EkonomiKaradeniz gazı için dipte 2. dev

Karadeniz gazı için dipte 2. dev

14.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz gazında kuyulardan gelen gazı toplayıp ana boru hattına bağlayacak ikinci gaz toplama ve dağıtım haznesi “Çepni” de deniz tabanına yerleştirildi. Dev ekipman robotlarla indi.

Karadeniz gazı için dipte 2. dev

Karadeniz’deki keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gazın ulusal sisteme bağlanacağı mart ayına kısa süre kala, hem karada hem de denizde çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz kasım ayının sonunda, deniz altındaki en büyük ekipman olan ve TPAO tarafından “Peçenek” ismi verilen gaz toplama ve dağıtım haznesi denize indirilmişti. Yaklaşık 2 ay sonra ise Çepni ismi verilen aynı büyüklükteki ikinci gaz toplama ve dağıtım haznesi de deniz tabanına başarıyla yerleştirildi.

Haberin Devamı

ROBOTLAR KULLANILDI 

Özel bir gemiyle limana getirilen Çepni, karadaki hazırlıklarının ardından gemiyle tekrar 170 kilometre açıktaki Sakarya Gaz Sahası’na götürüldü. 270 ton ağırlığına, 5.ro5 metre yüksekliğe, 8.5 metre genişliğe ve 18.2 metre uzunluğa sahip dev ekipman, yoğun bir çalışmayla yaklaşık 23 saat içinde deniz tabanına yerleştirildi. Ekipmanı deniz tabanına yerleştirirken su altı robotlar kullanıldı.