25.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
2017 yılını ‘kentsel dönüşüm yılı’ ilan ettiklerini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise, “Sektörün üretim miktarı için bazı söylemler var. ‘Balon var mı?’ deniliyor. Yıllık ihtiyaç 900 bin civarında. Evlilik, büyük ailelerin ayrılması, nüfusun artması gibi. Ancak geçen yıl 1 milyon 340 binden fazla konut satıldı. Bu yılki beklentimiz 1.5 milyon. Çünkü ciddi ihtiyaç var” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce ise konut sektöründe balon olmadığını belirterek, konut ihtiyacının çok fazla olduğunu dile getirdi. Gülüce, “Bu kadar ciddi ihtiyaç varken İstanbul’daki inşaat firmaları gece-gündüz çalışsalar dahi bu ihtiyacı karşılayamazlar” dedi.
‘Yabancı için tanıtım’
Ağaoğlu Şirketler Grubu Grup İş Geliştirme Başkanı Burak Kutluğ, “Yabancı Yatırımcının Güvenini Arttıran Düzenlemeler Neler Olmalı” başlıklı yaptığı konuşmada, yabancıya satışta rekabetçiliği teşvik edecek 5 öneride bulundu. Kutluğ, “Kurumlar vergisi ve gelir vergisi anlamında diğer alternatif ülkelere nazaran rekabetçi teşviklerin sunulması, doğrudan yabancı yatırımcının maliyetini azaltmak ve getirisini yükseltmek için konut alımlarında KDV istisnası getirilmesi, döviz kazandırıcı hizmet kapsamında yabancıya damga ve harç istisnası sağlanması, yabancı yatırımcıların da daha yüksek getiri elde edebilmeleri amacıyla kaldıracı daha kolay kullanmasının sağlanması ve gayrimenkule dayalı finansal enstrümanların sadece bireysel çabalarla değil tanıtım faaliyetleri kapsamında topyekun özendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Yabancı yatırımcının mağdur olmaması için yapılması gereken konulara değinen Kutluğ, “vatandaşlık hakkı”nın kapsamının hızlıca netleştirilip uluslararası alanda tanıtım faaliyetlerinin başlanması gerektiğini söyledi.
‘Büyük atılım içindeyiz’
Sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı uzmanların değerlendirmelerini paylaştığı konferansta Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, ‘komşu ülkelerle etkileşim, coğrafi konjonktür ve global çıkarlar ışığında yabancı yatırımcı’ öngörülerini paylaştığı bir konuşma gerçekleştirdi. Babacan, “İnşaat sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomiye en çok katkı yapan sektörlerden biridir. Yurtdışı pazarlardaki faaliyetler göz önünde bulundurulduğunda Türk inşaat sektörünün son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunu gözlemliyoruz... Yerli yatırımcılar tarafından doğması beklenen boşluk, Mütekabiliyet Yasası’nda yapılacak düzenlemelerle yabancı konut yatırımcıları tarafından telafi edilecektir” diye konuştu.