17.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin
'O yaparsa ben de yaparım' sloganıyla yola çıkan TurkishWIN, Genç Kadın Kariyer Günü’nde üniversiteli gençleri, şirketler ve çalışanlarla 5’inci kez Yeditepe Üniversitesi’nde buluşturdu. Etkinlikteki konuşmacılar gençlere, önyargılardan ve kalıplaşmış yargılardan kurtulmanın önemini vurgularken tutkularının peşinden gitmelerini söyledi.
Milliyet Sanat’ın medya sponsorluğunu üstlendiği etkinliğe farklı şehirler ve üniversitelerden de öğrenciler geldi. Öğrenciler etkinlikte bu yıl da kurum temsilcileriyle birebir görüşme, iş ve staj başvurusu yapma imkânı buldu. Etkinliğe, Anadolu’nun birçok şehrinden de üniversite öğrencisi katılım sağladı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, “Bu kadar genci karşımda görmek her zaman beni heyecanlandırıyor. Ben yaptıysam siz de yaparsınız, siz de yapmalısınız, hatta beni geçmelisiniz” dedi.
‘Destek olun’
Oğuz, Türkiye’deki kadınların dünya vatandaşı haline getirilmesi isteniyorsa ilk önce kadınların birbirine destek olması ve birbirlerinin başarılarıyla mutlu olması gerektiğini ifade etti.
Kadının iş hayatındaki potansiyeli hareket geçirmek için oluşturulan bir platform olduklarını belirten TurkishWIN Kurucusu ve BinYaprak Kurucu Ortağı Melek Pulatkonak, bugüne kadar mentorluk programıyla yüzlerce eşleştirme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Şehir buluşmaları
BinYaprak Kız Kardeşlik Buluşması’nda planlarını anlattıklarını belirten Melek Pulatkonak, “Şehir buluşmaları yapmaya başladık. Eskişehir’de ilk buluşmamızı yaptık. Farklı şehirlerde fiziksel buluşmalar da yapmak istiyoruz. Daha çok kişiye ulaşmak istiyoruz. Gençlerimizin, kadınların hikayelerini paylaşmayı hedefliyoruz. Daha çok öğrenci kulübü ve şirketle çalışmak için planlarımızdan bahsediyoruz” dedi.
‘Önyargılardan kurtulun’
Önyargılardan, kalıplaşmış yargılardan kurtulmak gerektiğini kaydeden Baltaş Grubu Kurucu Ortağı Prof. Dr. Zuhal Baltaş, “Güçlü yönlerinizin üzerine zayıf yönlerinizi geliştirmelisiniz” dedi.
Yaşam Atölyesi Kurucusu Aret Vartanyan ise güçlü insanların, eksisini artısını ortaya koyan insanlar olduğunu söyledi.
Tutku, temel yapıtaşı
Sparkus Kurucu Ortağı Dani Benreytan şöyle konuştu: “Dünya ekonomik olarak elle tutulur şekilde değişiyor. Bugün siz eğer bir işi nasıl yaptığınızı başkasına anlatabiliyorsanız yarın bu işi bir teknolojinin yapmasının önünde hiçbir engel yok. Esas fark tanımlayamadığımız işler. Gelecekte hepimiz yapay zekadan herhangi bir desteği alabileceğiz. Şirketler çalışanlardan gelecekteki ekonomide var olabilmek için girişken, motive ve dayanıklı olmalarını bekliyor. Tutku sizi yeniden harekete geçiren temel yapıtaşı.”
CampusWIN STEAMWIN Lideri Betül Çiftçi ise CampusWIN STEAMWIN olarak fiziksel etkinlikler için üniversitelerin davetlerine gittiklerini belirterek “Daha çok kadına ulaşmak için dijitali kullanıyoruz. Her ay canlı yayınlar düzenliyoruz. Daha çok STEM alanına ulaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Logo Yazılım Özel Projeler Birim Direktörü Süheyla Özgül, “Özel hayatınızla işinizi ayırdığınızda ve işinize odaklandığınızda her zaman başarılı olduğunuzu görüyorsunuz” dedi.
Melek Pulatkonak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Erciyes Mühendislik Zirvesi Koordinatörü Tahir Can, TEDxSamsunFenBilimleri Küratörü Helin Soruklu, BOUNWIB Başkanı Gülcan Güney de neler yaptıklarını ve gelecekten beklentilerini dinleyicilerle paylaştı.
Deneyimler paylaşıldı
Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Genel Müdürü Canan Bademlioğlu, “İnsanların yaptıkları hataları dinlemek daha iyi. Korkuları ve başarısızlığı paylaşmak daha güzel oluyor” diye konuştu. “Sorun çıktığında nasıl göğüslüyoruz bu önemli. Her şey sorunsuz olsa neden bu kadar kalifiye insan olsun. Her şeyin tıkır tıkır gittiği dünyada bize ihtiyaç yok” diyen Bademlioğlu, iş hayatında yaşadığı deneyimleri de dinleyicilerle paylaştı.
‘Başarısızlıklardan ders çıkarılmalı’
“Hayat hiç kolay olmayacak ama zorlaştıracak olan da biziz” diyen Prana Danışmanlık Kurucu Ortağı Gülfem Çakmakçı korkularla ilgili panelin moderatörlüğünü gerçekleştirdi. Çakmakçı, bir araştırmaya göre insanların hayatı boyunca 22 kere iş değiştireceğinin öne sürüldüğünü söyledi. Hayat başarısına değinen Microsoft KOBİ ve İş Ortakları Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü de, “Akademik başarısı hayat başarısını getirmiyor. Sadece akademik başarıya bakarak, kişinin özelliğini anlayamıyoruz. Eğer yanlış bir başarı tanımıyla yola çıkarsanız hayatınızı çöpe atabilirsiniz. Doğru başarı tanımıyla yola çıkın” ifadelerini kullandı.