EkonomiKordsa Global, 100 milyon dolar yeni yatırım yapacak

Kordsa Global, 100 milyon dolar yeni yatırım yapacak

22.09.2008 - 00:22 | Son Güncellenme:

9 ülkede 11 tesisle faaliyet gösteren Kordsa Global, Asya’daki atılımlarını devam ettiriyor. Çin’e 60, Endonezya ve Tayland’a 40 milyon dolarlık yeni yatırım geliyor

Kordsa Global, 100 milyon dolar yeni yatırım yapacak

Sabancı Topluluğu’nun en eski ve güçlü şirketlerinden Kordsa Global, 100 milyon dolarlık yeni yatırıma hazırlanıyor.
Yaptığı satın almalarla 5 kıta, 9 ülkede 11 tesisle faaliyet gösteren ve gerçek anlamda bir ‘global şirket’ haline gelen Kordsa Global’in yeni 100 milyon dolarlık yatırımı Asya Pasifik bölgesinde yapılacak.
190 bin ton/yılı aşan üretim kapasitesiyle dünya lastik takviye malzemeleri pazarı lideri olan Kordsa Global’in Tayland ve Endonezya fabrikalarını kapsayan tanıtım gezisinde şirketle ilgili bilgi veren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Asya Pasifik’te yeni yatırımlarla büyüyeceklerini belirterek, “100 milyon dolarlık yeni yatırım olacak” dedi. 

‘Müşterinin yanına gidiyoruz’

Büyük otomotiv şirketlerinin bölgede üretim yaptıklarını ve Tayland’ın otomotiv üretiminde dünya sıralamasında Türkiye’nin hemen önünde yer aldığına dikat çeken Sabancı, “Buraya geliş nedenimiz ucuz işçilik değil. Bireysel gelirlerin hızlı artması, çok önemli bir faktör. Çin’e de Çin için gittik. Kordsa Global’i müşterilerinin yanına konumlamak istiyoruz. Asya büyüyor. Özellikle otomotiv pazarının çok gelişeceğini öngörüyoruz.
Dünyanın her bölgesinde müşterilerimize ‘Neredeyseniz, biz oradayız’ dediğimiz gün, markamıza global takısını ekleyerek Kordsa Global olduk. Bölge bu açıdan çok cazip. Çin’de, Güney Kore’de büyük rakiplerimiz var. Burada insan kaynağının niteliği de oldukça iyi” diye konuştu.
Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre Tayland fabrikasında çalışan sayısı 600’den 400’e inerken verimlilik yüzde 20 artmış.

‘Onlar gidince anladık’

Sonradan satın aldıkları Endonezya fabrikasının kurulurken 5 Kordsa uzmanını transfer ettiğini anlatan Sabancı, “1985-86’da Branta Mulia fabrikası kurulurken 5 arkadaşımızı transfer ettiler. Gittiklerinde neye sahip olduğumuzu anladık. O gün Türkiye şartları patent ve teknoloji haklarını korumaya yetmiyordu. Büyük ders aldık. Birikimimizin kıymetini bilmeye başladık. Kordsa’nın şimdi 7 patenti var. Kendimizi daha korumalı hissediyoruz” dedi.
Sabancı, Endonezya fabrikasını satın aldıklarında, transfer olan eski Kordsa çalışanlarından bazılarının kendileriyle çalışmaya devam ettiklerini de anlattı.

Yeni ürünler geliyor

Teknoloji ve yeni ürün geliştirmek için 6 milyon dolar harcadıklarını belirten Kordsa Global CEO’su Mehmet Pekarun, çevreye saygılı, yeşil kord bezi üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Eskiden müşterinin siparişine göre üretim yapılırdı. Şimdi birlikte geliştirme, çözüm ortaklığı var” dedi.

Haberin Devamı

Ciro 250 milyon dolara gidiyor
Kordsa Global CEO’su Mehmet Pekarun da Asya’da büyük rakipleri olmasına karşın Kordsa Global’in çok iyi konumlandığını anlattı.
Pekarun, “Kordsa Global artık teknoloji ihraç eden bir şirket. Bu konuda öncü. Global olmak için ya global marka olacaksınız ya da global teknolojiniz olacak. Bizde bu teknoloji var. Teknoloji transfer etmek global şirket için kritik başarı faktörü. Kordsa’nın global ismini alması ilk dış yatırımdan (Mısır) sonra değil, teknoloji transfer eder hale gelmesinden sonra oldu” diye konuştu.
Yeni yatırımın 60 milyon dolarının Çin’e, 40 milyon dolarının Endonezya ve Tayland’a yapılacağını belirten Pekarun, “Asya Pasifik’e yatırımla 180 milyon dolar olan ciromuz 250 milyon dolara çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

Global şirkete global yönetim
Kordsa Global’in yönetim kurulu da global özellik taşıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı koltuğunda, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı oturuyor.
Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grubu Başkanı Turgut Uzer Başkan Vekili. Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Mehmet Göçmen Yönetim Kurulu Üyesi.
Diğer üç üye, Peter Gerard Kehoe, Terry Hall Hammond, Rafael C.R. Decaluwe yabancı profesyoneller.
Şirketin üst yönetiminde Mehmet Nurettin Pekarun (Başkan-CEO) ile Bülent Bozdoğan (Başkan Yardımcısı-CFO) yer alıyor.

Çin’de 60 milyon dolarlık yatırımKordsa Global, Uzakdoğu’daki ilk yatırımını Çin’de ABD’li Invista Group’a bağlı IQNE Qingdao Nylon Enterprise’ın yüzde 99.5’ini alarak yaptı.
Aralık 2006’da da Endonezya’da PT Branta Mulia Tbk’nın yüzde yüzde 51.3’ini 50.7 milyon dolara aldı. Şirketin Tayland fabrikası da Kordsa Global’e geçti.
Halka açık bir şirket olduğu için Kordsa Global çağrı ile hisse oranını yükseltti. Halen yüzde 30’u yerel ortakta, yüzde 5’i halka açık, kalanı Kordsa Global’e ait.
Cirosu 138 milyon dolar, 982 çalışanı var
Kordsa Global, bazı iyileştirmeler için 5 milyon dolarlık yatırım yaptı. 40 milyon dolarlık yeni yatırım yapılacak.
Çin’de de 60 milyon dolarlık yatırım olacak.
İndo Kordsa’nın başında İbrahim Çaycı, Çin ve Taylan fabrikalarının başında Cevdet Alemdar bulunuyor. Bölgenin başında ise Dinçer Çelik var.
Bölgedeki üretimin yüzde 10’u (gemi halatları, balık ağları, TIR ve gölgelik tenteler) teknik iplik üretiminden oluşuyor. 
İndo Kordsa’da üretilen ince kord ipliği 100 kilograma kadar kaldırabiliyor.
Yılda 100 bin kilometre uzunluğunda iplik üretiyor. Kordsa Global’in toplam ürettiği iplik ise yaklaşık bunun 3.6 katına ulaşıyor.

Haberin Devamı

Kordsa Global’in rakamları
Kordsa Global faaliyetlerini 4 ana bölgede yürütüyor.
Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (Almanya, Mısır, Türkiye) bölgesinin cirosu 423 milyon dolar.
Asya Pasifik bölgesinin (Tayland, Endonezya, Çin) cirosu 180 milyon dolar.
Kuzey Amerika (Amerika) bölgesinin cirosu 206 milyon dolar. Güney Amerika bölgesi (Arjantin, Brezilya) cirosu 138 milyon dolar.
Toplam ciro 925 milyon dolar. 2008’de hedef 1 milyar doları aşmak.
5 kıta, 9 ülkede 11 tesisle faaliyet gösteriyor.
Türkiye, Amerika, Arjantin, Brezilya ve Endonezya’da kord bezi ve iplik üretiyor.
Mısır ve Tayland’da sadece kord bezi, Çin’de sadece iplik üretiyor. Türkiye’de endüstriyel bez, Almanya’da teknik kord üretimi de var.
Naylonda Kordsa Global’in dünya pazarı payı yüzde 39. En yakın rakibinin payı yüzde 31. 
Kordsa Global ürünleri kullanım alanları şöyle: Araç lastikleri, otomotiv kauçuk parçaları ve hava süspansiyon sistemleri, taşıyıcı ve güç aktarıcı bantlar, V kayışı ve hortum, halat, otomotiv tekstili ve balık ağı.

Haberin Devamı

35 yıllık şirket
Kordsa, 1973’te Sabancı Holding tarafından kuruldu.
Aralık 2000’de ABD’de faaliyet gösteren DuPont de Nemours & Co. ile Sabancı Holding ortaklığı olan Dusa International’e bağlandı.
Mayıs 2005’te Sabancı Holding, DuPont hisseleri aldı.
Temmuz 2005’te şirket adı Kordsa International LLC olarak değiştirildi ve faaliyetlerini ABD merkezli olarak sürdürmeye devam etti.
Aynı yıl şirket, Sabancı Holding’e bağlı Sakosa ile birleşerek polyester iplik ve kord bezi ürünlerini de bünyesine kattı.
Temmuz 2006’da merkezini İstanbul’a taşıdı ve Kordsa Global adını aldı.