EkonomiKredi kartından ‘savunma payı’

Kredi kartından ‘savunma payı’

12.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Savunma sanayiine ek kaynak için limiti 100 bin TL ve üzeri kredi kartı sahiplerinden kart başı yıllık 750 TL ‘Savunma Sanayii Destekleme Fonu katılma payı’ alınması için teklif sunuldu. Oto satışı ve noter işlemlerinden de savunma payı alınacak.

Kredi kartından ‘savunma payı’

Mithat Yurdakul / ANKARA - AK Parti’nin savunma sanayi yatırımları için ek kaynak yaratma hedefiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi ile limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartı sahiplerinden kart başına yıllık 750 TL “Savunma Sanayii Destekleme Fonu katılma payı” alınacak. Fon için tapu - kadastro işlemlerinin yanı sıra sıfır otomobillerin tescil işlemlerinden 3 bin TL, ikinci el araçların satış ve devirlerinden bin 500 TL kesinti yapılacak.

Haberin Devamı

TBMM’ye sunulan kanun teklifine göre, “savunma sanayiinin desteklenmesi” gerekçesiyle limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarının sahiplerinden, her bir kart başına yıllık 750 TL “Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katılma payı” alınacak. Fon için ayrıca tapu-kadastro işlemlerindeki taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL kesilecek. Noterdeki taşınmaz satışlarında da tapuda alınan bedel kadar kesinti yapılacak, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL fona pay alınacak.

Kredi kartından ‘savunma payı’

Dron ve saate ÖTV

Sıfır otomobillerin tescil işlemlerinde 3 bin TL, ikinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde bin 500 TL fona para kesilecek. Fon için vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgelerinden ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden de damga vergisi tutarı kadar “katılma payı” alınacak.

Haberin Devamı

Teklife göre, motor silindir hacmi 100 cm3’ün altında olan motosikletlerle, motor gücü 6 kW ve altında olan elektrikli motosikletlerden de motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tahsil edilecek. Askeri amaçla kullanılmayan sivil insansız hava taşıtları (dron) ile matrahı 5 bin TL ve üzeri olan kol saatleri de ÖTV kapsamına alınacak.

Kredi kartından ‘savunma payı’

Kıyılara OSB izni

Teklifte yer alan diğer maddeler uyarınca enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etkinin yatırım dönemi süresince ertelenmesi sağlanırken, tasfiye ve iflas halindeki şirketler ile KİT’lerin 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farklarını vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate almamaları yönünde düzenleme yapılacak. Teklif ile ayrıca, “karadaki alan kısıtlılığı” nedeniyle, Kıyı Kanunu’na hüküm eklenerek, belirlenen alanla sınırlı olmak üzere, kıyı bölgelerine organize sanayi bölgesi kurulmasının önü de açılıyor.