19.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik açıdan büyük bir değişim geçirdiğini ve dünyaya verdiği fotoğrafın imrenilerek izlendiğini belirtti. 2. UluslararasıYeşil Binalar Zirvesi'nde konuşan Erdoğan Bayraktar, buna karşın kentlerin yapı stoğunun çok kötü durumda olduğuna işaret ederek, “Konutlar dayanıksız ve enerjiyi savuruyor. Altyapılar yeterli değil” dedi.
Bayraktar, bu kapsamda 14.5 milyon konutun elden geçirilmesi, 6.5 milyon konutun ise mutlaka yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Biz programımızı buna göre yaptık. 6.5 milyon konut fay hatlarının üzerinde bulunuyor ve bunların hepsini yenileyeceğiz. Dönüşüm seferberliği ile bunları gerçekleştireceğiz” dedi. 20 yılda bu dönüşümü tamamlayarak yüzde 10 ile 15 arasında tasarruf da yapılacağını kaydeden Erdoğan, “Şu anda ülke olarak enerjiye yılda 60 milyar dolar ödüyoruz. Yapılacak çalışmalarla yılda 8 ile 15 milyar dolar arasında tasarruf yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Türkiye'de kişi başına düşen yeşil alanın şu anda 8-12 metre olduğunu belirten Bayraktar, yapılacak yeni çalışmalarda bu alanın 18 metreye çıkacağını dile getirdi. Ekolojik şehirlerin sayısının artacağını söyleyen Bayraktar, “Bu şehirlerin içinde ekolojik bölgeler kuracağız. Bu alanlara fosil yakıt kullanan araçlar giremeyecek. Sadece bisiklet ve hibrit araçlar girecek” dedi.
Müteahhitlere seslendi
Bakan Bayraktar, müteahhitler için artık İstanbul'da kazanma döneminin bittiğini belirterek, özel sektörün gelişmekte olan şehirlerde yatırım yapmasını istedi. Bayraktar şöyle konuştu:
“İzmir, Bursa, Gazinantep gibi illere yatırım yapmalı. Özellikle İzmir hem Avrupa şehri hem de iklimi çok güzel. Bursa da öyle. Muğla, Manisa, Denizli gibi şehirlerin yatırım potansiyeli yüksek.”
MAKETTEN SATIŞA SİGORTA GELİYOR
Maketten satış konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yetkili olduğunu ifade eden Bayraktar, “Amacımız maketten konut satışını engellemek değil. Bu konuda çeşitli düzenlemeler yapacağız. Maketten satışı sigorta ile destekleyerek, vatandaşın mağduriyetini önleyeceğiz” dedi.
‘Ispartakule'de evi olan kazanacak’
Kayabaşı’ndaki Kayaşehir'de 20 bin konutun yapıldığını söyleyen Bayraktar, “Bölgeyle ilgili tasarım çalışmaları İngiliz ve Amerikanlılar tarafından gerçekleştirildi. Kayaşehir iddialı bir projedir. Lüks değil ama kaliteli bir şehir kurduk. Bölgeye metro da gelecek” dedi. Bölgedeki çekirdeğin dalga dalga büyüyeceğini belirten Bayraktar, Ispartakule'de de yeni gelişmeler yaşanacağını kaydetti. Bayraktar, “Bölgede evi olanlar çok kârlı çıkacak. Kuzeyinden metro hattı geçiyor. Şehir hastanesi oraya kuruluyor” dedi.
Yeni binalar ‘yeşil’ olacak
Yeni ruhsat alan binaların Enerji Tasarrufu Belgesi almak zorunda olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, “Bu uygulamayı 2011 yılı başında başlattık. Tüm binaların kontrolünü yapıyoruz. Afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi kapsamında yüzde 100'ünü enerji tasarruflu hale getireceğiz. Eğer binalarda yüzde 30 tasarruf sağlarsak, 60 milyar dolarlık cari açığın 10 milyar dolarına katkı sağlamış olacağız” dedi.
Almanya’dan sertifika alıyor
Zirveye konuşmacı olarak katılan olan Viatrans İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan da, şehirleri oluştururken, bireyin yaşam kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz Viatrans olarak Yeşil Bina konusunda dünyanın en önemli sertifikalarından Alman Sürdürülebilir Bina Sistemi Sertifikası DGNB’yi Türkiye’de almaya hak kazanan ilk proje olduk. Sertifika ile çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya duyarlılık politikası ile 100 yıllık tarihi bir bahçeye yeniden yaşam imkanı sunuyoruz” dedi.
‘SPRADON VADİ’DEKİ SATIŞ BAŞARISI TESADÜF DEĞİL’
Kuzu Grup’un Bahçeşehir 2.Bölge’de gerçekleştirdiği Spradon Vadi projesi, Emlak Konut GYO hasılat paylaşımı projeleri arasında ocak ayında en çok satan projeler içinde yer aldı.
Emlak Konut GYO hasılat paylaşımı projelerinde ocak ayında toplam bin 340 adet bağımsız birim satılırken, Spradon Vadi projesinde 204 bağımsız birim satıldı. Emlak Konut GYO’nun tüm hasılat paylaşımı projelerinden 546 milyon 789 bin 729 TL hasılat elde edilirken, Spradon Vadi projesinden elde dilen gelir ise 30 milyon 299 bin 244 TL olarak gerçekleşti.
28 ve 30 katlı iki kulenin yanı sıra 5 tane de 9 ve 12 katlı bloğun bulunacağı projenin son teslim tarihi ise Ocak 2014 olarak belirlendi.
KDV’si yüzde 1
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Emlak Konut GYO ile birlikte geliştirdikleri Spradon Vadi projesinde yakaladıkları satış başarısının tesadüf olmadığını vurgulayarak, “Bu başarımızın arkasında öncelikle 60’ıncı yılını kutlayan Emlak Konut GYO ile oluşturduğumuz işbirliğinden doğan sinerji var” dedi.
Özen Kuzu şunları söyledi:
“Diğer önemli etken de, uygun fiyat politikamız ve ev almak isteyenlere sunduğumuz uygun ödeme koşullarıdır. Bahçeşehir’in son projesi Spradon Vadi’de ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 75 banka kredisi, yüzde 1 peşin ve kalan yüzde 24’ü Aralık 2013’te ödeme imkanı sunuyoruz. Ocak 2013’te yürürlüğe giren yüzde 8 ve 18’lik yeni KDV oranlarından da etkilenmeyen Spradon Vadi’de KDV’nin yüzde 1 olarak uygulanması da önemli bir avantaj oluşturuyor.”
ZEYTİNBURNU’NDA ÖRNEK DÖNÜŞÜM TAMAM
Türkiye’de deprem referanslı kentsel dönüşümde ilk uygulama Zeytinburnu’nda tamamlandı. Sümer Mahallesi’nde ilk etapta inşa edilen 455 daire ve 29 iş yerinin anahtarı, 23 Şubat’ta düzenlenecek törenle, Başbakan Erdoğan tarafından hak sahiplerine teslim edilecek.
Uzun ve yorucu bir yolculuğu mutlu sonla noktaladıklarını anlatan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın tüm siyasi riskleri göze alarak Marmara depreminin hemen ardından Zeytinburnu’nu pilot bölge ilan ettirdiklerini hatırlatarak, o dönemde İstanbul’da birçok belediye ve ilçeleri depremle anılmasını istemedikleri için pilot bölge olmaktan kaçındığını dile getirdi.
Zeytinburnu’ndaki çalışmalar sonunda yaklaşık 2 bin 500 binanın büyük bir depremde yıkılacağının tespit edildiğini ifade eden Aydın, “Risk oranı Sümer Mahallesi’nde daha yüksekti. Bu nedenle ilk çalışmayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle burada başlattık. KİPTAŞ Genel Müdürümüzle birlikte 25 ayrı apartmanda 250 aileyle toplantılar düzenleyerek projeyi anlattık” dedi.
Aydın, projenin, Türkiye’nin tamamlanan ilk deprem referanslı kentsel dönüşüm projesi olduğunu vurguladı.
‘Modern Robin Hood’
Proje için eski Bozkurt Fabrikası’nın bulunduğu arsanın sahibi Koç Grubu ile uzun bir görüşme dönemi yaşandığını belirten Aydın, şunları söyledi:
“Sümer projesi, modern Robin Hood’luktur. Zenginden alıp fakire vermektir. Bu kapsamda spor alanı olarak kamuya kazandırdığımız 7 bin metrekarelik, 50 milyon lira değerindeki bir arsa ile beraber proje için toplamda 200 milyon liralık bir kaynak oluşturduk. Belediyenin kasasından ve vatandaşın cebinden 5 kuruş çıkmadı. Vatandaşımıza maksimum 100 bin lira değerinde olan 100 metrekarelik çürük daireye karşılık, piyasa değeri 250-300 bin lira arasında değişen daireler verdik.”
Aydın, hak sahiplerinin yeni dairelerine taşınmalarının ardından boşaltılacak olan yaklaşık 500 bağımsız birimin yıkılarak, Sümer Kentsel Dönüşümün 2. etabının başlayacağını anlattı.
Yüzde 75 ile anlaşıldı
Projenin gerçekleştirilmesi için yüzde 75 kat karşılığı modeli benimsendi. Koç Grubu’na ait olan eski Bozkurt Fabrikası’nın bulunduğu alana inşa edilen The İstanbul Veliefendi’nin bir bölümü, yanında yer alan 16 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etabı için kullandırıldı.
‘Kentsel dönüşüm mobilyaya yarayacak’
Kentsel dönüşüm projeleri ve ihracat ataklarıyla istihdam oranını 258 bin 213 kişiye çıkartan mobilya sektörü, 2013’ten umutlu.
Mobilya sektöründeki istihdamın 2013’te artacağını söyleyen MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “Kentsel dönüşüm, sadece güvenlik değil başta inşaat ve mobilya olmak üzere pek çok sektör için yeni istihdam ve hareketlilik anlamına da geliyor. Birinci deprem bölgesinde yer alan İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'nin ilçe belediyelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki devri yapıldı. Pek çok noktada kentsel dönüşüm projelerine başlandı. Bu durum inşaat sektörü ve dolayısıyla mobilya sektörü için de gelişim anlamına geliyor” dedi.
ArkiPARC ödülleri için başvuru tarihi bitiyor
Gayrimenkul sektörü, ArkiPARC 2013 Gayrimenkul Fuarı ile dördüncü kez bir araya geliyor. Arkitera Mimarlık Merkezi’nin “Kentsel Kalite için Diyalog” teması ile 10-11 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştireceği fuar, gayrimenkul sektörü ve kamu arasında bilgi paylaşımını sağlayan kapsamlı bir platform olmayı hedefliyor.
Etkinlik kapsamında verilecek ArkiPARC Ödülleri ile çevre niteliğinin iyileştirilmesine katkı sağlayan kişi ve kurumların onurlandırılması amaçlanıyor. Gayrimenkul Ödülleri'nin yanı sıra Belediye Ödülü ve Sürdürülebilirlik Ödülü olmak üzere iki yeni ödül de sahiplerini bulacak. Ödüller için son başvuru tarihi ise 28 Şubat.
15 Mart’a kadar % 5 peşinatla ev satıyor
Tepe İnşaat’ın İstanbul Maltepe’de yer alan yeni projesi Narlife, peşinat konusunda indirim sağlıyor. Buna göre, projeden ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 5 peşinat imkânı sunuluyor. Projede ayrıca Yapı Kredi, İşbankası ve Garanti Bankası’ndan yaklaşık 60 ay süresince yüzde 0,76 ve 120 ay süresince yüzde 0,78 aylık faiz ile kredi avantajı sunuluyor. Kampanya süresi 15 Mart’a kadar devam ediyor.
609 adet konuttan oluşan projede stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, teraslı ve bahçeli daire seçenekleri bulunuyor. Projede yüzme havuzu, spor tesisleri, yürüyüş parkurları, fitness center, sauna, çok amaçlı salon, cafe ve site marketi bulunuyor.
Kentplus Centrium’da hemen teslim evler
Kentplus Ataşehir, Mimarsinan, Kartal ve Pleon Sportivo’nun kurucusu Emay İnşaat’ın yeni projesi Kentplus Centrium 3 bloktan oluşuyor. Centrium Park ve Centrium Tower’dan oluşan Kentplus Centrium, 22 bin metrekarelik alan üzerinde toplam 796 daireden oluşuyor.
52 çeşit dairenin bulunduğu projede 1+0, 1+1 ve 2+1 tipinde daireler bulunurken, Centrium Park’ta 1+1’den 4+1’e daire seçenekleri normal kat, dubleks, townhouse ve bahçe veya kat teraslı alternatifleri ile yer alıyor. Mimar Ömer Çamoğlu tarafından hazırlanan projede yüzde 20 peşinat ödeyerek daire alınabiliyor.