EkonomiKayıtlı Sermaye Nedir? Kayıtlı Sermaye Sistemine Geçiş Nasıl Olur?

Kayıtlı Sermaye Nedir? Kayıtlı Sermaye Sistemine Geçiş Nasıl Olur?

02.06.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:

Birçok kurum ya da şirketi ilgilendiren unsurlar içerisinde kayıtlı sermaye gelir. Aynı zamanda en merak edilen terimler içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Peki Kayıtlı sermaye nedir? Kayıtlı sermaye sistemine geçiş nasıl olur? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Kayıtlı Sermaye Nedir Kayıtlı Sermaye Sistemine Geçiş Nasıl Olur

Sermaye Piyasası kanunu çerçevesinde kayıtlı sermaye uygulaması ele alınmaktadır. Bu kanun nezdinde hazırlanmış olan yapıya bağlı olarak, belli bir miktar üzerinden şirketler sermaye artırımına gidebilmektedir.

Haberin Devamı

Kayıtlı Sermaye Nedir?

Bir sermayenin artırımı konusunda yönetim kurulu için tanınmış olan yetki tavanı kayıtlı sermaye olarak ifade edilir. Yani herhangi bir konu hakkında harcama yapılmak istendiği vakit, yönetim kurulu adına belli bir üst sermaye artırma hakkı bulunur. Bu hak üzerinden kullanım ile beraber sermaye artırımı gerçekleşmektedir. Ele alınmış olan üst limit ise kayıtlı sermaye olarak ifade edilir.

Kayıtlı Sermaye Sistemine Geçiş Nasıl Olur?

Sermaye Piyasası kanununda gerçekleştirilen son düzenleme ile beraber, artık esas sermaye üzerinden kayıtlı sermaye sistemine geçiş mümkün hale geldi. Tabii bu konuda ele alınması gereken belli başlı bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar tamamlanmak suretiyle, kayıtlı sermaye sistemine geçiş imkanı elde edilmektedir.

Haberin Devamı

 - Anonim şirketler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İç Ticaret Genel Müdürlüğüne başvuru yapmalıdır.

 - Bu bağlamda yapılan başvuru ile beraber izin alınmalıdır.

 - TTK’nın 333. maddesine dayanmak suretiyle esas sözleşme değişikliği izne tabi olan şirketler ya da kuruluşlar üzerinden izin verilir.

Yapılan bu işlemlerin ardından ilgili şirketler esas sermaye yerine kayıtlı sermayeye geçiş yaparlar. Bu sayede kayıtlı sermayenin getirdiği birçok farklı unsurdan kanun izinde yararlanma imkânı elde etmektedirler. Ancak yapılacak başvuru ile beraber gerekli tüm kriterler ve kıstasların yerine getirilmesi büyük bir öneme sahiptir.