10.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul / ANKARA - Engelli yurttaşların, noter işlemlerinden sonra sigortacılık işlemlerinde de zorluklarla karşılaştığı ortaya çıktı. Bazı emeklilik ve sigorta şirketlerinin, işlemlerinde engelli bireylerin hayatını zorlaştıracak koşullar öne sürmesinin ardından, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) devreye girdi.
Engelli bireylerin sigortacılık ve özel emeklilik hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması talimatını veren SEDDK, engellilere yapılacak bilgilendirmelerde kabartmalı ‘Braille’ alfabesinin kullanılmasını, sesli sunum yapılmasını, gerektiğinde işaret dili tercümanlığı yapılmasını istedi.
Engelli bireylerin, toplum içerisinde başkalarına ihtiyaç duymaksızın günlük hayatlarını sürdürebilmelerinin ve sosyal hayatlarında ihtiyaç duydukları hizmetlere engelsiz olarak erişim sağlamalarının önemine dikkat çeken SEDDK, Engelliler Hakkında Kanun’daki “Eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınır”, “Bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin engelliler için erişilebilir olması sağlanır” hükümlerine işaret etti.
Kimileri zorlaştırıyor
Sigortacılık ve özel emeklilik hizmetlerinin engelli bireylerin erişimine uygun hale getirilmesinin, bu kişilerin finansal ürünlere erişimini kolaylaştırarak sosyal hayata intibak süreçlerini kolaylaştırdığını vurgulayan SEDDK, kuruma iletilen şikayetlere göre, engelli bireylerin sigorta ve özel emeklilik şirketleriyle iletişimlerinde bazı sorunların yaşandığını ve kimi şirketlerin hizmetlerinde, engellilerin hayatını zorlaştıracak koşullar öne sürdüğünü kaydetti.
GÖRÜNTÜLÜ ÇAĞRI MERKEZİ
Engelli bireylerin sigortacılık ve özel emeklilik alanlarında karşılaştıkları sorunların en aza indirilmesini isteyen kurum, özel emeklilik hizmetlerinin engelli bireylerin erişimine uygun hale getirilmesini ve şirketlerin iletişim kanallarının engellilere uygun olarak geliştirmesini istedi.
Bu kapsamda sigorta ve emeklilik şirketlerinden; poliçelerin görme engellilerin okuyacağı şekilde kabartmalı Braille alfabesiyle sunulması veya sesli hale getirilmesi istendi. İşitme engelliler için ise görüntülü çağrı merkezi hizmeti sunulması talep edilen SEDDK yazısında, görüntülü arama ile yapılan görüşmelerde işaret dili tercümanlığı hizmeti sunan uygulamaların kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği bildirildi. Engelli dostu hizmetlerin 7/24 esasıyla sağlanmasını isteyen SEDDK, engellilere hizmet için şirketlerin kendi personelinin yanı sıra dışarıdan hizmet alımı da yapabileceğini kaydetti.