10.03.2010 - 01:14 | Son Güncellenme:
EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
Didim’de açıldığı 1995 yılında muhafazakâr kesimin gözdesi olan Caprice Otel, İstanbul’a da geliyor. Caprice Otel, şirketi Jetpa Holding nedeniyle kamuoyunda ‘Jet Fadıl’ olarak tanınan Fadıl Akgündüz’ünyüzde 98’ine sahip olduğu Aytepe Turizm’e ait bir yatırım olarak hayata geçmişti. Ancak, Akgündüz, 2009’da hisselerini ev hanımı ablası Avniye Obut ve emekli memur eniştesi İbrahim Obut’un kurduğu Mai Turizm’e devretmişti.
FADIL AKGÜNDÜZ’ÜN JETPA TARİHİ
Yurtdışındaki Türklerin paraları kurtarılamadı
- Fadıl Akgündüz, dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesiyle 10 Ekim 2002 tarihinde tutuklandı.
- Akgündüz’ün tutuklanmasına neden olan, Almanya, Hollanda ve Fransa’daki Türkler’den 1998 ve 2000 arasında ‘yüksek kar payı’ vaadiyle para toplamasıydı.
- Yaklaşık 661 kişiden gelen şikayetler üzerine başlatılan soruşturmada Akgündüz’ün 10 milyon 675 bin mark ve 51 milyar 146 milyon TL topladığı ortaya çıkmıştı.
- 2003’te yargılanmaya başlayan Akgündüz için 494 ile 1.235 yıl arasında ağır hapis cezası istendi. Ancak, dava, cezaevinde yattığı süreç de göz önüne alınarak zaman aşımı nedeniyle 2008’de düştü.
Konuttaki düğüm halen çözülemedi
- Fadıl Akgündüz’e konut alanında da davalara konu olmuştu. Jetpa Holding, 1998’de Ankara’da Jetkent 3 adı verilen bir site inşaa etti. Evlerin 2001’de verileceğini taahhüt etti.
- Ancak, 98-2001 döneminde evler bir türlü teslim edilmedi. Gerekçe olarak da o dönemde evlere koyulan ihtiyadi tedbir kararı gösterilmişti.
- Jetpa’nın konuttaki İstanbul macerası ise Beylikdüzü’nde gerçekleşmişti. Beylikdüzü’nde Fadıl Akgündüz’e ait Jetpa konutlarından alan vatandaşların mallarına da el konulmuştu.
İMZA’YI DA 29 EKİM’DE PİYASAYA SÜRECEKTİ
Caprice Gold’un açılış tarihi olarak Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği gün olan 29 Mayıs seçildi. 2 yıl sonra açılması hedeflenen otelde bu tarihin altı çizilerek belirtilmesi akla, Fadıl Akgündüz’ün Jet-Pa Holding’i ve İmza otomobilini getirdi. Akgündüz, bu otomobilin piyasaya çıkma tarihi olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim’i tercih etmişti. Akgündüz, İmza’nın üretim yılı olarak 2002’yi gösterirken, otomobili, ‘Cenevre Otomobil Fuarı’nda “Türkiye’nin ilk dünya otomobili” sloganıyla duyurmuştu.
Hatta İmza, dünyanın önde gelen haber ajanslarından Associated Press tarafından da dünyaya fotoğraflı bir haber olarak duyurulmuştu. Ancak, İmza’yı üretmek için Siirt’i üretim üssü olarak seçen Akgündüz, bu otomobili üretemediği gibi Almanya’daki Türklerden topladığı 300 milyon doları da vatandaşlara geri ödemedi.
ABLAYA DEVİR OLUNCA ORTAK DAVA AÇTI
Akgündüz, bir süre önce yüzde 98’i Jetpa’ya ait olan Aytepe Turizm’in yaklaşık 200 milyon dolar değerindeki Didim Caprice Otel tesislerini ev hanımı ablası Avniye Obut ve eniştesi İbrahim?Obut’un kurduğu Mai Turizm’e devretmişti. Akgündüz, 135 bin lira sermayeli Aytepe Turizm’in sermayesini 3 milyon liraya yükselterek şirketin sahipliğini Mai Turizm’e geçirmek istedi. Bunun üzerine 1990’dan itibaren Akgündüz ile birlikte holdingin kurucu ortağı konumundaki Sacit Duran, operasyonu engellemek için ‘işlemin geçersizliği davası açtı.