22.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
Avusturyalı ünlü nüfusbilimci Dr. Dimiter Philipov, III. Kadın ve Adalet Zirvesi için İstanbul’a geliyor. İstanbul ziyareti öncesi Milliyet’e konuşan Dr. Philipov, Türkiye’de kadınların çalışma hayatına katılımlarına dair araştırma ve gözlemlerini paylaşarak, “Ailenin güçlenmesinde kadınların işgücüne katılımı oldukça önemli. Türkiye de bunun farkında. Kadınların çalışma hayatına katılımının her geçen gün daha da arttığını gözlemliyoruz” dedi.
Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği III. Kadın ve Adalet Zirvesi, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da alanında uzman isimleri bir araya getiriyor.
23-24 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne katılacak yerli ve yabancı uzmanlar “Ailenin Güçlendirilmesi” teması kapsamında sunumlarını gerçekleştirecekler. Zirvede Nüfus Dinamiklerinin Aile Üzerindeki Etkisi konulu konuşma gerçekleştirecek olan, Avusturyalı Nüfusbilimci Dr. Dimiter Philipov da uzman konuşmacılar arasında yer alıyor.
Aile dostu firmalar
İstanbul ziyareti öncesi Milliyet’e konuşan Dr. Philipov Türkiye’de kadınların çalışma hayatına katılımlarına dair araştırma ve gözlemlerini paylaştı.
III. Kadın ve Adalet Zirvesi’nde kadının çalışma hayatındaki varlığının aileye etkisi üzerine önemli paylaşımlarda bulunacak Dr. Philipov, “Ailenin güçlenmesinde kadınların işgücüne katılımı oldukça önemli. Türkiye de bunun farkında. Kadınların çalışma hayatına katılımı her geçen gün daha da artıyor” dedi. Çalışan aile ikileminin büyük bir sorun olduğundan bahseden Dr. Philipov, “Bu sorun uzun zamandır tartışılıyor. Bunu aşmanın bir yolu kadınlara part time iş imkanlarını veya evden çalışma imkanlarını ulaşılabilir kılmaktır. Ayrıca işletmelerin aile dostu olmaları gerekmektedir. Örnek olarak işletmelerde kadınlara yardımcı olmak için çocuk yuvası olabilir. Avrupa ülkelerinde bu tarz aile dostu firmaların oluşturulması teşvik edilmektedir. Bu sorunun aşılması için firmalarda aile dostu uygulamalar her geçen gün yayılmalı” diye konuştu.
Yoksula destek
Yoksulluk içinde büyüyen çocukların içinde bulundukları şartları normal kabul ettiklerini söyleyen Dr. Philipov, çocukların kişisel hayatlarındaki hedeflerinin de ebeveynleri gibi aynı yoksul durumda kalmaktan ibaret olabileceğini ifade etti. Bunu “yoksulluğun kendini yeniden üretmesi” diye tanımlayan Philipov şöyle devam etti: “Yoksulluk yoksulluğu doğurur. Bu kısır bir döngüdür ve kırılmak zorundadır. Bu döngüyü kırmanın yolu eğitimi artırmaktır. Devlet ve toplum yoksul çocukların okula gitmelerine yardım etmeli, bu kısır döngünün kırılması için şanslar sunmalıdır.”
‘Eğitimli kadınlar az çocuk yapıyor’
Yüksek eğitimli kadınların evdeki pozisyonlarının da daha iyi olduğunu ifade eden Dr. Philipov şöyle devam etti: “Yüksek eğitimli kadınlar daha az çocuğu tercih ederler. Fakat bu az sayıdaki çocuğun daha eğitimli ve daha sağlıklı olmasını isterler. Erkekler genelde daha çok çocuğa sahip olmak isterken onların eğitim ve sağlıklarını dikkate almazlar. Kadınlar kendi pozitif insan sermayelerini çocuklarına aktarır.”
Öncü kadınlar ‘Kadın ve Adalet Zirvesi’nde
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla başlayacak III. Kadın ve Adalet Zirvesi’nde, KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Cumhurbaşkanının yapacakları protokol konuşmalarının ardından ülkelerinde öncü olmuş kişiler ile birlikte, bahsedilen “Liderler Oturumu” gerçekleşecek. İkinci gün düzenlenecek paralel oturumlarda, ailenin güçlendirilmesi yönünde değişik alanlardaki gelişmeler, başarılı örnekler ve devam etmekte olan sorunlarla ilgili tespit ve çözümleri içeren sunumlar yapılacak.
11 bakan katılacak
III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne katılacak 11 ülkenin bakanları, Liderler Oturumu’nda tecrübelerini paylaşacak. İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadın Danışma Konseyi Başkanı Esra Albayrak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan oturumda söz alacak bakanlar şöyle:
Zehra Zümrüt Selçuk (Türkiye), Ma’Soumeh Ebtekar (İran), Hijran Huseynova (Azerbaycan), Zeki Çeler (KKTC), Yohana Susana Yembise (Endonezya), Hind Sabeeh Barak Al-Sabeeh (Kuveyt), Haifa Al-Agha (Filistin), Salimata Diop Epse Dieng (Senegal), Widad Yagoub (Sudan), Hajati Janat Balunzi Mukwaya (Uganda), Adiyev Kanybek Mamatbekovich (Kırgızistan).