Ekonomi‘Klonlanan ilk Türk işi olduk’

‘Klonlanan ilk Türk işi olduk’

13.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir yıldan az sürede 7 Avrupa ülkesinde hizmet vermeye başlayan Getir, şimdi de Amerika’da... ‘Klonlanan ilk Türk işi olduk’ diyen Getir Kurucusu Salur, ABD’de büyüyeceklerini söyledi

‘Klonlanan ilk Türk işi olduk’

Duygu Erdoğan - Hızlı teslimat firması Getir’in dünyadaki dokuzuncu adresi ABD oldu. Chicago’da başlatılan sistem New York ve ardından Boston ile genişleyecek. Getir Kurucusu Nazım Salur, yeni gelişmeyi bir basketbol takımı örneğiyle anlatırken, “Türkiye’de bir basketbol takımı düşünün, önce Avrupa’da Euro League’e çıktık, şimdi NBA’de oynuyoruz. Bu nasıl bir basketbolcunun hayali ise, bir teknoloji şirketinin de hayali Amerika’da olmaktır” dedi. ABD’de 100 bin nüfusun üzerinde 300 şehir olduğunu belirten Salur, hepsini hedefleri olarak gösterdi.

Haberin Devamı

Modellerinin dünyada şu anda en çok gündemde olan konulardan biri olduğunu anlatan Salur, ‘Getir, klonlanan ilk Türk işi’ diyerek özgünlüklerine dikkat çekti.

Nazım Salur, “Dünyada biz hep teknoloji klonlayan olduk. Ama artık dünyada Getir’in klonu pek çok iş var. İlk yurt dışı pazarımız İngiltere’de 6 klon rakibimiz var ama biz onların toplamından iki kat daha fazla iş yapıyoruz” diye konuştu.

7.7 milyar dolar değer

Getir yönetimi ABD operasyonlarını duyurmak için önceki gün bir basın buluşması düzenledi. Market ürünleri için 10 dakikada hızlı teslimat hizmeti sunan Getir’in, bu kapsamda İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve son olarak Portekiz operasyonları ardından ABD pazarına giriş yaptığı duyuruldu. Getir, hizmet vermeye başladığı en büyük ülke olan ABD’de ve Avrupa’da büyümeye devam edecek.

Haberin Devamı

Getir, bu yıl çıktığı üç yatırım turunda toplam 1.1 milyar dolar tutarında yatırım alırken, şirketin değerlemesi ise 7.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Toplamda 17 fon Getir’in ortağı oldu.

‘Yabancıya satma hastalığı bitsin’

Türkiye’de geliştirilen işlerin çok erken yabancılara satıldığına dikkat çeken Nazım Salur, “Startup tarafında bu satma hastalığından kurtulmalıyız” dedi.

Salur, bu başarı hikayelerinin Türk ekosistemine dönecek şekilde yazılmasının önemli olduğunu belirtirken, “Biz şirketimizi satmayı değil büyütmeyi düşünerek işe başladık. İyi bir hikaye 3-5 senede çıkmıyor. İlk 10 senede güzel bir temel atılıyor, ikinci 10 senede de müthiş bir şirket oluyor. Yabancı şirketlerin satın almasına karşı değiliz ama 10 yıl sonra e-ticaret sektöründeki en büyük 10-15 firmanın tamamı yabancıların elinde olabilir. Gençlere de her zaman satmak için iş kurmamalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

‘Getir Finans’ diye bir model için çalıştıklarını anlatan Salur, detaylarını, modeli hayata geçirdikleri 2022’de paylaşacaklarını söyledi.

‘Halka arz olursa ABD’de’

‘Türkiye’de halka arz düşünmüyoruz, düşünürsek yurt dışında, ABD’de düşünüyoruz’ diyen Nazım Salur, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Halka arza kesinlikle yapılması gereken bir şey gibi bakmamak lazım. Halka arz, yeni yatırım kaynağıdır. Biz yatırım turlarında hızlıca yatırım alabiliyoruz; halka arza karşı değiliz ama bizim gibi yeni büyüyen şirketlerin hızlı hareket etmesi lazım.

Zaten girişim sermayesi fonlarından kaynak alıyoruz. Daha çok paraya ihtiyaç görürsek onları çağırıp yeni bir yatırım turu yaparız.”

‘Beyin göçünü engelliyoruz’

Nazım Salur, ülkelerin dünyaya taşıdığı bilgi ve birikimlerinin, sanatlarının, değerlerinin o ülkenin yumuşak gücü olduğunu ifade ederken, sadece ekonomide değil, sosyal fayda olarak da katkılar sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Salur, “Biz de Türkiye’nin değerlerini ve potansiyelini dünyaya anlatmaya katkıda bulunmak istiyoruz. Diğer taraftan biz Türkiye’ye tersine beyin göçü için de gençlerimize iyi bir neden sunuyoruz. Yurt dışında çalışıp da bizde çalışmak isteyenler gençler var. ‘Getir olmasaydı yurt dışından gelen teklifi değerlendirip gidecektim’ diyen var” dedi.