19.05.2024 - 13:22 | Son Güncellenme:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamaları şu şekilde: “Türkiye’nin mutlaka cari açık ile mücadelede kendi kaynaklarını azami ölçüde ekonomisine kazandırması lazım. Daha önce gidilmemiş bölgelere gidelim, buralarda bir şey varsa bunu hızlı bir şekilde üretime geçirelim. Türkiye’nin petroldeki kaderini etkileyebilecek bir bölgedeyiz. Güvenlik anlamında sağladığımız gelişmelerle bu bölge kısa dönem içerisinde sadece terörle anılıyordu. Bu dağlar, gezilebilir yerler değildi. Güvenlik güçleri bu bölgeyi terörle temizlediler.
SONDAJ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR! SON DURUM NE?
Şehit Esma Çevik, Aybüke Yalçın, Teğmen Akdeniz sahalarında 3 bölgede Gabar’da, bir dördüncüsünü kısa zaman önce devreye aldık. 1 kuyuda, 570 varil üretim yapıyoruz. 4 bölgede üretim yapmaya devam ediyoruz.
37 kuyu ve 42 bin 500 varil bugünkü günlük üretimimiz.
Eylül 2021’de keşif yapıldı. O günden bugüne 42 bin 500 günlük üretime geldik.
50 BİN VARİLİ HAZİRANDA GÖRÜR MÜYÜZ?
Nihai hedefimiz 4 bölgede 100 bin varil en üst düzey üretime geçebileceğimiz noktasında. Bu yıl sonunu koyduk. Ara hedef 50 bin varil. Ramazan Bayramı’nın ikinci günü buradaydım. O gün 40 bin varildi bugün 42 bin 500. Haziran ayında 50 bin varili görmüş olacağız.
4 sahadan bahsediyoruz. Bizim için hedef toplam 14’tür. Diğer 10 sahada sondaj çalışmalarımızı kimisinde başladı kimisinde başlamak üzere. 10 sahanın tamamında benzer şekilde üretim yapmak isteriz. Sismik faaliyetleri bitirmeden bir şey söylemek erken. Hedef 14 bölge, bunun şu nada 4’ünde üretim başlamış durumda.
‘2750 CİVARINDA ARKADAŞIMIZ ÇALIŞIYOR’
Hem daha önceki görevlerimde hem Haziran 2023 sonrasında Bakanlık görevi tevdi edildikten sonra ilk geldiğim yerlerden bir tanesi burası. Burada muazzam bir operasyon yürüyor. 2750 civarında arkadaşımız çalışıyor.
BORU HATTI ÇALIŞMASI HAKKINDA
Bizim petrol boru hattıyla ulaştırmamız lazım. Orada hedef yıl sonunda projeyi tamamlamak. 100 bin varili geçtiğimizde İdil’deki BOTAŞ’ın pompa istasyonuna ulaştırıp oradan Irak-Türkiye boru hattına, 650 km boru hattı ile de Ceyhan ve dörtyola ulaştırmış olacağız.
YENİ PETROL ÇALIŞMALARI HAKKINDA
Türkiye’nin 2016’da 35 bin varilden bugün 105 bin varile geldiği bir tablo var. Türkiye’nin günlük petrol ihtiyacı 1 milyon varil. 105 bin varil çok değerli. Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 3.5-4’ünü karşılarken bugün yüzde 11’ini karşılar hale geldik.
Körkandil, Van, Hakkari, Sınırda gideceğimiz yeni lokasyonlarla yerli petrol üretimini hızlı bir şekilde artırmayı hedefliyoruz.
DOĞAL GAZ, PETROL AÇISINDAN KARADENİZ VE AKDENİZ’DEN SONUÇ ALABİLİR MİYİZ?
Karadeniz’de önemli bir keşfimiz var. Ağustos 2020’de Sakarya Gaz Sahası’ndaki gaz keşfimiz. Şu anda üretimimiz devam ediyor. Orası da Gabar gibi üretimi artarak devam ediyor. Doğal gaz ihtiyacımız çok fazla. 50 milyar metreküpün üzerinde tüketimimiz var.
Sakarya Gaz Sahası ilk örneği. Yeni keşiflere ihtiyacımız var. Nasıl Gabar yetmezse, başka Gabar’lara ihtiyacımız varsa, Sakarya Gaz Sahası’nı büyütmemiz gerekiyor. Orada 23 Mayıs’ta inşallah yeni bir kuyunun sondajına başlıyoruz. Haziran ayı içerisinde sondajdan netice alacağız. Sakarya Gaz Sahası’nda, şu anda üretim yaptığımız sahanın kuzey batısında. Romanya-Türkiye Münhasır ekonomik bölge sınırına yakın. Oradan da ümitliyiz.
KARADENİZ’DE YENİ SONDAJ ÇALIŞMASI: ÜMİT EDİYORUM ORADAN BİR MÜJDEYİ PAYLAŞMIŞ OLURUZ
Bu sefer petrol emareli olduğunu düşündüğümüz sondajı önümüzdeki aylarda yapmayı düşünüyoruz. Doğu Karadeniz’de petrol emareli sahalarımız var. Ama bu kazacağımız netleştirdiğimiz kuyu lokasyonu Batı Karadeniz’de. Sakarya Gaz Sahası güneyinde petrol emareli olduğunu düşündüğümüz bir sondaj yapacağız. Ümit ediyorum oradan bir müjdeyi paylaşmış oluruz. Şu anda denizlerde birinci önceliğimiz Karadeniz sahasındaki üretimi artırmak. Belki orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de de yeni aramaları yapmak."