EkonomiKredi notunu artırmayı vaadeden firmaya milyonluk ceza

Kredi notunu artırmayı vaadeden firmaya milyonluk ceza

09.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı; işsiz, emekli ve ev kadınlarını banka notlarını yükselterek kredisi çekebilecekleri vaadiyle internet üzerinden kandıran firmaya 1.1 milyon lira ceza kesti.

Kredi notunu artırmayı vaadeden firmaya milyonluk ceza

Mithat Yurdakul / ANKARA - Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, kendisini internette “kredi almakta sorun yaşayan müşterilere, kredi notu analizi yaparak, kredi notuna göre doğru bankalara yönlendirme yaparak kredi almasını sağlayan bir finans danışmanlık şirketi” ifadeleriyle tanıtan şirkete ceza kesti.

Haberin Devamı

Şirketin Instagram üzerinden verdiği reklamlarda, kişilerin banka kredi notlarını “az riskli grup” olan bin 200’e çıkartabildiğini ileri sürdüğünü ve bu yolla bankalardan kredi tahsisi sağlanabildiği yönünde vaatler verdiğini belirleyen Reklam Kurulu, “Firmanın müşterilerine bankalardan kredi kullanma talepleri konusunda yol gösterici nitelikte salt danışma hizmeti vermekten ziyade söz konusu talepleri yerine getirebilecek ölçüde yetkisinin bulunduğu ve bu hususta çeşitli bankalar ile birlikte çalışıldığı izlenimi oluşturulduğu belirlenmiştir. Söz konusu tanıtımların hedef kitlesinin emekliler, ev kadınları, işsizler gibi toplumun dezavantajlı kesimini oluşturan gruplar olduğundan, bu grupların güvenini kötüye kullanıcı, tecrübe ve bilgi eksikliğini istismar edici nitelikte olduğu görülmüştür. Bu nedenle, anılan tanıtımların doğru, dürüst nitelikte olmadığı ve tüketicinin güvenini kötüye kullanıcı, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar edici nitelikte olduğu değerlendirilmiştir” tespitini yaptı. Bu tespitler üzerine Reklam Kurulu söz konusu firmaya 1.1 milyon TL idari para cezası keserken, tanıtımlara ilişkin reklam yasağı getirdi.

Haberin Devamı

Söz konusu firmaya ilişkin şikayet platformlarında yer alan şikayetlerde firmanın kişilerden önce danışmanlık ücreti adı altında para talep ettiği, ardından banka hesap bilgilerini ve iletişim bilgilerini aldığı tespit edildi. Ancak firmanın daha sonra kredi çıkmayan vatandaşlara bu ücreti iade etmediği, hatta kendilerini şikayet edeceklerini belirten vatandaşları şirketi karalamaktan dava etmekle korkuttuğu ileri sürüldü.