18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Geçtiğimiz temmuz ayında Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) ile hayata geçirilen ve herkesin ücretsiz erişimine açık online eğitimlerin ardından, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile gerçekleşitirilen yüz yüze eğitimin sekiz ay sürmesi planlanıyor. İstanbul, İzmir, Manisa, Muğla, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki kadın kooperatifleri iş birliğinde sürmesi planlanan eğitimlerin ilerleyen dönemde farklı şehirlere yayılması da planlanıyor.
KEDV’in eğitmenleri tarafından verilen eğitimler, etkili bütçe ve kaynak yönetimini temele koyuyor. “Hesabını Bilen Kadınlar” programı kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerle kadınların finansal okuryazarlık alanında bilgi birikimlerinin artması hedefleniyor. Aynı zamanda, kadınların girişimcilik becerilerinin gelişmesi için ürün geliştirme ve satış-pazarlama konuları işlenerek emeklerini kazanca dönüştürmelerine ve ekonomik hayata aktif katılımlarına destek olunuyor.
Kapsamı genişleyecek
Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, ekonomik ve toplumsal kalkınma için kadının güçlenmesinin önemine işaret ederek, “Uzun yıllardır bu alana titizlikle eğiliyoruz. Kapsayıcı büyüme stratejimiz doğrultusunda, kadınların potansiyellerini keşfetmeleri ve ekonomik hayata aktif katılımlarına katkı sunmak için geçtiğimiz aylarda ‘Hesabını Bilen Kadınlar’ programını başlattık. Bu programla, kadınların temel finansal konulardaki eğitimlerle kendi ekonomilerini daha iyi yönetmelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Eğitim programlarında, alanında çok değerli sivil toplum kuruluşlarından FODER ve KEDV yol arkadaşımız oldu. FODER ile online eğitimler sürerken, KEDV ile de yüz yüze eğitimlere başladık. 2024’ün yaz aylarına kadar İstanbul, İzmir, Manisa, Muğla, Gaziantep ve Şanlıurfa’da düzenleyeceğimiz bu eğitimlerle temel finansal okuryazarlık yanında mikro girişimcilik üzerine kadınları teşvik edecek bilgiler paylaşmayı hedefliyoruz. Yaratacağımız etkinin yalnızca farkındalık boyutunda kalmaması için çalışıyoruz. Kendi adına bir bankacılık ürününe sahip olmayan, bütçesini yönetmekte desteğe ve finansman kaynaklarına ihtiyaç duyan kadınların yaşamlarını ürün ve hizmetlerimizle kolaylaştırmayı istiyoruz. Bir finans kuruluşu olarak kadınların ihtiyaçlarına hizmet edecek danışmanlık destekleri ve finansman yöntemleri geliştirerek her türlü katkıyı sunmaya devam edeceğiz. Aynı misyonla, kadınların istihdama katılabilmeleri için programımızın kapsamını daha da genişleteceğiz” dedi.
Ürünlerle destekliyor
Garanti BBVA, “Hesabını Bilen Kadınlar” programıyla bankacılık hizmetleriyle ilk kez tanışan kadınlara özel ürün ve hizmetler de sunuyor. Aidatsız Bonus kredi kartı, birikim yapmak isteyenlere bir gramdan daha az altın alabilmelerini de sağlayan tasarruf sağlayan hesap, çocuklarını da yararlandırabilecekleri BES ve küçük çapta üretim yapmayı planlayanlara mikro kredi ürünleriyle kadınların finansal açıdan güçlenmesine destek olmayı hedefliyor.
FEM Sertifikası almaya hak kazandılar
Abdi İbrahim, KAGİDER’in iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadının üretkenliğini artırmak için Dünya Bankası teknik desteği ile geliştirdiği “Fırsat Eşitliği Modeli” (FEM) sertifikasını almaya hak kazandı. Çıkış noktası; işe alım, eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerdeki eşitsizlikleri saptamak ve iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığına dayalı yaklaşımların önüne geçmek olan FEM, 2012 yılından bu yana veriliyor. FEM sertifikası, iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek üzere özel sektöre destek olurken, istihdam ve kazançlarda eşitliği destekleyerek iş gücünde kadının üretkenliğini artırmayı amaçlıyor.
Abdi İbrahim İnsan ve Kültür Grup Başkanı Deniz Daver, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Gelecek hedeflerine yürürken insana saygılı, kapsayıcı, etik ve sorumlu bir yaklaşımla hareket etmeyi ilke edinen Abdi İbrahim olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadının güçlenmesine büyük önem ve öncelik veriyoruz. İstihdamı, iş hedeflerini, içinde yaşadığımız dünyayı ve toplumu aynı mercek içinde ele alıyoruz. Lider ve lider adayı kadrolarımıza sunduğumuz tüm geliştirme programlarında kadın çalışan katılımını en üst seviyede tutmak için teşvik edici, özendirici bir yaklaşım sergiliyoruz. Markaların bu alandaki duyarlı yaklaşımlarının, ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde tescil edilmesini sağlayan FEM sertifikası, Abdi İbrahim’in kapsayıcılık vizyonunu yansıtan önemli bir göstergedir. Biz FEM sertifikasını, bu alandaki kararlı ve devamlı çabamızın ödülü olarak görüyoruz.”
KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Demirci Duyarlar ise her alanda olması gerektiği gibi iş hayatında da kadınların güçlenmesini destekleyen eşitlikçi politikaların, Türkiye’yi daha da ileri taşıyacağına inandıklarını belirterek, “FEM sertifikası alan kurumların sayısı arttıkça eşit bir dünya hayalimize daha çok yaklaşıyoruz” dedi.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr