EkonomiKombide kış hazırlığı tasarrufu artırıyor

Kombide kış hazırlığı tasarrufu artırıyor

10.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kombi bakımı için soğuk hava etkisini göstermeden önce talep arttı. Yapılacak bakımın yüzde 10-15 oranında tasarruf sağlayabileceği ifade ediliyor. Buna göre yetkili servislerin yapacağı rutin bakımların yanı sıra tüketicinin de sağlayabileceği kontroller var...

Kombide kış hazırlığı tasarrufu artırıyor

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Soğuk hava etkisini göstermeden önce kombi bakımı önem kazanıyor. Hem enerji tasarrufu yapmak, hem de kış aylarında daha iyi ısınma imkânı için tüketicinin kendisinin yapabileceği ve yetkili servisin yapabileceği yıllık rutin bakımlar var. Bu sayede kullanımda yüzde 10 ila 15 arasında tasarrufun mümkün olduğu ifade ediliyor. Kombi bakımında dikkat edilmesi gerekenler ve evde yapılabilecek bakım adımlarını ele aldık…

Haberin Devamı

Bunlara çok dikkat edilmeli

- Kombi bakımı yetkili kişilerce her yıl yapılmalı, sistem kontrol ettirilmeli. 

- Üretici firmanın önerisine göre 

yılda veya birkaç yılda bir radyatör temizliği de yaptırılmalı.

- Hermetik kombilerde fan temizliği, yoğuşmalı kombilerde ise baca ve filtre temizliği daha önemli.

- Kombinin gün içinde ‘aç-kapa’ şeklinde kullanılması tasarruf sağlamıyor, sürekli belli bir ayarda kullanımı öneriliyor.

- Peteklerin ısı vanasını kapatıp suyunu boşaltarak, petek aralarını temizleyin. Ardından kombiyi açabilirsiniz.

Evdeki bakım adımları neler?

- Kombiyi çalıştırmadan önce ya da kapatıp, soğumasını bekleyin.

- Dış yüzeyi ve dış parçaların temizliğini yapın.

- Hava filtresi, kalorifer filtresinin gözle görülür kirliliği varsa temizleyin.

Haberin Devamı

- Yakıt hattını kontrol edin; bir sorun varsa profesyonel yardım gerekir.

- Blorür temizliği mutlaka yapılmalı, yanma işlemiyle kir ve toz birikir.

- Kombinin altında bulunan kondensat haznesi, yanma sonucunda oluşan suyu toplar. Düzenli aralıklarla boşaltın.

- Kombinin eşanjör temizliği ısı transferini maksimum seviyede sağlar.

- Su basıncının kontrolü sık sık takip edilmeli, kombi verimli çalışması için radyatörlerin havası alınmalı.

Kombide kış hazırlığı tasarrufu artırıyor

Servisler mercek altında

Bakım yaptıracak tüketiciler, ‘yetkisiz yetkili servisler’ nedeniyle hem bilinçsiz bir bakım hizmeti alıyor, hem de dolandırılabiliyor. Buna karşılık geçtiğimiz aylarda Ticaret Bakanlığı, özellikle kombi, beyaz eşya, klima gibi eşyalar için tamir, bakım ve yedek parça temini amacıyla yetkili servislerden hizmet almak isteyen tüketicilerin, yetkili olmamalarına rağmen yetkili servis gibi tanıtım yaparak mağduriyet yarattıklarının görüldüğünü açıklamıştı. Bu kapsamda sahte yetkili servislere yönelik Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimler ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kurulu tarafından internet arama motorları ve sosyal medya üzerinden yapılan reklamlara ilişkin yürütülen incelemeler neticesinde son iki yılda yaklaşık 15 mlyon TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Haberin Devamı

‘Servis Bilgi Sistemi’

Yetkili servislere ulaşım konusunda ise tüketicilerin Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve www.servis.gov.tr adresinden erişilebilen Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) aracılığıyla kullanmış oldukları ürünlerin yetkili servis bilgisine ulaşabilme imkânı hatırlatıldı.

3 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Üçay Mühendislik grup şirketlerinden EVJET’in İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, yetkili servis ve firma seçimi konusunda tüketicileri dikkat etmesi konusunda uyarırken, bakım maliyetinin işin kapsamına göre 3 bin liraya kadar çıkabildiği bilgisini verdi.

Tasarruf planı devrede

II.Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı devreye alınmış, 2024-2030 yılları arasında enerji verimliliğine 20 milyar dolar yatırım yapılarak 46 milyar dolar’lık tasarruf edilmesi ve karbon salımlarının ise 100 milyon ton azaltılması hedefi açıklanmıştı. Buna göre, Türkiye enerjisinin yüzde 67.8’ini; doğal gazının ise yüzde 99’unu ithal ediyor. Kullanılan toplam enerjinin yüzde 32.7’si binalarda tüketiliyor. Tüketilen bu enerjinin yüzde 80’i de kışın ısınma yazın soğutma için kullanılıyor. Türkiye’de binaların yüzde 20-25’inin yalıtımlı olduğu biliniyor. Yalıtımsız binalarda enerji tüketimi çok yüksek. Isı yalıtımlı binalar enerji giderlerini yüzde 50 düşürebiliyor. Isı yalıtımının Türkiye’nin enerji faturasını da yüzde 15 düşüreceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

ŞİKAYET İLETİLEBİLİR

Ticaret Bakanlığı açıklamasında, “İnternet aramalarında ilk sıralarda çıkan servislerin reklamları ve internet adreslerinde yer alan firma logoları yeterli görülmemeli, bu servislerin üretici veya ithalatçı firmanın internet sitesinde veya SERBİS’de yer alıp yer almadığı kontrol edilmeli. Tüketicilerimiz, ‘Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ve Ticaret Bakanlığı web sayfası üzerinden Ticaret Bakanlığı’na şikayetlerini iletebilirler. Tüketicilerimizi mağdur eden sahte yetkili servislere yönelik denetimler sonucunda gerekli idari yaptırımlar uygulanmaya devam edilecektir” denildi.