26.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
SERKAN ARMAN
Kemal Okan birkaç yıldır Türkiye’de mandacılığı ayağa kaldırmanın yollarını arıyor. Üreticiler ve üniversitelerle dirsek temasında. Ancak Okan ne zoolog, ne de hayvancılık sektöründe.
Kendisi İstanbul’daki İtalyan restoranı Fratelli la Bufala’nın Türk ortağı ve patronu... Fratelli la Bufala, İtalyanca ‘Manda Kardeşler’ anlamına geliyor. Dünyada 128 şubesi olan restoranın en büyük spesiyalitesi manda sütünden mozarella peyniri, mozarellalı pizzalar ve manda bonfilesi. Üç yıldır Levent Loft’un altında faaliyet gösteren restoran şimdi hızlı bir çıkış yapma hazırlığında. İkinci şubesi yakında İstanbul Trump Tower’da açılacak. Restoran birkaç yıl içinde ise İzmir’den Diyarbakır’a 22 şube açma kararı aldı.
Dişçi koltuğunda doğdu...
Fratelli la Bufala, dünya genelinde franchise yöntemiyle büyüse de Türkiye’ye bir ortaklık kurarak gelmiş. Endüstriyel yağ ve ayçekirdeği işiyle uğraşan Gaziantepli Kemal Okan, şirketin hâkim ortağı. (Bu arada Okan Holding’in patronu Bekir Okan, Kemal Okan’ın ‘amcazadesi’ ve restoranın müdavimlerinden.)
Restoran işine Napolili eşi Margherita Hanım vasıtasıyla girdiğini anlatan Kemal Okan, “Margherita’nın ağabeyi diş hekimi. Fratelli la Bufala’ların ortağı Geppy Marotta da hastası. Bir gün Geppy tedavi sırasında İstanbul’da restoran açma hayalinden bahsetmiş. Kayınbiraderim de ‘Benim eniştem Türk’ demiş. Sonra da olaylar gelişti” diyor.
Manda eti restoran için çok büyük öneme sahip. Manda sütü yüksek yağ oranı, manda eti ise kırmızı etler içinde düşük kolesterolüyle biliniyor. Kemal Okan, şunları anlatıyor: “Türkiye’de 170 bin civarı manda kaldı. İtalya’da ise rakam milyonlu seviyelerde. Anlaşmalı ‘celep’lerimiz bize manda buluyor. Ancak manda sütü yeterli olmadığı için mozarella peynirini her perşembe uçakla İtalya’dan getiriyoruz.” Şube açmak için çok talep geldiğini anlatan Okan, “Birleşik Arap Emirlikleri bile kapımızı çaldı. Ama Türkiye dışı franchise şimdilik düşünmüyoruz” diyor.
İtalyan değil, Napolili!
Kemal Okan 2003 yılında İtalya’da kapılarını açan Fratelli la Bufala’nın dünya çapında 128 restorana ulaşma başarısını ise geleneksel tariflere, özel malzemelere ve 450 dereceye kadar ısınan odun fırınına bağlıyor. Bu arada kendilerinin İtalyan değil, Napoli mutfağı olduğu konusunda da ısrarcı.
Fratelli la Bufala’nın sadık bir de müşteri kitlesi var. Restoranda Ferit Şahenk’ten Tansu Çiller’e, Ersin Özince’den Orhan Gencebay’a bir çok ünlü isme rastlamak mümkün.
Antep ve Napoli mutfağı ‘tel kadayıf’ta birleşti
Kemal Okan memleketi Gaziantep’te de bir restoran açılacağını belirtiyor. Antep mutfağı ile Napoli mutfağını bir araya getiren tel kadayıflı mozarellayı da şimdiden tüm dünyadaki mönülere yerleştirmişler.
Okan’ın tek şikâyeti ise İtalya’ya eğitime gönderdikleri pizza ustalarının Türkiye’ye gelince ‘transfer’ edilerek ellerinden gitmesi. “Bu etik değil” diyor. Son dönemde özellikle İstanbul’da lüks İtalyan restoranlarının sayısının artması konusunda ise şu yorumu yapıyor:
“Kapalıçarşı’da da kuyumcular yan yanadır. Altının fiyatı aynı. Ama işçiliği ve yaratıcılığıyla öne çıkan müşteriyi kapar.”