29.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman/EMLAK
2023 yılındaki konut beklentilerini ve bu talepleri belirleyecek unsurları değerlendiren Eva Gayrimenkul Değerleme Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, farklılaşan nüfusla birlikte küçük konuta olan talebin daha da artacağını söyledi.
Yazıcı, önümüzdeki dönemde ilk olarak 110-125 metrekare arası 2+1 ve 3+1 konutlara talep geleceğini, ikinci tercihin ise 75-90 metrekare arasındaki 1+1 ve 2+1 konutlara olacağını belirtti. Yatırım amacıyla daha küçük konutların talep göreceğini vurgulayan Yazıcı, konutta bugün için en fazla talep edilen fiyat aralığının ise 75-125 bin dolar olduğunu ifade etti.
Konut talebini 4 temel unsur olan mülkiyet durumu, hane halkı değişimi, yatırım eğilimi ve gelir artışının belirlediğini dile getiren Yazıcı, şunları söyledi:
“Ekonomik büyümeye bağlı olarak önümüzdeki yıllarda gelirlerin dağılım kademelerinde iyileşmeler olduğunu görüyoruz. Orta kesimin bir kısmı yukarılara doğru çıkıyor ve orta kesim genişliyor. Eğitim düzeyi ortalaması bugün 6,5 yıl gibi vasat bir düzeyde olan Türkiye’nin 2023’lü yıllarda eğitim düzeyi ortalamasının yükselmesi bekleniyor ama maalesef burada niceliksel kaliteden bahsedemiyoruz.”
Sektör pozisyon almalı
Öte yandan nüfus artış hızının azaldığını dile getiren Yazıcı, “Çok önemli bir gösterge ise bugün 65 yaş üstü 5 milyon insan varken, 10 yıl sonra bu rakamın 7.8 milyon kişiye çıkacak olması. Çalışan nüfusun sosyal güvenlik sisteminde yaşlılara baktığını düşünecek olursak Türkiye’nin 2023 yılından sonra bugün Avrupa’nın yaşadığı yaşlı nüfus sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını görüyoruz” dedi.
Konut geliştiricilerinin yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarına uygun projeler geliştirmesi gerektiğini aktaran Yazıcı, 10 yıl sonra bu segmentte oluşacak talebin şimdiden sinyallarini verdiğini ve sektörün de buna göre pozisyon alması gerektiğini kaydetti.
Hane halkı sayısı azalıyor
Mülkiyet durumu açısından bakıldığında bugün kiracı olanların, önümüzdeki dönemde mülk sahibi olma isteğinin devam edeceği yönünde sinyaller olduğunu belirten Yazıcı, “Türkiye’de hane halkı sayısı bugün 4,12 ama 2023 yılına kadar 3,79 rakamına düşmesini bekliyoruz. Yani hane halkı sayısı küçülüyor, hane sayısı artıyor. Farklı ihtiyaç ve arayışlar nedeniyle daha küçük konutlara kayma eğilimi gelecekte de devam edecek gibi görülüyor” diye konuştu.
Yazıcı, istatistiklere göre 2003 yılında 161,8 metrekare olan ortalama konut büyüklüğünün, 2011 yılında 144,8 metrekareye düştüğünü belirterek, “Bu rakam daha da düşüyor. Yatırım eğilimlerin baktığımızda altın güven sırasında yüzde 41 ile birinci sırada ve gayrimenkul yüzde 19 ile ikinci, mevduat ise yüzde 17 ile üçüncü sırada. Önümüzdeki dönemde de hane halklarının bu kuvvetli yatırım eğiliminin orta-uzun vadede devam edeceğini öngörülüyor” dedi.
Orta gelirin alım gücü yükselecek
Yazıcı, diğer yatırım araçlarındaki belirsizlikler ve dalgalanmalar nedeniyle konutun bir yatırım aracı olarak talep görmeye devam edeceği vurgulayarak, şunları söyledi:
“En son unsur ise gelir artışı. Ekonomik büyümedeki beklentiye bağlı olarak kişi başı gelirdeki artışlar tasarruf ve kredi kullanma geri ödeme kapasitesini de genişletecek. Gelir dağılımında yaşanacak iyileşmeye bağlı olarak özelikle orta gelir grubunun konut talebinin daha hızlı artacağı öngörülüyor” dedi.
Talebi KDV belirleyecek
Konut alırken en önemli kaynağın yine konut kredisi olmaya devam edeceğini belirten Yazıcı, birinci el konutların daha fazla rağbet göreceğini söyledi. Ancak KDV konusunun değişmesi durumunda, bu talebin de değişebileceğini ifade eden Yazıcı, “Güvenlikli sitelerde daire talebi ilk sırada yer alacak, artık sistemler satacak. Sistemlerde yeşil alan, güvenlik, çocuk parkı ve market talebi devam edecek, bunu sosyal donatılar izleyecek. Konut alırken en önemlisi yeri, sonra fiyatı, deprem yönetmeliğine uygun olması, evin büyüklüğü, sıfır konut ve toplu taşımaya yakınlık önem sırası ile gözetilecek kriterler olacak. Orta segmente ve yaşlanan nüfusa yönelik geliştirme yapanlar kazanacak” dedi.
Yapı dünyasının merakla beklediği ödüller verildi
Yapı ve mimarlık dünyasının merakla beklediği Arkitera Ödülleri, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 27 Kasım 2012 akşamı Sakıp Sabancı Müzesi The SEED Oditoryumu’nda Filli Boya ve Knauf sponsorluğunda düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.
Ödüle aday olanların, kazananların, seçici kurul üyelerinin ve davetlilerin hazır bulunduğu gecede sırasıyla RAF Yapı Malzemesi, İşveren Ödülü ve Genç Mimar Ödülü verildi.
Tören Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Yılmaz konuşmasında, “Niteliksel fiziksel çevrenin gelişimine katkıda bulunanları ödüllendiriyoruz. Ödüllere başvuruda bulunan tüm mimarlara, yapı malzemesi üreticileri ve temsilcileri ile işverenlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Genç mimarların işlerini ve isimlerini duyurmayı, böylece mimari üretimde kendilerine daha çok yer ayrılmasını sağlamayı hedefleyen Genç Mimar Ödülü Türkiye’de ilk kez 2004 yılında verilmeye başlandı. Aday mimarların inşa edilmiş binasından yola çıkılarak, tasarım alanında yaptığı her türlü üretim göz önüne alınarak verilen ödülün Seçici Kurulu bu sene mimar Gökhan Avcıoğlu, Ömer Selçuk Baz, Arda İnceoğlu, Nurbin Paker Kahvecioğlu ve Mehmet Kütükçüoğlu gibi değerli isimlerden oluştu.
Bu sene 3 isim Genç Mimar Ödülü'nü almaya hak kazandı. Genç Mimar Ödülü'nü almak üzere Mert Eyiler ile arkiZON Mimarlık Ortakları Emin Balkış ve Elvan Çalışkan sahneye davet edildi.
Mütekabiliyette kamu otoritesine ihtiyaç var
Mütekabiliyet yasası başta olmak üzere gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm ve 2B yasalarıyla birlikte yabancı yatırımcıların gözü Türkiye’ye döndü. Bu anlamda sektördeki gelişmeleri değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, yakın zamanda yurt dışında gerçekleşen ve önümüzdeki dönemde gerçekleşecek olan önemli gayrimenkul fuarlarında Türkiye’ye olan ilginin giderek arttığına dikkati çekti.
Son olarak Dubai’deki fuarda bu ilgiden bahsedebileceğini belirten Dinçer, “Sektöründe en önemli fuarı olan MIPIM’de ise bu yıl Türkiye ‘Onur Ülkesi’ seçildi. Yabacıların Türkiye’ye ilgisi olduğu tartışmasız bir şekilde ortada” dedi.
Yabancılar gelmeye başladı
Son birkaç yıl değerlendirildiğinde özellikle son altı ayda birçok farklı ülkeden yatırımcı heyetlerinin geldiğini ve özellikle gayrimenkul fırsatlarının sorulduğunu vurgulayan Dinçer, “Gayrimenkul alanında belki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde, belki Yatırım Kalkınma Ajansları’nın bünyesinde ayrı bir bölüm/departman olarak faaliyet gösterecek, Türkiye’ye gelen veya gelmesi muhtemel potansiyeli yakalayacak ve bunu sahiplenecek bir kamu otoritesi ihtiyacı var” diye konuştu.
‘Veri eksiği yaşanıyor’
Dinçer, “Bir veri eksiğimiz var. Bu bugünden yarına çözülecek bir konu değil elbette. Ama yabancı yatırımcıların kamudan duymayı istedikleri, kamuya sormak istedikleri şeyler var. Parça parça çok yol alınamadığını görüyoruz. Son dönemde artan ilgiyi yeterince değerlendiremeyeceğimiz korkusuyla bu eksikliğin altını çizmek istiyoruz” diye konuştu.
Coğrafi koşullar önemli
Yabancı yatırımcının sadece gayrimenkul için Türkiye’de olmadıklarını söyleyen Dinçer, şunları söyledi:
“Son birkaç seneye kadar gayrimenkule ilgileri azdı. Ama yaşanan gelişmelerle gayrimenkul ilgili oldukları ilk alanlar arasında yerini aldı. Ama gayrimenkulde hangi sektörde olmalı, hangi şehirlerde olmalı, neler yapıldı, nelerden ders çıkartılmalı birçok soruları var. Biz sektörler ve şehirler bazında kendilerine anlatıyoruz. Bu sorularını yanıtlamaya çalışıyoruz.”
Türkiye emlak piyasası Almanlara emanet
Almanya’nın önde gelen gayrimenkul araştırma, analiz ve danışmanlık şirketi BulwienGesa AG, İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) ortaklığı ile Türkiye pazarına giriş yaptı. ‘RIWIS Europe’ olarak adlandırılan ve online hizmet veren ‘Bölgesel Gayrimenkul Piyasa Bilgilendirme Sistemi’nin kurucusu ve işleticisi olan BulwienGesa AG, Almanya’da 125 kent ile Doğu Avrupa’da 15 ülkede 75 kent için ticari gayrimenkul piyasasına yönelik sayısal analizler gerçekleştiriyor.
BulwienGesa AG ve İGD işbirliğiyle hayata geçirilecek ‘RIWIS Türkiye’, Ocak 201’te hizmete girecek.
RIWIS Türkiye’nin toplantısına BulwienGesa AG Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Vosskamp, BulwienGesa AG Proje Koordinatörü Joanna Pena ile İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin ortakları Celal Erdoğdu ve Ahmet Büyükduman katıldı.
Thomas Vosskamp, uzun zamandır Türkiye piyasasına da girmek istediklerini, bu pazarın gelecek vaat ettiğini ifade etti.
Yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili güvenilir datalar istediklerini söyleyen Vosskamp, “Nihayet çalışma alanımız içine Türkiye’yi de dahil edebildik. Türkiye’deki AVM, ofis, lojistik, turizm verilerini dünyaya sunacağız” dedi.
Celal Erdoğdu ise uluslar arası gayrimenkul pazarındaki tüm raporlarda Türkiye’nin ön planda olduğunu, yatırım yapılabilir ülkeler arasında ilk 5’te gösterildiğini ifade ederek, “BulwienGesa ile ‘RIWIS Türkiye’ için bir yılı aşkın süredir çalışıyoruz. BulwienGesa, Almanya’nın en büyük ve bağımsız pazar analiz ve danışmanlık firması. İGD olarak BulwienGesa’nın yerel partneri olacağız ve Türkiye ile ilgili tüm veri akışlarını sağlayacağız.”
Toplam 7 şehir
RIWIS Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli/İzmit, Muğla ve Tekirdağ olmak üzere toplam 7 il olacak. Sistemde ağırlıklı olarak AVM, ofis, lojistik, perakende, turizm sektörleri analiz edilecek.
Finans merkezi ihalesi Ağaoğlu’nun oldu
İstanbul Finans Merkezi ihalesine 1 milyar 460 milyon lira ile en yüksek teklifi veren Ağaoğlu’na Emlak Konut GYO’dan onay geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere verildi:
“Şirketimiz projelerinden İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi, 1.460.000.000 TL + KDV Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri üzerinden % 4,15 Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı karşılığı 60.590.000 TL + KDV Arsa Satışı Karşılığı Asgari Şirket Payı Toplam Geliri bedelle en uygun teklifi veren Akdeniz İnşaat A.Ş.ne ihale edilmiştir.”
Monumento Kartal’ın bina yönetimi seçildi
Adalar manzaralı rezidans ve home ofisleriyle karma bir proje olan Monumento Kartal’da profesyonel bina yönetimi Eşref Hamamcıoğlu önderliğindeki UP Danışmanlık tarafından sağlanacak. Şubat 2014 tarihinde teslim edilecek proje, 90 adet home ofis, 42 adet rezidans ve 4 ticari alandan oluşuyor.
Projede resepsiyon, güvenlik, gözetim, kurye, yemek servisi, misafir kabulü, teknik servis, bahçe bakımı, temizlik, house keeping, kuru temizleme, ütü, terzi, taksi-vale hizmetleri ile ortak alanların bakımı gibi standart hizmetlerin yanı sıra bilgisayarlı bakım yönetim sistemleri (CMMS) UP Danışmanlık tarafından sunulacak.
Via Port Venezia’da kulelerin ismi belirlendi
VIA/PORT Venezia’nın resmi facebook sayfasında düzenlenen ‘Kuleleri İsimlendirin’ yarışmasının sonuçları belli oldu. Toplam 2 bin kişinin katıldığı yarışmanın birincisi olan Mehmet Aykaç, çift kişilik Venedik seyahati kazandı.
Via Port Venezia’nın kulelerinin isimleri ise Marco Polo, Puccini, Vivaldi, Palladio ve Bellini oldu.
Via Properties&Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın Gaziosmanpaşa’da inşa ettiği, konut–AVM-ofis bölümlerinden oluşan Via Port Venezia, 82 bin m2’lik arazi üzerine kuruluyor. Proje, 5 kule, 200 mağazalı açık hava alışveriş merkezi ve ofis etaplarından oluşuyor. Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daireler bulunuyor.
Ayışığı Vadi Evleri’nin mutfakları Vanucci’den
Demir İnşaat Ayışığı Vadi Evleri’nde konutlardaki detay çalışmalarına başladı. Buna göre, Ayışığı Vadi Evleri’nin mutfakları için İtalyan tipi mutfak tasarımları ile tanınan Vanucci şirketi ile anlaştı. Demir İnşaat, projede uygulanacak mutfakların rengini de müşterilerin tercih ettikleri renk seçimlerini, düzenlenen anket çalışmasına katılarak belirleyebilmelerini sağlıyor. 30 Kasım 2012 tarihine kadar devam edecek anket sonuçları değerlendirilecek ve en çok tercih edilen renk, Ayışığı Vadi Evleri mutfaklarının ortak rengi olacak, imalat ve montaj süreci de seçim sonrası başlatılacak.