EkonomiKentsel dönüşümde Alman hesabı yaptı

Kentsel dönüşümde Alman hesabı yaptı

19.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vartaş, Fikirtepe’de Alman ortağı Stern ile hayata geçireceği Renovia projesini dün tanıttı. Ruhsat aşamasındaki proje resmi satış için gün sayarken, ortaklık yeni projeler için el sıkıştı

Kentsel dönüşümde Alman hesabı yaptı

Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe Alman yatırımcılarla dönüşecek. Bölgede 5 adada proje geliştiren Vartaş, Almanya merkezli Stern Immobilien AG ile anlaşma yaparak Fikirtepe’deki dönüşümü birlikte gerçekleştirecek.
Bu kapsamda Fikirtepe'de Renovia İstanbul projesini hayata geçirecek ortaklık, yeni yatırımlar için de el sıkıştı.
Vartaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Alman Stern Immobilien şirketiyle yüzde 50-50 ortaklık yaptıklarını açıklayarak, ilk adadaki 1100 konut ve 4 bin 400 metrekarelik ticari alandan oluşan projeyi birlikte yapacaklarını söyledi. Ömer Faruk Barata, Fikirtepe’de toplamda 5 adada proje geliştireceklerini belirterek, “3 adada konut, 2 adada ise ticari ünüteler yapacağız. Şu anda ilk konut adası için ruhsat çalışmalarında son aşamaya geldik. 2-3 aydır hafriyatın sürdüğü projede kısa süre içinde ruhsatın çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Yarısı yabancıya...
Projeye uzun süredir çok sayıda ön talep aldıklarını aktaran Barata, ruhsatı aldıktan sonra resmi satışlara başlayacaklarını açıkladı. Barata, Renovia’da 48 metrekareden başlayan 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçeneklerinin sunulduğunu ve metrekare fiyatlarının 5 bin 500 ile 8 bin lira aralığında olacağını vurgulayarak, “Projeyi Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Hollanda ve Suudi Arabistan’da satışa çıkaracağız Yüzde 30’u Almanlara olmak üzere toplamda yüzde 50’sini yabancılara satmayı planlıyoruz” dedi.
Barata, 8 bin metrekarelik peyzaj alanın yer aldığı Renovia İstanbul’un teslimlerinin 2016 yılının son çeyreğinde yapılacağını kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Bölgede yeni yatırımlara ara vermeden devam edeceğiz. 3 adada toplamda 3 bin konut 2 adada ise 270 bin metrekarelik ticari alan yapacağız. Fikirtepe’ye toplamda 700 milyon lira yatırım yapacağız.

5 yıl İstanbul’u taradı
Stern Immobilien AG Yönetim Kurulu Başkanı Hans Kilger, Türkiye’nin ve İstanbul’un büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek, bu nedenle yatırım yaptıklarını söyledi. Türkiye ile 5 yıl önce ilgilenmeye başladıklarını vurgulayan Hans Kilger, “5 yıl önce Türkiye’ye gelme kararı alarak araştırmaya başladık. Uzun araştırmalar sonucunda Fikirtepe’yi seçtik ve 1.5 yıl önce Vartaş’la el sıkıştık” dedi.
Türkiye’de daha kolay proje seçebileceklerini fakat kentsel dönüşüm gerçekleştirmekten korkmadıklarını dile getiren Kilger, “Almanya’da da zor projeler yaptık. İstanbul’un tarihi kökleri var. Burada dönüşümün içinde yer almak istedik. Kadıköy’e harika proje kandıracağımızı düşünüyoruz. Bu nedenle proje Avrupa’da da ilgi görecektir. Almanya’da da satışları yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Tünelin ucundaki ışığı gördük’
Ömer Faruk Barata, Fikirtepe’de uzun bir dönemdi mücadele ettiklerini ve çok sayıda sorunla baş ettiklerini anlatarak, “Geldiğimiz noktada tünelin ucu göründü. Planlar değişti ama artık yoluna girdi. Fikirtepe’nin yüzde 45’i yeşil alan olacak. Ruhsatlar da verilecek ve sorun kalmadı” diye konuştu.

‘Duvarlardan kurtardık’
Projenin çizimini yapan Tabanlıoğlu Mimarlık Şirket Ortağı Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Renovia’nın etrafını duvarlarla çevirmediklerini belirterek, bulunduğu bölge ve şehirle etkileşim halinde olan bir proje tasarladıklarını söyledi.
Bu kapsamda Fikirtepe’de insanı çevresinde tecrit etmeyen, şehrin enerjisinin paylaşıldığı bir projeye imza attıklarını kaydeden Tabanlıoğlu, “Fikirtepe’de dönüştürülecek 1 milyon metrekarelik alanın da bu şekilde şehre kazandırılması gerekiyor.
Bölgedeki diğer firmalar da projelerini çevirmeyecek. Böylece iyi bir yaşam alanı ortaya çıkacak” dedi.

Ortaklık için devam kararı
Ömer Faruk Barata, Fikirtepe’deki Renovia’nın dışında Alman ortaklarıyla birlikte yeni yatırımlara imza atacaklarını söyledi.
Bunlardan birinin Elazığ’da gerçekleştiğini anlatan Barata, “42 bin metrekare kiralanabilir alanı olan bir AVM’yi satın aldık” açıklamasını yaptı.
Barata, İstanbul Yeni Sahra’da da kentsel dönüşüm projesi yapacaklarını açıklayarak, “Yeni Sahra’da Alman ortağımızla birlikte 120 bin metrekarelik alanda dönüşüm yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bahçeli evler yok sattı

Bahçeli evler yapan Dekar’ın projeleri yoğun talep görüyor. Bahçeşehir’deki Asmalı Sokaklar’ı satışa çıkaran firma lansmandan önce bu evlerin yarısını satmayı başardı

Bahçeli evler konusunda uzmanlaşan Dekar DK, Bahçeşehir’deki 22 dönüm üzerinde 100 bahçeli evden oluşan Asmalı Sokaklar projesini satışa çıkardı. Dekar DK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, şimdiye kadar çok sayıda bahçeli ev yaptıklarını belirterek, bunların satışında sıkıntı yaşamadıklarını ve yok sattıklarımı söyledi.
İstanbul'da bahçeli evlerin arazi azlığı nedeniyle pek yapılamadığına dikkat çeken Salih Kuzu, "İnsanlara ‘nasıl bir evde oturmak istiyorsunuz?’ diye sorulduğunda bahçeli ev isteyenlerin oranının yüzde 95'ler seviyesinde bulunduğunu görüyoruz. Bu nedenle bizim projelere çok ilgi var" dedi.
Salih Kuzu, projelerden bahçeli ev alanların büyük oranda oturduğunu anlatarak, “Asmalı Evler projemizin yüzde 93’ü doldu. Alanlar hemen oturmaya başlıyor. Ev teslim almaya gelenler eşyalarıyla gelip hemen taşınıyorlar” diye konuştu.
Salih Kuzu, bahçeli evlerin ilgi görmesinde prim yapmalarının da etkili olduğunu anlatarak, "2 yıllık süreçte daha önceki projemiz Asmalı Evler yüzde 100 oranında prim sağladı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Evlerin yarısını tüketti

Salih Kuzu, yeni projeleri olan Asmalı Sokaklar’ın da yoğun ilgi gördüğünü anlatarak, lansmandan önce konutların yarısını sattıklarını söyledi. Kuzu, daire büyüklüklerinin brüt 123 ile 158 metrekare arasında bulunduğunu vurgulayarak, “2+1 ve 3+1 bahçeli evler yaptık. Dairelerin metrekareleri küçülünce alım gücü daha çok artıyor” dedi. 50 milyon liraya mal olacak projedeki konutların fiyatlarının 420 ile 830 bin lira arasında değiştiğini açıklayan Kuzu, projenin 2015 yılının mayıs ayında tamamlanacağını ifade etti.
Bahçeli ev denilince akıllara pahalı ev konseptinin geldiğini belirten Salih Kuzu, projede metrekare fiyatlarının 3 bin 450 lira ile 5 bin 200 lira arasında değişmesinin projeyi cazip kıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Her evde bahçe standart olacak

Salih Kuzu, İstanbul'da yaşam tarzı beklentilerine yönelik olarak projeyi bahçeli ev konseptiyle geliştirdiklerini ifade etti. Projedeki her evin bir bahçesinin bulunduğunu ve bağımsız girişlere sahip olduğunu anlatan Kuzu, “Projedeki her evin kendisine ait 36 ile 200 metrekare arasında bahçesi bulunuyor. Otoparkları da tamamen yerin altına aldık. Site içerisinde yol ve otomobil görünmüyor. Otoparklardan normal katlara çıkışla herkesin evine gitmesi mümkün olacak" diye konuştu.

700 bahçeli ev daha geliyor

Firma olarak gelecek dönemde yeni projelerin temelini atacaklarını kaydeden Salih Kuzu, yeni yatırımlarla ilgili olarak şunları söyledi:
"Beylikdüzü'nde 78 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 400 konutluk proje hedefliyoruz. Daha geniş bir alana sahip olan Bahçeşehir'de ise etap etap 700 civarında daha ev hayata geçireceğiz. Bunların hepsi benzer konseptte olacak. Sonbahar gibi bu projemize başlamayı planlıyoruz. Bahçeli konseptte yaptığımız projelerin markasını Asmalı olarak belirledik."

Haberin Devamı

Bakü Olimpiyat Stadı’nı 24 ayda tamamlayacak

Azerbaycan’da yapılan Bakü Olimpiyat Stadı ve Dünya Petrol Devi SOCAR’ın Genel Merkez Binası gibi birçok üst düzey proje, Türk inşaat şirketi Tekfen İnşaat tarafından gerçekleştiriliyor. Bakü Olimpiyat Stadı’nın Proje Müdürü Cem İlgün, 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunları’na hazırlanan Azerbaycan’da, dünyada bir ilke imza atarak, stadı 24 ayda tamamlayacaklarını söyledi. İnşaata 2012 yılının kasım ayında başladıklarını belirten İlgün, projenin 14 ayını tamamladıklarını ve Bakü Olimpiyat Stadı’nın yüzde 65’nin bittiğini vurguladı.

Hafele 41 ülke arasından büyüyen Türkiye’yi seçti

Tedarik zinciri ve stok yönetimin öneminin büyük olduğu günümüzde, Avrupa’da pek çok dev kuruluşun stok yönetimini iyileştiren ve bu sayede cirolarında artış sağlayarak rekabeti kolaylaştıran yazılım Slim4, Häfele’nin tercihi oldu. SlimStok Türkiye Müdürü Songül Sezer, 41 ülke içinden başlangıç noktası olarak Türkiye’nin seçilmesinin nedenini “Türkiye’nin çok hızlı büyüyen, hızlı dinamikleri olan ve teknolojiye hızlı adapte olan bir pazar olmasıdır” açıklaması ile dile getirdi. Türkiye’de uygulama başladıktan sonra diğer 40 ülkede de Slim4 operasyonu devam edecek.

NoXX Apartmanı bu yılın başarı ödülünü kazandı

Mimarlar Odası’nın her iki senede bir düzenlediği 2014 yılı Ulusal Mimarlık Ödülleri, Ankara’da, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan bir törenle sahiplerini buldu. CM Mimarlık tasarımı NoXX Apartmanı, bu yıl rekor sayıda projenin başvurduğu Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Dalı’nda ödüle layık görülen dört projeden biri oldu.
Cihangir semtinin dar ve çıkmaz sokaklarından birinde yer alan NoXX Apartmanı, bulunduğu konumda konvansiyonel yöntemlerle betonarme inşaat yapmanın güçlüğü ve inşaatın kısa sürede tamamlanma zorunluluğu gibi nedenlerle çelik strüktürle inşa edildi.

İngiltere'de mortgage kredileri artış gösterdi

İngiltere Mortgage Kredisi Veren Kuruluşlar Konseyi’nin (CML) açıklamasına göre, ülkede bu yılın mart ayında verilen toplam mortgage kredileri bir önceki aya kıyasla yüzde 4, geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 33 oranında artarak 15,4 milyar sterline ulaştı.
Kredilerin büyük kısmının Londra ve güneydoğu bölgesinde yoğunlaştığını belirten CML, ülkede genellikle yılın ilk üç ayında emlak satışlarının normalden daha az gerçekleşme trendinin devam ettiğini vurguladı. CML Başekonomisti Bob Parnell, konuyla ilgili "Resim bize 5 yıldan fazladır emlak sektörünün en güçlü ve en yüksek aktivite seviyesini gösteriyor" dedi.