15.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN - Yılın 8 ayında yabancıya konut satışı 30 bin 849 adet olarak gerçekleşirken, tüm zamanların en yüksek ocak - ağustos rakamına ulaşıldı. Ağustos 2021 döneminde yabancıya yapılan konut satışı ise 5 bin 866 adet ile tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesini getirmiş oldu. Daha önce en yüksek satış, 2018 Ekim döneminde 6 bin 276 adet ile sağlanmıştı. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, dövizdeki dalgalanma ve pandeminin etkisi ile yılın geriye kalan son 4 ayında en az 15 bin adetlik satış yapılacağını ve 2019’da 45 bin 483 adet ile zirveyi gören yabancıya satışın, yeni bir tarihi seviyeye taşınacağını tahmin ediyor.
Yabancılara konut satışları ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50.7 artarak 5 bin 866 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, ilk sırayı 2 bin 729 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 976 konut satışı ile Antalya, 400 konut satışı ile Ankara, 242 konut satışı ile Mersin ve 233 konut satışı ile Yalova izledi.
Ağustos ayında İran vatandaşları Türkiye’den 911 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla, 900 konut ile Irak, 451 konut ile Rusya Federasyonu, 313 konut ile Afganistan ve 264 konut ile Kuveyt vatandaşları izledi.
Amerikalı ilgisi
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya yapılan konut satışları içinde ilk 10 ülke arasında yer alan Almanya ve Amerika’nın alımına dikkat çekti. Yabancı ülke vatandaşları için 2021 yaz döneminin ciddi alımla geçtiğini anlatan Durbakayım, Türkiye’nin yıllık yabancıya 50 bin konut satışı hedefine ulaşacağına dikkat çekti. Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak ise, Türk gayrimenkul sektörünün 4 kıta ve 70 - 80 ülkeden yatırım talebi aldığını anlatırken, şunları söyledi:
“ABD’den Kanada’ya, İngiltere’den Çin’e, Vietnam’dan Hindistan’a kadar çok geniş bir yelpazeden talep görüyoruz. 2020 yılında yabancıya konut satışından elde edilen ortalama gelir 6 milyar dolar seviyelerinde. Satışların ekonomiye dolaylı katkısının ise 10 - 12 milyar dolar olduğu düşünülüyor. En dikkat çekici değişiklik Amerika Birleşik Devletleri’nden ve Avrupa’dan gelen talepte görülüyor. Ağustos 2021 itibarıyla, ABD’den gelen yatırımlarda 3 kat, Almanya’dan gelen yatırımlarda ise 2 kat artış göze çarpıyor. Türkiye, tüm bu yatırımlar sayesinde yatırım ve yaşam kalitesini dünyanın birçok hinterlandına tanıtmaya devam ediyor. Bu durum, yabancı yatırımcı nezdinde her ay artan satışlarla karşılığını buluyor.”
Dünyada Türkiye yine birinci oldu...
İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank’in yayımladığı Küresel Konut Fiyatı Endeksi’ne göre, 2021’in 2. çeyreğinde Türkiye’de konut fiyatları yıllık yüzde 29.2 yükseldi. Türkiye, değerlendirmeye alınan 55 ülke ve bölge arasında konut fiyatlarının dünyada en hızlı yükseldiği ülke oldu. Türkiye, bu listede liderliğini bırakmıyor. Gelişmiş ülkelerde fiyatlar ortalama yüzde 12 artarken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 4.9’da kaldı.
Baz etkisi de hesaba katılmalı
Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalarak 141 bin 400 oldu. Ancak bu azalışın baz etkisinden kaynaklandığı görülüyor.
Önceki yıl, pandeminin etkisiyle daralan piyasaları harekete geçirmek, normalleşme sürecine destek vermek adına kamu bankaları tarihin en düşük konut kredisi faiz oranlarından birini sunarak bir kredi paketi oluşturmuştu. Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile finansman imkanı sağlanmıştı. Faiz oranları ise yüzde 0.64 uygulanmıştı. Bu sayede haziran/ağustos döneminde bugüne kadar olan en yüksek konut satışlarına erişilmişti.
Bu kapsamda haziranda 190 bin adet, temmuzda 229 bin adet, ağustosta ise 170 bin adet konut satılmıştı. Bu baz etkisi ayıklandığında, Ağustos 2021, tüm zamanların ağustos ayları içinde en yüksek konut satışı yapılan ağustos ayı olarak görülüyor. Bu alımların büyük bölümünün döviz ve altın gibi tasarruf araçlarından edinilen nakit ile gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Maliyetler artıyor
İnşaat maliyet endeksi, Temmuz 2021’de bir önceki aya göre yüzde 2.56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44.76 arttı. Bir yıllık süreçte endeksin hız kesmeden yükseldiği görülüyor. Bu kapsamda konut geliştiriciler, bazı inşaat malzemelerinde artışın yıllık bazda yüzde 100 seviyesini aştığı ifade ediyor. Buna karşılık konut fiyatlarında yapılan artışın ise yüzde 20-30’la sınırlı kaldığı belirtiliyor.