EkonomiKredi kartı kullananlar dikkat: Artış 5 kata çıktı, işte nedeni!

Kredi kartı kullananlar dikkat: Artış 5 kata çıktı, işte nedeni!

21.08.2024 - 07:29 | Son Güncellenme:

Faiz oranlarındaki yüksek seyir harcama tercihlerini değiştiriyor. Kredi kartı taksit sayılarının düşürülmesi, nakit çekime getirilen taksit sınırlamasıyla birlikte vatandaşların taksitsiz harcamalarında sert artış görüldü. İşte detaylar...

Kredi kartı kullananlar dikkat: Artış 5 kata çıktı, işte nedeni

Milliyet.com.tr/ ÖZEL Tüketici kredilerinde yüksek seyir vatandaşları alternatif ödeme araçlarına itiyor. Özellikle bazı harcamalar için kredi kartlarında taksitlendirmenin sınırlı kalması, nakit çekime getirilen taksit sınırlaması nedeniyle vatandaşların taksitsiz harcamaları yükselişe geçti.

Haberin Devamı

5 KATA VARAN ARTIŞ YAŞANDI!

2023 yılı başından itibaren kredi kartlarında taksitsiz kullanım hacmi 226,6 milyar TL’den 1 trilyon TL’ye kadar yükseldi. Yani bu tarihten beri taksitsiz harcamalarda büyüme 5 kat artış yaşadı. Vatandaşlar özellikle taksite girmeden bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

TAKSİTLİ HARCAMALAR İKİ KATTAN FAZLA BÜYÜDÜ

Taksitli harcamalarda da artış sürüyor. 2023 yılı Ocak ayında taksitli bireysel kredi kartı hacmi 224,5 milyar TL düzeyindeydi. İlgili tarihten bu yana taksitli kredi kartı hacmi 2 kattan fazla artarak 528,6 milyar TL oldu.

EKONOMİST MUHAMMET BAYRAM: ‘ZENGİN KESİM TAKSİTSİZ HARCAMA YAPIYOR’

Peki taksitsiz harcamadaki büyük artışın sebebi ne? Kredi kartı faiz oranları daha da yükselir mi? Kartlı harcamada büyüme devam eder mi? Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Alınacak ürüne bağlı olarak taksit imkanı veya tek çekim imkanı sunuluyor. Satın alınacak ürünler daha düşük meblağ ise tek çekim değerlendiriliyor ancak meblağ yükseldikçe bu taksitli harcamalara dönebiliyor.

Haberin Devamı

Son dönemde enflasyonla beraber zengin olan bir kesim var. Bu kesim kredi kartı harcamalarının taksitli olmasındansa tek çekim yaparak borcunu ödeme yoluna gidiyor. Harcamaların yüksek olması, kredi kartı taksitlerinin sınırlı olması vatandaşları taksitsiz harcamaya itiyor. 2023 yılından itibaren taksitsiz harcamalarda 5 kat artış olduğunu görüyoruz.

ARTIŞIN EN BÜYÜK NEDENİ NE?

Taksitsiz kullanımda büyümenin en büyük nedeni limitlerin artık yetmemesidir. Vatandaşlar taksitli harcama yaparak kredi kartı limitlerini doldurmak yerine tek çekimle harcama yapıyor. Enflasyonla beraber zenginleşen bir kesim de var. Bu kesimler taksitlendirme yapmayarak tek çekimle ödemelerini yapıyor.

‘ÜRÜNLERİN FİYATI DAHA DA ARTACAK’ ENDİŞESİ KREDİ KARTI KULLANIMINI HIZLANDIRIYOR MU?

Şu anda hanehalkının enflasyon beklentisi hala yüksek olmakla birlikte burada bir katılık söz konusu. Enflasyondaki artışın ana nedeni gelecekteki bir harcamanın bugünden yapılmasıdır. Vatandaşların ilerleyen süreçte satın alacakları ürünlerin fiyatının artacağını düşünmesi şimdiden harcama yapmalarını tetiklemiş olabilir.

Haberin Devamı

KARTLI HARCAMADA BÜYÜME DEVAM EDER Mİ?

Bu yıl sonu için yüzde 40 civarında bir enflasyon bekliyoruz. Yüzde 40 civarında olacak bir enflasyonda kredi kartı harcamalarında büyüme kaçınılmazdır. Kredi kartı harcamalarında büyüme devam eder.

İHTİYAÇ KREDİSİNDE FAİZLERİN YÜKSEK OLMASI VATANDAŞI KREDİ KARTINA MI İTİYOR?

Krediye erişim sıkıntılı olunca kredi kartı kullanımı da artıyor. Bu süreçte vatandaşlar da kredi kartlarına takla attırarak borcunu ödeme yoluna gidiyor. Bu ödemeler nakit avans çekilerek diğer kredi kartının asgarisi ödenerek yapılıyor. Nakit bulma zorluğu vatandaşı kredi kartına itiyor.

‘İŞLETME SAHİPLERİ DE TEK ÇEKİME GİDİYOR’

Özellikle ticari kredi kartı kullanan işletme sahipleri krediye erişim zor olduğu için harcamalarını kredi kartıyla yapıyor. Tek çekim yapıyor ve borcunu bir sonraki ay ödüyor.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI FAİZLERİ DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Ben kredi kartı faizlerinde daha fazla artış beklemiyorum. Çünkü bir faiz artışı beklenmiyor. Şu anda harcamaları kısıtlamak adına kerdi kartı nakit çekim avans faizi ve akdi faiz oranları yüksek seviyede diyebiliriz.”