16.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN
Gayrimenkul sektörünün önde gelen 17 firmasının temsil edildiği Konutder, sektörün röntgenini çekti. Bu kapsamda hazırladıkları raporu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sunduklarını belirten Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün gerçek durumunu göstermeye çalıştıklarını vurguladı.
Babacan’a kapsamlı bir raporla gittiklerini belirten Çelik, Bakan Ali Babacan’ın rapordaki rakamlara inanamadığını söyledi. Rakamların TÜİK’ten alındığını Babacan’a ilettiklerini aktaran Çelik, “Babacan ‘Bu konuyu etraflıca bir daha görüşelim’ dedi. Net ve somut örnekler ve rakamlarla gidince neden sıkıntı yaşadığımız anlaşıldı” dedi.
Çelik, inşaat ruhsatı alan daire sayısı ile satılan daire miktarı arasında büyük farklar ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:
“2009 yılı 2. çeyreğinde tapu harçlarında yarı yarıya indirim yapılmış, 150 m2’den büyük konutlarda yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e indirilmişti. Ülkemizde her yıl yaklaşık 400 bin adet konut tapuda el değiştirirken, 2009 yılı ikinci çeyreğindeki vergi indirimleri sayesinde bu rakam 532 bin adete ulaştı. 2009 yılı ikinci çeyreğinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 25 artmış, vergi avantajlarının kaldırılması ile birlikte 2009 yılı üçüncü çeyreğinde ise bir önceki döneme göre yüzde 33 azalmıştır.”
Kamu ile özel sektör arasındaki dengesizliğin sektörün en büyük çıkmazı haline geldiğinin altını çizen Çelik, Türkiye’de üretilen konutlarının yaklaşık yüzde 9’unu TOKİ ve yüzde 1,5’inin de Emlak Konut GYO tarafından üretildiğini kaydetti. Konutder üyesi 17 firmanın ise, TOKİ ve Emlak GYO ile yaptıkları projeler hariç, yüzde 1,6 oranında pazar payına sahip olduğunu ifade eden Çelik, pazarın geri kalan yüzde 87,7'lik kısmını ise, çoğunluğu 5-10 dairelik aparmanlar inşa eden küçük ölçekli firmaların oluşturduğunu söyledi.
İnşaattan İstihdama katkı
İnşaat sektörünün tek başına gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 5,7 olduğuna işaret eden Çelik, “İnşaat sektörü kendisine mal ve hizmet üreten 250’ye yakın alt sektörü beslemekte ve gayri safi yurt içi hasılaya bu sektörler üzerinden katkı yapmaktadır” dedi.
Sektörün istihdamın yaklaşık yüzde 7’sini sağladığını da vurgulayan Çelik, “İnşaat sektöründe istihdam edilen kişi sayısı, yaz aylarında daha da yükselmekle birlikte yıllık ortalama 1,6 milyon seviyesine ulaşmaktadır” dedi.
Son bir yıldır konut kredisi faizlerinin tekrar iniş trendine girdiğini ve tarihi dip seviyelerini yakaladığını söyleyen Çelik, “Buna paralel olarak konut kredisi kullanımı da tekrar hızlandı. Konut ve inşaat sektörü, büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkiler yapmaya devam edecek potansiyeli bünyesinde barındırıyor” değerlendirmesini yaptı.
Sektördeki kâr marjı yüzde 7
Konut sektörü ile ilgili gazete ve TV reklamları baz alınarak kamuoyunda yanlış bir şekilde yüksek kârlıllık algısının oluşturulduğuna dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti:
“Aslında bu durum tam tersi bir seyir göstermektedir. İnşaat boyunca ortaya çıkan ve firma tarafından karşılanan vergiler satış hasılatının yüzde 13’ünü buluyor. Buna göre hasılat üzerinden brüt yüzde 20 kâr marjı elde eden firmanın net kâr marjı yüzde 7 oluyor. Alıcı tarafından karşılanan vergiler ise satış bedeli üzerinden yüzde 2 tapu harcı ve yüzde 1 KDV olmak üzere yüzde 3 oranına ulaşıyor.”
Ek vergilerle sektör yoruluyor
Konutder Başkanı Çelik, kurumsallaşmak isteyen sektör oyuncularının, arazi edinirken gerçek bedelden tapu harcını ve emlak vergisini ödediğin belirterek, kayıtdışı kalmak isteyenlerin ise bu bedellerden kaçındığını ifade etti. Tapu harcının sözleşmelerdeki damga vergileri, noter harçları ve KDV gibi vergilerin küçük firmaları, kayıt dışına ittiğini söyleyen Çelik, “Bu durum büyük firmaları ise aşağıya doğru çekiyor. Böylece devlet, kurumsallaşmayı ve büyümeyi değil, küçük kalmayı ve kayıt dışı çalışmayı teşvik eder duruma düşüyor” diye konuştu.
MIPIM’den Erdoğan Bayraktar’a Özel Ödül
Dünyanın en önemli gayrimenkul etkinliklerinden olan MIPIM Fuarı’nda bu yıl Türkiye’nin tanıtımı zirveye çıkarken, Türkiye’de büyük bir kentsel dönüşüm hamlesi gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a da özel ödül geldi.
Erdoğan Bayraktar’a arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeli ile kaynak yaratarak, alt gelir grubuna yönelik 500 bin adet sosyal konut üretimini gerçekleştirmesinden dolayı ödül takdim edildi.
Daha önce de MIPIM fuarına katılan Bakan Bayraktar, inşaat sektöründe yaptığı girişimlerle fuarın katılımını bu sene daha artırarak, fuarda Türkiye’nin etkisini gösterdi ve “Onur Konuğu” olmasında büyük katkılar sağladı. Cannes fuar alanına girişte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın logosunun bulunması tüm katılımcılar açısından büyük bir gurur kaynağı oldu.
Fuara katılım arttı
Fransa’da 80’den fazla ülkeden 20 bini aşkın ziyaretçinin katıldığı MIPIM Fuarı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteğiyle Türkiye’den 28 firma projelerini ve Türkiye’yi tanıtma fırsatını buldu. 4 gün süren fuarın sonunda dünyanın dört bir yanındaki başarılı gayrimenkul projeleri ödüllendirilirken, fuarın özel ödülü ise Türkiye’den Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a verildi.
Fuarın bu yıl onur ülkesinin Türkiye seçilmesi Türk firmalarını katılım için teşvik ederken, aynı fuarda Türkiye’nin kentsel gelişimi ve dönüşümünün de özel bir ödüle değerlendirilmesi, Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarının uluslararası arenada da takdir edildiğinin en önemli göstergesi oldu.
Emlak Konut GYO’dan 1 mİlyar liralık satış
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), 2012 yılını hem kârlılığını hem de satışlarını artırarak tamamladı. Sağlam finansal yapısı ile dikkat çeken Emlak Konut GYO, 2012 yılında 1 milyar liralık net satış yaparken, 523 milyon liralık da net kâra ulaştı. Şirketin 2012 yılındaki aktiflerinin toplamı 8.4 milyar liraya, piyasa değeri yaklaşık olarak 7.8 milyar liraya yükseldi.
2012 yılı performansını değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, gelişen ekonomiyle birlikte gayrimenkul sektörünün potansiyelini de en iyi şekilde değerlendirdiklerini belirterek, “Yenilikçi ve çağdaş projeler üreten Emlak Konut GYO, geçmiş senelerde başlattığımız projelerimizin tamamlanmasıyla, 2012 yılında yaklaşık 1 milyar lira net satış gerçekleştirmiş ve 523 milyon TL kâr elde etmiştir” diye konuştu.
Kurum, daha büyük ve kapsamlı işler yapmaya yönelik adımlar atmaya devam ettiklerini de belirterek, şunları söyledi:
“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, İstanbul ili sınırları içerisinde olası afet riskini ortadan kaldırmak amacıyla ruhsatsız, iskansız ve afet riski altındaki yapıların tasfiye edilerek, çağdaş çizgiyle uyumlu, sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Şirketimiz arasında bir işbirliği protokolü imza altına alınmıştır. Bu imza, Emlak Konut’un mevcut potansiyelini büyük ölçüde arttırarak, kısa ve uzun vadede önemli projeleri gerçekleştirmesini sağlayacaktır.”
İkincil halka arz hazırlığı yapıyor
Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzında ‘Sermaye Artırımı Suretiyle İhraç Edilecek Paylarının Halka Arz Edilmesine İlişkin Aracılık Hizmetleri Alım İşi’ ihalesi de gerçekleşti. İhaleye en uygun teklifi veren Merrill Lynch International - Halk Yatırım Menkul Değerler Konsorsiyumu oldu. İkinci uygun teklifi GoldmanSachs International - İş Yatırım Menkul Değerler Konsorsiyumu verdi.
Fransa’dan 1’inci döndüler
Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM ile Architectural Review dergisinin ortaklaşa düzenlediği MIPIM AR Future Awards 2013 Ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye’nin bu yıl ‘Onur Ülkesi’ olduğu MIPIM’den birçok Türk projesi ve firması ödülle döndü.
Acıbadem Akasya, 50 bin kişinin oy kullandığı ‘People’s Choice Awards’ kategorisinde halk oylamaları sonucu 32 proje arasından birinci seçildi.
İş GYO’nun projesi olan Bosphorus City de ‘En iyi Türk projesi’ ödülünü aldı.
Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeo Park Projesi ise Büyük Ölçekli Kentsel Proje dalında büyük ödüle layık görüldü.
ECE ve DWS firmaları ile Finansbank, İş GYO ve Kayı İnşaat’ın inşa ettiği Marmara Park da ‘En İyi Alışveriş Merkezi’ kategorisinde ödül alırken, Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından Mar Yapı için tasarlanan TRI G projesi de, kendi kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
2B’de yüzde 50 kesinleşti
Kamuoyunda 2B olarak bilinen arazilere ilişkin yeni düzenleme içeren kanun yürürlüğe girdi. Buna göre, bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılan ve üzerinde tarımsal amaçlı yapılar ile sürekli ikamet amacıyla kullanılan konut hariç yapı bulunmayan yerler için satış, rayiç bedelin yüzde 50’si üzerinden hesaplanacak.
Bu şekilde satılan taşınmazların sonradan farklı amaçla kullanılması halinde ise taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 70’i üzerinden hesaplanan bedel esas alınarak aradaki fark, faiziyle birlikte tahsil edilecek.
Peşinat alınmadan yapılan taksitli satışlarda satış bedelinin tarımsal amaçlı olarak kullanılan yerler için yüzde 10’u, diğer yerler için yüzde 20’si, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte, dışında ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek.
KLK Gayrimenkul, fuarda 3 fonla görüştü
Kulak İnşaat, Cannes Mipim Fuarı’nda bu yıl içinde satışa çıkacağı projesinin detaylarını anlattı. Fuar süresince yabancı yatırımcılar ile görüşmeler yapan Tarkan Kulak, 3 tane yabancı fon ile çok yakınlaştıklarını söyledi.
KLK Gayrimenkul Geliştirme Genel Müdürü Bahadır Yetki de İstanbul’daki proje ile ilgili bilgi verirken, “Yaklaşık 800 metrekare net alanlı tripleks villalar yapıyoruz. Uluslararası sertifikalı projede, her villanın 2 dönüm bahçesinin yanında birde iç bahçe olsun istedik” dedi. Vale Lacus, 97 dönümlük özel tasarlanan peyzaj alanına 44 villadan oluşuyor.
TOKİ tam donanımlı kampus ihalesi yapacak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), üniversite projelerini uygulamaya koyuyor. Buna göre TOKİ, Hakkari ve Şırnak’ta inşa edilecek üniversitelerin ihale tarihlerini de belirledi.
Şırnak Üniversitesi’nin ihalesi 20 Mart’ta, Hakkari Üniversitesi’nin ihalesi de 25 Mart’ta gerçekleştirilecek. İdare, Hakkari’ye 62 sınıftan oluşan 6 bin 536 kişilik merkezi derslik binalarını da içeren tam donanımlı bir üniversite kampusu inşa edecek. Kampus alanında derslik binaları, lojman, yemekhane ve kafeterya inşa edilecek.
Anadolu yakasındaki konutlar yükselişte
GYODER ve Reidin.com işbirliği ile yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endeksinin 2013 Şubat ayı raporu yayınlandı. Buna göre, yeni konut fiyatları geçen yıla göre yüzde 8.84 oranında arttı. Endeks artışı en çok büyük konutlarda yaşandı.
Yeni konut fiyatları geçtiğimiz ay, bir önceki aya göre yüzde 0.23, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.84 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 28.00 oranında artış kaydetti. Sonuçları değerlendiren GYODER Başkanı Aziz Torun, “Endeksin başlangıç dönemine göre İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 5.0 puan fazla artış göstermiştir” dedi.
Zeytinburnu’nda % 25 peşinatlı konut satıyor
Kuruluş İnşaat ve YDA Group ortaklığında inşa edilen The İstanbul Residence’tan kampanya haberi geldi. Buna göre projeden yüzde 25’i peşin geri kalanı ise 36 aya kadar vade farksız ödeme ile konut sahibi olmak mümkün. Banka kredili ödeme fırsatı veren projede konut teslimleri
2014 yılının Aralık ayında yapılacak. Zeytinburnu’nda hayata geçirilen proje, stüdyo, 1+1 ve 2+1 konut seçeneklerinden meydana geliyor.
İnşaat alanı 46 bin metrekare olan The İstanbul Residence’ın mimari tasarımı GAD Mimarlık kurucusu Gökhan Avcıoğlu imzasını taşıyor.