EkonomiKoppert'in arı ve böcekleri seraların kahramanı

Koppert'in arı ve böcekleri seraların kahramanı

04.10.2013 - 11:01 | Son Güncellenme:

1997’de kurulan Koppert Türkiye, sağlıklı üretim ve biyolojik mücadele alanında çalışmalar yapıyor, sebze ve meyvelerin döllenmesinde hormonun yerini alan bombus arılarını, kimyasal ilaçların yerine de faydalı böcekleri çiftçiye ulaştırıyor

Koppertin arı ve böcekleri   seraların kahramanı

İnsanlığın devamı için günümüzün yükselen ve temel değerinin bir ayağını "sağlıklı çevre, sağlıklı üretim, sağlıklı gıda" olarak özetleyebiliriz. Kısa dönemde daha yüksek verim uğruna kullanılan kimyasalların pek çoğunun, uzun dönemde tüm canlılarıyla doğal hayatı öldürdüğü görüldü. Kısa dönemdeki yararın, uzun dönemdeki zarara göre çok gerisinde kaldığı fark edildi.
Bu yüzden verimi artırmak için kimyasal gübre ve ilaçların yerini doğal alternatifler, tarım zararlılarıyla kimyasal mücadelenin yerini biyolojik mücadele aldı. Önemli bir tarım merkezi olan Antalya, tabiidir ki bu işin öncülüğünü yapıyor.
Antalya'nın bu alandaki öncü kuruluşu Koppert Türkiye oldu. Koppert Türkiye, Koppert Biological Systems BV ve Ali Eroğlu ortaklığı sonucu, 1997 yılında kuruldu. Koppert Türkiye'nin çalışmalarını, kat etmiş olduğu mesafeyi ve hedeflerini, Genel Müdürü Ali Eroğlu anlattı:

Haberin Devamı


Son yılların artan trendi


İnsan sağlığına verilen önem ve çevreye duyarlılık son yıllarda artan bir trend. Kanser vakalarının artması, doğal yaşam alanlarının çeşitli nedenlerden dolayı azalması, toprağın ve havanın kirlenmesi gibi toplumu doğrudan etkileyen bir takım sonuçları gözlemliyor ve birbirimizle kolayca bu tür istenmeyen durumların sebeplerini konuşabiliyoruz.


Üreticiler açısından, bilgiye ulaşımın kolaylaşması ve hak taleplerinin dile getirilebileceği iletişim mecralarının çeşitlenmesi ile artık tüketici taleplerini ciddiye almak bir zorunluluk haline geldi. Devlet politikaları ve bu politikaların sonuçları olan yaptırımlar ve teşvikler de bilinçli tüketicinin sağlıklı insan ve sağlıklı çevre talebini destekler nitelikte bir eğilim gösteriyor.

Haberin Devamı


Doğadan ilham alıyor


Doğrudan insan sağlığına etkisi olduğu için gıda sektörü bu durumdan belki de en çok etkilenen sektör. Gıda üretiminde hormon ve zirai ilaç kullanımı oldukça risk içeren tehlikeli uygulamalar.


Doğa, aslında kendi içinde mucizelerle dolu. Bu fark edildi ve hem üretim hem zararlılarla mücadelede doğaya dönüş başladı. Teknoloji firmaları bile pek çok teknik problemin çözümünde dönüp doğadan ilham almayı tercih ediyor. Zirai üretimde arı kullanımının altında da bu yatıyor. Polinasyon (döllenme) için doğal ortamda çalışan arıların sera içinde de kullanılması bu yüzden doğanın yine doğa için kullanılması anlamına geliyor.


46 yıllık çalışma ve deneyim


Koppert BV, 1967 yılından itibaren Biyolojik Mücadele ve Doğal Polinasyon konularında dünya çapında calışmalar yapan lider bir kuruluş. Koppert' in uzmanlık alanı Biyolojik Mücadele ve Polinasyon Sistemlerinin geliştirilmesi. Pazarlanan faydalı böceklere ilave olarak, bu sistemin başarıya ulaşması amacıyla Koppert üreticilere teknik destek, eğitim ve bilgi sağlama konularında da hizmetlerini sürdürüyor.
"Koppert Turkiye" olarak da bombus arılarının Türkiye' de üretimi, "bombus arıları"nın ve faydalı böceklerin, müşterilerimize kaliteli dağıtımının sağlanması, biyolojik mücadele sistemlerinin başarıya ulaşması konusunda teknik destek, yararlı böceklerin tarım alanında kullanılmasının desteklenmesi konularında hizmet veriyoruz.