Ekonomi‘Krediye erişimde sorun bulunmuyor’

‘Krediye erişimde sorun bulunmuyor’

17.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, “Biz Türk bankacılık sektörü olarak reel sektörü destekleyebilecek kabiliyette, güçte ve iradedeyiz” dedi.

‘Krediye erişimde sorun bulunmuyor’

Banka genel müdürleri ve iş insanları, “Denizli İş Dünyası ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı”nda bir araya geldi. Toplantıda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, pandemi sonrasında küresel ekonominin enflasyonla karşı karşıya kaldığını, Rusya-Ukrayna savaşının da küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini anlattı.

Haberin Devamı

‘Destekliyoruz’

Çakar, “Petrol fiyatının, doğal gaz fiyatının hatta kömür fiyatının yani enerji fiyatının son 2-3 yıl içerisinde 1.5-2 katlarına vardığını gördük. Bu eşittir enflasyon. Bugün itibarıyla ABD’de son 40 yılın, Euro Bölgesi’nde son 20-30 yılın en büyük enflasyonlarıyla karşı karşıya kaldık. Bizim ülkemizde de aynı problemi yaşıyoruz” dedi. Çakar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de krediye erişimde herhangi bir problem bulunmuyor. Kredilerin doğru mecralarda kullandırılması konusunda çaba harcıyoruz. Kredi kullanımında en fazla payı yüzde 28 ile imalat sanayisi almış. Ticaret yüzde 16, inşaat yüzde 10, enerji yüzde 9 pazar payına sahip. Son 1 yılda imalat sanayisi 2 puan kazandı. Kredilerin tahsilinde de bir problem yok. 2021’de yüzde 4.2 olan tahsili gecikmiş alacak oranı Mayıs 2022 itibarıyla yüzde 2.7’ye düşmüş durumda. Küresel bir kriz var. Yanı başımızda bir savaş var. Ancak tahsili gecikmiş alacak oranı yani kredilerin tahsil kabiliyeti hakikatten çok iyi. Biz Türk bankacılık sektörü olarak reel sektörü destekleyebilecek kabiliyette, güçte ve iradedeyiz. Yeter ki hep beraber üretelim, yatırım yapalım.”