10 liradan 60 liraya kadar değişiyor” dedi.
Kurban kesimi için ucuz bıçak alınmaması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, “2 çeşit çelik vardır, biri plakadır yani çok iyi olmayanı diğeri çubuk çeliktir bu iyi olanıdır. Alacak kişiler bıçakçılara sorsun iyisini kötüsünü. Hayvana eziyet çektirmemek için kurban kesecekler hem iyi bıçak almalı hem de elindeki bıçağı ve satırı mutlaka bilemelidir” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Kurban Bayramına yaklaştıkça yoğun olduklarını, sıra beklemek istemiyorlarsa bıçak bilemeye geleceklerin şimdiden biletme işini yaptırmalarını tavsiye etti.
MEHMETÇİK VAKFI, KURBAN BAĞIŞI BEKLİYOR
Bir hisse kurban bedelinin 890 TL olduğunu bildiren TSK Mehmetçik Vakfı Erzurum Temsilcisi Emekli Albay Sabri Topdağı, 1995 yılından beri vekaleten kurban bağışlarını kabul edip kesim faaliyetlerini bağışçıların güvenine uygun şekilde gerçekleştirdiklerini bildirdi. TSK Mehmetçik Vakfının 26 Temmuz 2017 tarihi itibariyle bağışları kabule başladığını hatırlatan Sabri Topdağı, kurbanlıkların kesiminin; modern tesislerde, hijyenik koşullarda, her kesimhanede görevlendirilen Vakıf personeli, veteriner, noter ve din görevlisinin denetimi ve gözetimi altında yapıldığını belirtti. Kurban Bayramının ilk üç gününde dini vecibelere uygun olarak kurban kesildiğine dikkati çeken Topdağı şunları söyledi:
"Kesilen kurbanların bir bölümü kesim bölgelerinde bulunan şehit yakınları ve malul gazi Mehmetçik ailelerine taze et olarak dağıtılmakta, taze et verilemeyen şehit ailesi ve gaziler ile arzu eden bağışçılarımıza da kurban etinden yaptırılan kavurma gönderilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının konuyla ilgili tebliğine uygun olarak, Mehmetçik Vakfına yapılan her kurban bağışı için kesim yapılıyor. Ayrıca, TSK Mehmetçik Vakfının, vatandaşlarımızın kendi irade ve arzuları ile yaptıkları vekaleten kurban bağışlarını kabul ettiğini, başka kişi, kurum veya kuruluşlara Mehmetçik Vakfı adına vekaleten kurban bağışı toplama yetkisi vermediğini bilgilerinize sunarım."