EkonomiKriz olmaz, olsa da yabancıya satarız

Kriz olmaz, olsa da yabancıya satarız

23.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada kriz söylentileri ayyuka çıkmışken konut üreticileri buna hiç aldırmıyor. 16 markayı temsil eden Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik “Biz krizlere alıştık. Güçlü bir ülkeyiz. Yurtdışında kriz yaşansa da krizin vuracağı yabancıya satarız” dedi

Kriz olmaz, olsa da yabancıya satarız

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yurtdışında kriz beklentisi olmasına rağmen böyle bir şey olacağını düşünmediğini, olsa bile Türkiye’nin bundan çok fazla etkilenmeyeceğini açıkladı. Türkiye’nin daha önceki dönemlerde her dört yılda bir krizlerle karşılaştığını hatırlatan Çelik, “Biz bu sayede krizlere alıştık. Şu an güçlü bir ülkeyiz ve krizden çok fazla etkileneceğimizi düşünmüyorum” dedi.
Konutder’in kuruluşu dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Çelik, diğer yandan, yurtdışında bir kriz yaşanması halinde bile bunun, Türkiye için fırsatlar yaratacağını vurguladı. Özellikle Mütekabiliyet Yasası’nın değişmesiyle birlikte krizin vuracağı ülkelerdeki yatırımcıların Türkiye’ye yönelebileceği görüşünde olan Çelik, “Bu sayede çok sayıda Türk cumhuriyetine ve Körfez ülkesine gayrimenkul satışı yapabiliriz. Türkiye bölgede ciddi güç, ciddi bir pazar. Herkes ‘kriz’ diyor ama konut sektörünün böyle bir söylentiden etkileneceğini çok öngörmüyorum” diye konuştu.

‘Dönüşüme bakan olsun’
Türkiye’de konut sektörünün önünün açık olduğunu ifade eden Çelik, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “2003-2008 döneminde yükselişe geçen fakat daha sonra 2010’a kadar yatay bir seyir izleyen konut piyasası son dönemde tekrar yükselişe geçti. Geldiğimiz noktada konut sektörünün önünü açık görüyoruz.”
Ancak, faizlerin artmasının ise piyasayı olumsuz etkilediğini belirten Çelik, “Ancak firmalar düzenledikleri kampanya ve ödeme planlarıyla tüketicilere kolaylıklar sunuyor” dedi.
Ömer Faruk Çelik’in bir başka tespiti de nitelikli konut talebinin artması yönünde oldu. Ancak, bu talebe yetecek üretimin söz konusu olmadığını ifade eden Çelik, üretimin önündeki en önemli engellerden biri olarak, ‘yanlış yapılaşmayla oluşturulan yerleşim alanları’nı göstererek, şöyle devam etti:
“Kentsel dönüşümün Hükümetin programında yer alması da çok önemli bir adım. Bizler bu alanda seve seve yatırım yapacağımızı her platformda söylüyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’de ayrıca bir ‘Kentsel Dönüşüm Bakanlığı’na ihtiyaç olduğunu pek çok vesileyle paylaşmıştık. Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu anlamda sektörümüze umut veriyor.”

Haberin Devamı

16 marka kendi derneğini kurdu
- Ağaoğlu - Akdeniz İnşaat n Dap Yapı
- Dumankaya İnşaat n Ege Yapı
- Fer Gayrimenkul n İhlas İnşaat
- Kiler GYO n Kuzu Toplu Konut
- Sinpaş GYO n Soyak Yapı
- Sur Yapı n Teknik Yapı
- Torunlar GYO n Varyap Varlıbaşlar
- Ukra İnşaat n Yeşil GYO


FEDERASYONU GÜNDEME GETİRDİ
Ömer Faruk Çelik, sektörün 16 güçlü isminin bir araya gelerek kurduğu Konutder’in, konut geliştiricilerinin kendi rakamlarını ortaya koymaları adına son derece önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Çelik, ’İnşaat sektörü büyüyor’ deniyor ama konut sektörünün verilerini bunun içinde ayrı göremiyoruz. Onun için, ’konut geliştiricilerinin verilerini ve meselelerini ayrı çatı altında toplayalım’ dedik” diye konuştu. Diğer inşaat dernekleriyle ilişkilerini sıcak şekilde sürdürdüklerini belirten Çelik, “Herkese kapımız açık. Gerekirse ileride federasyona gidebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

ALTIN YERİNE DEMİR SERTİFİKASI ÖNERİSİ
‘Kriz olacak konut fiyatları düşecek’ söylentilerinin de doğruyu yansıtmadığını vurgulayan Çelik, aksine krizle birlikte yükselişe geçecek emtifa fiyatlarıyla birlikte konut fiyatlarının da yükselişe geçeceğini söyledi. Çelik, “Bunun yanı sıra konut maliyeti de artar ve fiyatlar yukarı çıkar. Son dönemde demir fiyatları yaklaşık yüzde 50 arttı. Bu da fiyatlara yansıyabilir.
Eskiden düğünlerde altın hediye edilirdi, ‘Artık demir sertifikası yapıp hediye edelim’ diye arkadaşlarla espri yaptık. Bu maliyetler bir miktar sonra ürün maliyetlerinin üzerine geleceği için konut satış fiyatlarını bir miktar daha yukarı doğru çıkaracaktır” açıklamasını yaptı.

Konutun Doğu kolu fiyat ve lükste Batı’yı yakaladı
İstanbul’u saran markalı konut merakı Anadolu’ya da sıçradı. Birçok kentte yeni konut projeleri hayata geçirilirken Gaziantep’te yapılan evler ise 1 milyon 800 bin liradan bile alıcı buluyor. Örnekler sadece Gaziantep ile sınırlı değil

1- Gaziantep’in yeni silüeti 2 milyonu zorluyor
Sinpaş Yapı ve Paralel Yapı ile birlikte Gaziantep’te inşa edilen Antepia projesindeki konut fiyatları adeta İstanbul’dakilerle yarışıyor. Projenin ilk etabında geçerli olan daire fiyatları 1 milyon 800 bin liraya kadar çıkıyor. Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, ”Projemizin ilk etabında geçerli olan daire fiyatları 156 bin lira ile 1 milyon 800 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyatlarla projemizin ilk etabının yüzde 90’ını sattık. 470 konutla başladığımız ilk etabı, bölge halkından gelen yoğun talep üzerine 614 konuta çıkardık” dedi.
Ahmet Çelik, konut satışlarını, banka kredili veya şirket bünyesindeki özel ödeme koşullarıyla vadeli olarak yaptıklarını belirterek, “Özellikle 55 ay sıfır faizle sunduğumuz ödeme planı tercih ediliyor. İlk etabın 550’ye yakınını sattığımız Antepia projemizin ikinci etabının satışlarına eylül ayında başlayacağız. Projedeki Agora Meydanı’nın da yer aldığı bu etapta 193 adet konut yer alacak. Bu etap, ilk etapta istediği yerden ve konut tipinden ev sahibi olamayanlar için yeni bir fırsat sunacak” diyerek projeye olan ilgiyi gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

Projedeki en pahalı evler
Tipi Alanı (m2) fiyatı (TL)
Yalı 7+2 543 1.812.900
Yalı 7+2 543 1.722.800
Göl villa 7+2 514 1.440.700 - 1.427.700

Haberin Devamı

2- Diyarbakır’ın teras evlerinden 600 binlik bakış
Diyarbakır’da satışa çıkarılan ve lüks kategoride konumlandırılan Kırklardağı Konakları’nda daire fiyatları 600 bin liraya kadar çıkıyor. Anadolu Aslanı Yapı’nın inşa ettiği projede daireler kadar sosyal yaşam alanları da İstanbul ile yarışacak kadar iddialı. Yüzde 90’ı yeşil alan olan projede tenis kortu, yüzme havuzu, amfi tiyatro, çocuk parkları, alışveriş merkezi, spor sahaları, mini Eyfel ve Pizza kulesi planlandı. İçinde bir de otelin bulunduğu 100 milyon dolarlık projede 62 ile 205 metrekare arasında farklı büyüklüklerde 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 dubleks ve teras evler seçenekleri bulunuyor. Projede çok yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını belirten Anadolu Aslanı Yapı Başkanı Ufuk Eser Subaşı, “Konutların yüzde 80’ini sattık. İsviçre ve Hollanda’dan bile alanlar oldu” dedi.

Haberin Devamı

Hangi daire, kaç lira?
Tipi Fiyatı (TL)
1+1 72.500 - 147.000
2+1 111.000 - 326.000
3+1 148.000 - 276.000
4+1 288.000 - 600.000

3- DAİRE GEZENE KAYSERİ YOLLARI İÇİN ARABA HEDİYE
Kayseri’de Vizyon 2023 projesine start veren Kınaş İnşaat da Anadolu’da fiyat ve konut standartlarını yukarıya çeken isimlerden. Şirketin geliştirdiği projede fiyat aralığı 393 bin 687 lira ile 649 bin 876 lira arasında değişiyor. Aralarında keyfe keder ödeme planı ve taksit erteleme gibi uygulamaların olduğu kampanyalar dizisi başlatan firmanın en ilginç kampanyası ise araba çekilişi. ‘Firma, ‘Madem ev almayı düşünüyorsunuz, otomobilinizi de biz verelim’ kampanyasıyla örnek daireleri gezenlerin arasında yapacağı çekilişle üç kişiye otomobil hediye ediyor. Proje 2014 yılında teslim edilecek.

İki devden İstanbul ve Ankara planları
Uluslararası piyasadaki kriz söylemleri ve Türkiye’ye olası yansımaları, inşaat maliyetlerindeki artışa rağmen, gayrimenkul geliştiricileri yeni projeler üretmeye devam ediyor. Bunun en son kanıtlarından ikisini Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ve Torunlar GYO ortaya koydu. Şirketler arsa alıp yatırım yapacakları mesajını verdi.
Torunlar GYO, İstanbul Maltepe’de yatırım yapmak için 20 milyon dolarlık yeni bir arsa satın alırken, Akfen GYO ise Ankara Akyurt’ta 4.5 milyon liralık arsa aldı.

Yeni yatırım için Maltepe
Torunlar GYO’dan yapılan açıklamada, şirketin yeni yatırımlarla portföyünü genişletmeye hazırlandığı belirtilirken, İstanbul Maltepe’deki 14 bin 163 metrekarelik arsada Kapıcıoğlu İnşaat ve Renk Yol Yapı ile birlikte proje gerçekleştirileceği ifade edildi.
Açıklamada belirtilen bir diğer nokta ise Torunlar GYO’nun yüzde 50 ile hakim hissedar olduğu, diğer iki şirketin ise yüzde 25’erlik hisseleri olduğu yönünde.
Akfen GYO’nun Ankara Akyurt yatırımı için yapılan açıklamada, TAV Esenboğa Yatırım’ın sahibi olduğu 14 bin 443 metrekarelik arsanın tapu devir işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.

Maslak’taki ilk adım için ön talebi başlattı
Ağaoğlu Şirketler Grubu, son dönemlerdeki en iddialı projelerinden biri olan My Home Maslak için ön talep toplamaya başladı. İstanbul Maslak’ta 26 bin 200 metrekarelik alanda üç kulede 786 daire olarak planlanan proje için ön talep toplama süresi ise 1 hafta olarak belirlendi.
30 ay sonra teslim edilecek My Home Maslak için değerlendirme yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, projenin, Maslak bölgesindeki nitelikli konuta yönelik yüksek talebi karşılamak amacıyla geliştirildiğini belirterek, “My Home Maslak bölgedeki projelerimizin ilki olması nedeniyle önemli bir yatırım fırsatı sunuyor” dedi.
Bu arada projede iki farklı ödeme sistemi geliştirilmiş durumda. Birinci plan, yüzde 25’i peşin ve kalan yüzde 75’i banka kredisiyle 10 yıla kadar vadeli ödeme üzerine kurgulanırken, ikincisi şirketin kendi kaynaklarıyla sağlanan kredi üzerine kurulu. Ödeme planı ise yüzde 50 peşin sıfır faizle 24 aya kadar vade olanağı şeklinde.

Hangi daire, kaç lira?
Tipi Fiyatı (TL)
Stüdyo 202.000
2+1 478.000
3+1 552.000

Dumankaya’dan peşinatı olmayana da ev var
Dumankaya, üç projede kampanya başlattı. Açıklamaya göre Modern Vadi projesi için sıfır peşinat, 120 aya kadar vade ve 1.091 liradan başlayan taksitler oluşturuldu. Peşin alımlarda yüzde 12 indirim, firma bünyesinde ise 40 aya kadar sıfır faiz söz konusu. Başlangıç taksitinin 767 lira olduğu Adres?Panorama’da peşinat 18 bin olarak belirlendi. Flex Kurtköy’de ise 927 lira taksit, sıfır peşinatla 120 vade, yüzde 12 indirim ve 30 aya kadar da sıfır faiz var.

Hangi projede, kaç lira?
Tipi Başlangıç fiyatı (TL)
Modern Vadi 99.000
Adres Panorama 72.000
Flex Kurtköy 93.000

Ataşehir’de 45 dairenin peşinatı yüzde 1’e düştü
Ataşehir’deki Deluxia projesinde son 45 daire için özel kampanya başlatıldı. Kampanyası kapsamındaki teraslı stüdyolar ve teraslı 1+1 tipi dairelerde ilk kez yüzde 1 peşinat fırsatı sunuluyor. Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, projeden daire almak isteyenlerin 1.751 liradan başlayan yüzde 1’lik peşinatı ödemelerinin yeterli olacağını belirterek, “Yüzde 24’lük kısmını ise özkaynaklarımızla finanse ederek bir yıllık süreye yayayacağız” dedi.Ataşehir’deki Deluxia projesinde son 45 daire için özel kampanya başlatıldı. Kampanyası kapsamındaki teraslı stüdyolar ve teraslı 1+1 tipi dairelerde ilk kez yüzde 1 peşinat fırsatı sunuluyor. Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, projeden daire almak isteyenlerin 1.751 liradan başlayan yüzde 1’lik peşinatı ödemelerinin yeterli olacağını belirterek, “Yüzde 24’lük kısmını ise özkaynaklarımızla finanse ederek bir yıllık süreye yayayacağız” dedi.

Hangi daire, kaç lira?
Tipi Fiyatı (TL)
Deluxia Palace
Studyo 175.100 - 214.600
1+1 294.900 - 374.200 TL
Deluxia Suites
Stüdyo 193.500 - 293.800
1+1 371.400 - 375.300


Cannes’ın kırmızı halısında geçiş sırası emlakçılarda
2006’dan bu yana her kasım ayının ikinci haftasında uluslararası gayrimenkul ve perakende devlerini buluşturmak için Fransa Cannes’da düzenlenen Mapic Fuarı için hazırlıklar başladı. 16-18 Kasım 2011 tarihleri arasında organize edilecek fuara 67 ülkeden 750 yatırımcı ve 2 bin 197 perakendeci katılıyor. Mapic Fuarı’nda Türkiye’den aralarında Zorlu ve Reneassance’nin de olduğu pek çok gayrimenkul yatırımcısı yer alacak.