EkonomiKesme çiçeğin üssü Antalya

Kesme çiçeğin üssü Antalya

04.10.2013 - 10:56 | Son Güncellenme:

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bağdatlıoğlu "Türkiye'nin süs bitkileri ihracatının yüzde 50'si, kesme çiçek ihracatının ise yüzde 85'i Antalya'dan yapılıyor" dedi

Kesme çiçeğin üssü Antalya

Antalya ekonomisinin temel ayaklarından biri tarım sektörü, tarımın temel ayaklarından biri de süs bitkileri ve kesme çiçek üretimidir. Genelde Türkiye'nin, özelde de Antalya'nın bu alandaki durumunu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu'na sorduk. Bağdatlıoğlu, Türkiye'de süs bitkileri sektörünün hem üretim hem de ihracat yönünden son yıllarda büyük gelişim gösterdiğini belirterek, "İhracatımızda özellikle dış mekan bitkileri ve kesme çiçek olmak üzere iki ana ürün grubu ön plana çıkıyor" dedi ve şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı


"Türkiye'nin süs bitkileri toplam ihracatının yüzde 50'si, kesme çiçek ihracatının ise yüzde 85'i Antalya'dan yapılıyor. Antalya'yı, İzmir, Yalova, Sakarya ve İstanbul izliyor.


2012 yılında sektör ihracatımız 73 milyon dolara ulaşırken, özellikle canlı bitkiler ile dış mekan bitkileri üretim ve ihracatı önem kazandı. Süs bitkileri ve mamulleri ihracatı 2013 yılında da bu olumlu çizgisini sürdürmeye devam etti; ocak-ağustos arasında ilk sekiz aylık dönemde süs bitkileri ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 10 artarak 53 milyon 630 bin dolara yükseldi.


Sektörün ihracatında Almanya ilk sırada yer alırken, Hollanda, İngiltere, Türkmenistan, Irak, Azerbaycan, Ukrayna, Özbekistan, Rusya ve Romanya ilk onda yer alan diğer ülkeler oldu.

Hedefimiz bu yıl sonunda 100 milyon dolar ihracat gerçekleştirmek ve yüzde 20 ihracat artışı sağlamak. Bu hedefe ulaşmak için Birliğimiz yeni projelere imza atmaya devam ediyor. Uluslararası pazarlara ihracatçılarımızla birlikte heyetler yapıyoruz, yeni pazarlara çıkarmalar yapıyoruz.

Haberin Devamı


Dünyada süs bitkileri sektörünün toplam ticaret hacmi 18 milyar dolar, buna karşın Türkiye'nin sektördeki payı binde 2 gibi çok düşük düzeyde.


Süs bitkileri sektörünün 2023 yılı hedefini 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmesi olarak belirledik. Bu hedefe ulaştığımızda, dünya ticaretinden sektörde aldığımız payı binde 2'den yüzde ikiye yükseltmiş olacağız."