21.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kotex Türkiye, toplumsal bir tabu olan “Kadın futbol oynayamaz” algısını yıkmak için üç yıl önce “Kızlar Sahada Oynar Hayatta Kazanır” sloganıyla kadın futbolu projesini hayata geçirdi. “Kızlar Sahada” girişimi ile birlikte hayata geçirilen “Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı”nın üç yıllık çıktıları, SROI raporunda yayımlandı. Rapora göre; beş ilde yüzlerce kadının hayatına dokunarak başlayan program, bugüne dek yapılan yatırımın dokuz katı oranında sosyal getiri elde etti.
Önyargılarla mücadele ediyor
2019’da başlayan Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı, üniversite öğrencileri veya mezun kadın futbolcuların sportif, profesyonel, kişisel ve kariyer gelişimlerini destekleyerek onların güçlenmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Program duyurulduğunda, üç ülkede 61 şehirden 423 kadın sporcu başvuruda bulundu. Başvurular, programın kriterlerine göre değerlendirildi. Bu kriterler arasında, üniversite öğrencisi veya mezunu olmak ve Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) kayıtlı lisanslı olmak yer alıyordu. “Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı”na başvuru yapan kadın sporcular arasından kadın futbol kulüplerinde oynayan ve TFF lisansına sahip olan 243 üniversite öğrencisi veya mezunu, 11 ay boyunca online eğitim aldı. Programda sporculara; 11 farklı disiplinde eğitim, bire bir koçluk oturumları, çeşitli konularda uzmanlardan bire bir danışmanlık, Wellbees uygulaması üzerinden her ay her antrenman modeliyle ilgili blog yazılarına ve kısa videolara erişim imkanı, yıl boyunca katıldıkları eğitimler ve etkinliklerden topladıkları puanlarla App Market’te ödüller kazanma imkanı sunuldu.
20 milyon kadına ulaşıldı
Program, geçen üç yılda 81 ile yayılarak kadın futbolcuların yüzde 50’sine ulaştı ve 11 farklı branşta kadınları destekleyen bir çalışmaya dönüştü. “Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı”, toplamda 20 milyon kadına ulaşarak toplumda büyük bir etki yaratılması sağladı. Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı ve programın elde ettiği başarı hakkında konuşan Kimberly-Clark Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya’dan Sorumlu Pazarlama Direktörü Orjin İbar, şunları söyledi:
“Üç yıl boyunca sürdürdüğümüz projede, Kızlar Sahada ekibi ile 11 farklı modülden oluşan kişisel gelişim eğitimleri hazırladık. Türkiye’deki 300’e yakın kadın futbolcuya, 11 bin saatin üzerinde eğitim vererek gelişimlerine katkı sağlamayı hedefledik. İngiltere’den akredite SROI ile yapmış olduğumuz araştırma sonucu ile kadının toplumdaki yerini sağlamlaştıran ve kadın gelişimini destekleyen projelerin amacına ulaştığını ispatlamış olmak, bizim için çok değerli. Bu program, katılımcılara zihinsel refahta artış, özgüven artışı, duygusal refah, farkındalığın artması gibi konularda çok önemli kazanımlar sundu.”
1 TL’lik yatırım 8,80 TL toplumsal değer
Analizde tüm paydaş gruplarının değişim değerleri hesaplandığında, SROI oranı 1’e 8,80 olarak hesaplandı. Başka bir deyişle, programa yapılan her 1 TL’lik yatırım, toplumsal değer olarak 8,80 TL getiriyor.
Girişimci Kadın Liderler Programı’na son başvuru 31 Ağustos
EY (Ernst&Young) tarafından, ideallerini gerçekleştirmek ve vizyonlarını gerçeğe dönüştürmek isteyen kadın girişimciler için düzenlenen “Girişimci Kadın Liderler Programı” için başvuru süresi uzatıldı. Başvurular, 31 Ağustos 2023’e kadar EY Türkiye web sitesi üzerinden yapılabilecek.
İşlerini geliştirmeyi ve dünya çapında büyümeyi hedefleyen kadın girişimcileri destekleyen program; katılımcılarına eğitim, iş geliştirme, mentorluk ve networking (ağ oluşturma) alanlarında destek sunuyor. EY Türkiye, girişimci kadınları uluslararası pazarlarda etkin bir şekilde faaliyet göstermeye ve rekabet etmeye hazırlamayı amaçlayan program kapsamında bugüne kadar toplam 60 kadın girişimciye destek verdi.
Bu yıl da EMEIA Bölgesi (Avrupa, Orta Doğu, Hindistan ve Afrika) genelinde düzenlenecek EY Girişimci Kadın Liderler Programı’na katılmak isteyen kadın girişimciler, başvurularını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar yapabilecek. Tamamen ücretsiz olan bu programa bağımsız bir jüri tarafından seçilecek kadın girişimciler, iş dünyasındaki başarılı liderlerin bilgi ve deneyimlerinden yaralanabilecekleri bir ağa katılma, şirketlerini ciro ve istihdam anlamında büyütme gibi imkânlara ulaşabilecek.
Sağlanan olanaklar
- Türkiye’nin başarılı girişimcilerinin ve iş liderlerinin de dahil olduğu seçkin bir ağın parçası olma
- İş stratejileri ve uygulamaları hakkında en güncel sorular, araştırmalar ve yönetim konuları ile ilgili bilgi edinme
- Potansiyel ortakları, stratejik iş birlikleri, müşterileri ve tedarikçileri etkin bir şekilde tanımlama ve potansiyel sermaye kaynaklarına giden yolları bulmak için gerekli becerileri geliştirme
- Bire bir mentorluk desteğine erişim avantajı elde etme
- Liderlik ve iş becerilerini güçlendirme, kıdemli danışmanlarla ve deneyimli girişimcilerle görüşmeler yaparak büyüme fırsatlarını belirleme
- Kurumsal yöneticiler, yatırımcılar ve medya arasında hem kendileri hem de şirketleri için görünürlüğü artırarak olası yeni iş birlikleri ve fırsatlar yaratma
- 55 ülkede 800’den fazla kadın girişimciden ve ilham veren rol modellerden oluşan küresel bir topluluğa dahil olma.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr