14.03.2011 - 10:42 | Son Güncellenme:
Bu miktar, Japonya Merkez Bankasının tek operasyonda sağlayacağı en fazla likidite oldu.
Japonya Merkez Bankasının bugün yaptığı yönetim kurulu toplantısının ardından para politikasını gevşetmek için yeni adımlar atılmasına karar verildi.
Bankanın açıklamasında, "Finansal piyasalardaki istikrarı sağlamak için likidite sağlanması da dahil her olası önlemi alacağız. Depremin verdiği zarar coğrafi olarak yayılıyor ve muhtemelen üretim düşecek" denildi.
Merkez Bankası, önümüzdeki iki günde de 6,8 trilyon yen (73 milyar dolar) daha likidite sağlayabileceğini bildirdi.
Yönetim kurulu üyeleri, yüzde 0 ile yüzde 0,1 aralığında olan faiz oranlarının sabit tutulmasına da karar verdi. Banka, küresel ekonomik krizin etkilerinden kurtulmak için faiz oranlarını son yıllarda rekor seviyede düşük tutuyor.
Banka, varlık alım programının büyüklüğünü ise 5 trilyon yen (60,8 milyar dolar) artırarak 40 trilyon yene (486,4 milyar dolar) çıkardı.
Japonya, deprem ve tsunaminin ardından devasa temizlik operasyonu, potansiyel nükleer tehlike, elektrik kesintileri ve ekonomide bozulmayla boğuşuyor.
Merkez Bankasının ekonomiye likidite sağlaması ve yeniden yapılanmanın tahmini maliyeti nedeniyle ülkenin bütçe açığının büyüyeceği tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Japonya’nın "Aa2" olan kredi notunun görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirirken, artan borç yüküne dikkati çekmişti. Standard and Poor’s da 27 Ocak’ta hükümetin kamu borcunu azaltmak için tutarlı bir planının olmadığı gerekçesiyle Japonya’nın "AA" olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak indirerek "AA-"ya çekmiş, görünümünü ise "durağan" olarak belirlemişti.
ABD ile birlikte en çok borcu olan sanayileşmiş ülke olan Japonya’da kamu borcu halihazırda gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 200’ü seviyesinde bulunuyor.