28.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş
Mobil Dünya Kongresi (MWC 2018) tüm hızıyla sürerken, ilginç ürünler ve inovasyonlar da kendini gösteriyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen startup’lar özellikle yapay zeka kullandıkları inovasyonlarını sergiliyor. Nesnelerin interneti ve yapay zeka fuarın öne çıkan trendleri arasında.
Yağ yakan kulaklık olur mu?
İngiliz startup Neurovalens, yağları yakmak ve kilo vermeye yardımcı olması için düşük dozda elektrik dalgası yaratıp beyne gönderen bir kulaklık geliştirdi. Modius adlı kulaklığın yaratıcısı Jason McKeown, kulaklığı kullananların yüzde 80’inin kilo verdiğini söylüyor. Bu cihaz aynı zamanda ilerlemenizi gösteren bir mobil uygulamaya da sahip. Uygulamada hipotalamus denilen beyinde yağların biriktiği, metabolizma ve açlığı kontrol eden kısma sinyal gönderiliyor. Geliştiricisi, bu kulaklığın günde bir saat kullanılması halinde vücudunuzun ihtiyacı olan oranda yağı yaktığını iddia ediyor. Zaten kulaklık bir saatten fazla kullanıldığında otomatik olarak kendini kapatıyor. USB girişiyle şarj edilebiliyor.
Bisiklet hırsızlığına son
Bisikletinizin kilitlerken eğilmekten bıktınız mı? Güney Koreli mühendisler buna çareyi buldu. Küçük yuvarlak bir cihazı bisikletinizin ön tekerine takıyorsunuz ve bu cihaz cep telefonunuza bluetooth’la bağlanıyor. Bisikleti durdurup yürümeye başladığınızda cihaz otomatik olarak kendini kilitliyor. Bisikletin sahibi döndüğünde ise bunu da algılayıp kilidi açıyor. Bir hırsız bisikleti almaya çalıştığında ön teker çalışmıyor ve 100 decibel gücünde alarm devreye giriyor. Ayrıca bisikletin sahibinin telefonuna da bu konuda bildirim geliyor.
Gözünde olsun, yolda fotoğraf çeksin
ABD’li firma Vuzix, Mobil Dünya Kongresi’nde cep telefonuna takılabilen artırılmış gerçeklik gözlüğünü tanıttı. Bu gözlükle siz yürürken gelen kısa mesajları gözlük üzerinden görebiliyorsunuz. Ayrıca GPS özelliğiyle size gideceğiniz yönü gösteriyor. Cep telefonunuzu çantadan çıkarmadan bu gözlük üzerinden fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bunun için sadece gözlüğün yan tarafına dokunuyorsunuz ve neyi fotoğraflamak istiyorsanız onu çekiyor.
Kafanı salla müzik değişsin
Fuarın ilginç ürünlerinden biri yapay zeka kullanılarak geliştirilen akıllı kulaklık. Sony Xperia Ear Duo, iki ayrı üniteden oluşuyor. Stereo ses, gürültü engelleme özelliği sunuyor. Akıllı kulaklık, çift yönlü dinlemeye olanak tanıyor. Müzik dinlerken çevredeki sesleri de duyabiliyorsunuz. Takvim, haber, başlık ve diğer konular sesli bildirim olarak kulaklığa gönderilebiliyor. Google Assistant ve Siri entegrasyonuna sahip kulaklık, Android ve iOS cihazlarla eşleştirilebiliyor. Kafa hareketleriyle şarkı değiştirebilme ve navigasyon olarak kullanılabilme özelliği sunuyor. Mayısta pazara sunulacak olan kulaklığın fiyatı 297 dolar olacak.
Duvarın içine bir göz atın!
Bir duvarın ötesini görmek ister misiniz? İsrailli 3D görüntüleme firması Vayyar, ilginç bir sensör geliştirdi. Bunu kullanmak için ise kameraya ihtiyacınız yok. Bu sensörü cep telefonunuza yapıştırıyorsunuz, telefonunuzu duvara dayadığınızda içinde ne olduğu ekranınızda görünüyor. Vayyar Direktörü Malcolm Berman, “Ürünümüz daha önce yapılamayan pek çok şeyi gerçek hale getiren yeni bir tür kamera” dedi.
Android Go’lu cepte Türk markalar iddialı
İspanya’daki Mobil Dünya Kongresi’ne damga vuran trendlerden biri Android Go’lu telefonlar. Android Go, Google’ın 1 GB’dan daha düşük hafızalı telefonlar için geliştirdiği Android sürümü.
Gelişmekte olan ülkelere 100 doların altında akıllı telefon imkanı sağlıyor. Fuarda ilk olarak Alcatel daha sonra Nokia Android Go’lu telefonlarını duyurdu.
Ancak piyasaya çıkış tarihleri belli değil. Türk üreticiler ise bu alanda rakiplerine göre daha iddialı.
45 ülkeye satacak
Vestel, Venus serisine Android Go’lu modelini de ekleyip fuardaki standında tanıttı. Diğer bir Türk üretici olan General Mobile da bu programa sahip telefonunu Google işbirliğiyle lanse etti. ‘GM 8 Go’, yenilenen Chrome ve Google uygulamalarıyla internet üzerinden data kullanımını azaltarak veri tasarrufu sağlıyor.
Çok daha hızlı işlem yapabilmeyi sağlıyor. General Mobile Başkanı Sebahattin Yaman, “32 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve globaldeki başarı çıtamızı da her yeni modelle yükseltiyoruz. Ürünlerimizin yazılım, network ve tasarım süreçleri tamamen Türkiye’de. Bu yılsonu itibarıyla 45 ülkeye yayılacağız” dedi.
General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü de, GM 8 Go’nun mart sonu dünyada, nisanda da Türkiye’de piyasaya sunulacağını söyledi. Gölcü, Türkiye’de fiyatın vergi nedeniyle 700 TL’nin altında olamayacağını belirtti.
Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da Android Go’lu telefonların Türkiye’de vergiler nedeniyle 700 TL’nin altına düşemeyeceğini kaydetti. Bu telefonlar daha çok Afrika Bölgesi, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler için planlanıyor.
Sony çerçeveyi inceltti
Sony, Mobil Dünya Kongresi’nde iki cep telefonu modeliyle çıkartma yaptı. Xperia XZ2 ve Xperia XZ2 Compact. İki telefonda da çerçevelerin daha incelmesi dikkat çekiyor. Cam tasarımı ve alüminyum çerçevesi var. XZ2,5.7 inç’lik ekran boyutu olan telefon, 198 gram ağırlığında. 6 GB Ram’i, 64 GB depolama alanı bulunuyor. Mikro SD kart desteği de sunuyor. 19 MP arka kamerası, 5 MP ön kamerası var. Android 8.0 Oreo işletim sistemi ve 3.180 mAh bataryası var. Xperia XZ2 Compact ise, yine Snapdragon 845 işlemci ve 4 GB Ram’le geldi. 5 inç ekran boyutu var. 19 MP arka 5 MP ön kamerası bulunuyor. İki telefon da mart ayında piyasaya sunulacak.
Yoga’da 11 saat pil ömrü
Lenovo da fuarda Yoga 730 dizüstü bilgisayarıyla kendini gösterdi. Lenovo Yoga 720’ye göre küçük geliştirmeler içeren 2’si 1 arada formundaki Yoga 730, artık Amazon Alexa’yı destekliyor. Ülkelere göre çeşitli kombinasyonlarla satışa sunulacak olan Lenovo Yoga 730, gücünü sekizinci nesil Intel Core işlemcilerden alacak. 15 inç 4K dokunmatik ekranı var. 16 GB Ram, sekizinci nesil Intel Core i7 Nvidia işlemci, 11 saate kadar pil ömrü sunuyor.