28.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Bakan Kacır ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kimya sektörünün ihracat ve ithalat faaliyetlerinde ihtiyacı olan test ve analiz hizmetleri başta olmak üzere Ar-Ge çalışmaları, sertifikasyon, bilgiye erişim ve diğer danışmanlık hizmetlerinin sağlanabileceği, Gebze’de hayata geçirilen Kimya Teknoloji Merkezi’nin açılışını yaptı. Türkiye’yi katma değerli ve yüksek teknolojili üretimin odağında daha ileri taşıyacak adımların kararlılıkla atıldığını belirten Bakan Kacır, şunları söyledi:
“-Kimya teknolojileri batarya, yeni nesil çip üretimi gibi alanlardaki ve petrol türevlerinin yerini alacak yenilenebilir hammaddelerin üretimindeki öncü rolü ile geleceğin teknolojilerinin tetikleyicisi konumunda. Dünyada kimya sektöründe gerçekleşen inovatif çalışmalar sürdürülebilirliğin ve ekonomik dönüşümlerin anahtarı olarak görülüyor.
-Ayrıca binlerce farklı nitelikte ürünü sanayiciler ve tüketicilerle buluşturan sektörün tedarik zincirlerinde oluşturduğu ileri ve geri bağlantılar; sanayinin birçok sektörünün gelişimi için katalizör rol üstleniyor. Bu doğrultuda; kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefimize ulaşmak ve üretim alt yapımızı daha da güçlendirmek adına kimya sektörünün üretim ve teknoloji yetkinliklerini geliştirmeyi stratejik bir öncelik olarak görüyoruz.
-Yatırım teşviklerimizle kimya sektöründe gerçekleştirilen yatırımlar için son 22 yılda 3 bin 068 teşvik belgesi düzenledik. 1.1 trilyon lira nitelikli yatırımın ve 112 bin istihdamın önünü açtık.
- Önümüzdeki dönemde Adana Ceyhan’da oluşturmakta olduğumuz 30 milyon metrekare alanda sektörümüzün ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu entegre kimya tesisi yatırımlarını da hayata geçireceğiz.”
100 Turcorn hedefine doğru...
Kimya Teknoloji Merkezi hakkında bilgi veren Bakan Kacır şunları söyledi:
“- Ülkemizin teknoloji üssü olarak konumladığımız Bilişim Vadisi bünyesinde yer alan merkezimizde 39’u bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilmeyen olmak üzere 209 test ve analiz yerli imkanlarla icra edilecek. Ayrıca merkezimiz; KOBİ’lerimizin yapacakları Ar-Ge çalışmalarında ihtiyaç duydukları insan kaynağına ve yüksek maliyetli cihaz ve analizlere daha kolay erişim imkânı sağlayacak. Firmalarımıza ulusal ve uluslararası ölçekteki projelerde danışmanlık hizmeti de sunacak.
-Kimya Teknoloji Merkezi’nde yer alacak Kimya Kuluçka Merkezi de girişimcilerimizin inovatif projelerini destekleyerek ülkemizden yeni startup’lar doğmasına hizmet edecek. 2030 yılına kadar ülkemizden 100 Turcorn, 100 bin teknoloji girişimi çıkarma yolculuğumuzda bize güç katacak.”