14.06.2022 - 09:06 | Son Güncellenme:
Son dönemde 30 bin doları aşan Bitcoin, bu seviyede tutunamadı. Değer kaybederek 21 bin doların altına inerek yatırımcıları korkuttu. İkinci büyük kripto birimi Ethereum’da da kayıp devam ediyor.
Bitcoin başta olmak üzere kripto varlık piyasasında gerileme hız kesmeden devam ediyor. Bitcoin yüzde 10'u aşan düşüşle 21 bin doların da altını test etti.
Riskli varlıklarda sıkılaşma ve resesyon endişeleri ile yaşanan satış dalgası kripto varlık piyasasında da etkisini fazlasıyla hissettiriyor.
Bitcoin haftanın ikinci işlem gününde de gerileme kaydederek yüzde 10 düşüşle 21 bin doların altını test etti. Ether ve Avax gibi para birimlerinde de sert düşüşler yaşanıyor.
Oanda Americas Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya kripto varlık piyasasının toplam büyüklüğünün 1 trilyon doların altına inmesiyle piyasadaki güvenin kötüleştiğine dikkat çekti. Moya, Bitcoin'in 20 binin altına inmesi durumunda bu güvenin daha da sarsılacağını belirtti.
Geçen haftalarda sabitkoinlerdeki çöküş dolayısıyla sarsılan kripto piyasası son günlerde kripto kredi platformu Celcius'un işlemleri askıya almasıyla güven erozyonuna uğradı. Pazartesi günü dünyanın en büyük Borsalarından biri olan Binance tarafında da geçici de olsa Bitcoin çekimlerinin askıya alınması dikkat çekti.
SERT DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NEDİR?
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Kripto Tenik Kurucusu Oytun Es konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Bitcoin ve bütün kripto para ekosisteminde düşüşün iki ana sebebi var. Dünya piyasalarına bağlı olarak gerçekleşen sebepler ve kripto para ekosistemi içerisinden gelen sebepler. Dünyada genel olarak finansal piyasalar bağlı sebeplere indiğimizde Fed’in faiz artış sürecini hızlandıracağı beklentisi. Geçtiğimiz günlerde ABD enflasyon verisi geldi. 40 yılın en yüksek verisiyle karşı karşıya kalmış durumdayız. Çarşamba günü Fed toplantısında 0.75 oranında faiz artışı beklentisi ağırlık kazanmış durumda.
Kripto para piyasaları hacim olarak diğer piyasalardan daha düşük kaldığı için buralardaki volatilite daha sert gerçekleşiyor. Bana göre enflasyon daha sert devam edecek. Bunun karşılığı olarak da Fed faiz artırmaya devam edecek. Bu süreç böyle devam edecekse kripto paralar sıfıra mı gidecek. Bana göre Fed’in faiz artışları enflasyona çare olmadığı görülecek o süreçten sonra sınırlı varlıklarda yukarı yönlü hareketler başlayacak. Bitcoin, altın, gümüş gibi varlıkların toparlanarak yukarı yönlü hareketler yaptığını göreceğiz.
Kripto para ekosisteminin kendi iç piyasasından kaynaklanan sebepler var demiştim. Celsius fonlama platformunun çekimleri durdurduğu haberini aldık bununla beraber kripto paralarda aşağı yönlü sert hareket derinleşmiş oldu diyebilirim.
UZUN SÜRELİ AYI PİYASASI OLACAĞI SÖYLENİYOR, YATIRIMCILAR NE YAPMALI?
Benim görüşüm şu biz sadece etkiden ekosistem olarak kendi iç dinamiklerimizle hareket eden bir fiyatlanma mekanizmasına sahiptik. İçine kurumsal yatırımcı girmeden evvel 4 yılda bir gelen madenci ödül yarılanması hikayesi vardır. 4 yılda bir madencilerin ödülü yarılanır, arz azaldığı için 4 yılda bir süren boğa piyasası onun haricinde ayı piyasası yaşandığını söyleyebilirim. Bitcoin’in 69 bin dolar ile zirve yaptığı süreçte Bitcoin ve kripto para ekosistemi tarafından ciddi oranda kurumsal yatırımcının içeriye girdiğini gördük o saatten sonra kripto paralar kendi iç dinamikleri ile değil bütün dünya piyasaları ile entegre olmuş ve sert şekilde etkilenen yapıya bürünmüş oldu.
Şu an bir ayı piyasasındayız. Ben bu sürecin çok uzun süreceğini öngörmüyorum. Enflasyonun giderek sertleşmesiyle beraber Bitcoin ve kripto paralarda yukarı yönlü hareketin görüleceğini düşünüyorum. Kripto para ekosistemine yeni girecek yatırımcının çok dikkatli olmasında fayda var. Düşüşler çok sert oluyor. Yatırım yaparken vadesi kısa süre içerisinde geri dönecek borçla krediyle bu piyasaya girmek çok büyük mağduriyetler yaratabilir. Sosyal medyada çok büyük manipülasyonlar dönüyor 10 binin üzerinde altcoin var. Bunların birçoğu çöp. Ekosisteme girmeye karar verdiyseniz ayağı yere basan Bitcoin ve Ethereum’a yönelip uzun vadeli düşünmekte fayda var diye düşünüyorum."