Ekonomiİsveçli loomis Türkiye'de ‘20 milyar euro’ taşıyor

İsveçli loomis Türkiye'de ‘20 milyar euro’ taşıyor

08.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsveç merkezli para, altın ve kıymetli eşya taşımacılığı yapan Loomis, Türkiye’de yılda 20 milyar euro taşıyor. 16 ülkede faaliyet gösteren şirket, dünyada günde 8 milyar euro taşıyor. Taşımalar, kameralarla denetlenen zırhlı araçlarla yapılıyor

İsveçli loomis Türkiyede ‘20 milyar euro’ taşıyor

Para, altın ve kıymetli eşya taşıma ve nakit yönetim hizmeti veren İsveç merkezli Loomis, geçen yıl faaliyete başladığı Türkiye pazarında yılda 20 milyar euro taşıma yapıyor. Loomis Türkiye Ülke Başkanı Sarp Tarhanacı, toplam 16 ülkede faaliyet gösteren Loomis’in dünyada her gün 8 milyar euro para ve altın taşımacılığı yaptığını, bunun için günde 100 bin adet müşteriye uğradığını söyledi.
Loomis’in dünyada 7 bin zırhlı aracı var. Bunun 100’ü Türkiye’de. Zırhlı araçların içinde kameralar var. Taşıma esnasında zırhlı aracı izleyen bir araç daha bulunuyor.
Sarp Tarhanacı, Loomis’in para ve değerli eşya taşıma hizmetlerinde Avrupa’nın önde gelen şirketleri arasında yer aldığını belirterek, şirketin kuruluşunun 1852’de Kaliforniya’daki ‘Altına Hücum’ dönemine dayandığını ifade etti.

‘Satın alma yapabiliriz’
Loomis’in Türkiye’de faaliyete başlamasıyla ilgili olarak da Tarhanacı şunları söyledi: “1995 yılında Erk Trans adıyla ‘değerli kargo lojistik hizmetleri’ şirketini kurdum. 2004 yılında ise Erk Armored Güvenlik Hizmetleri şirketiyle birlikte ‘zırlı araç servisi ve elemanlı güvenlik hizmetleri’ vermeye başladık. Temmuz 2011’de Loomis şirketimizin yüzde 60’ını satın aldı ve şirketimizin adını Loomis olarak değiştirdik” diye konuştu.
Tarhanacı, Loomis’in faaliyet gösterdiği ülkelerde pazar payında ilk sıralarda olmayı hedeflediğini belirterek, “Satın alma fırsatlarını da bakıyoruz” dedi. Şirket, Türkiye’de bazı bankaların yanı sıra İstanbul Altın Borsası ve kuyumculuk sektörüne hizmet veriyor. Ayrıca, bazı mücevler fuarlarının da taşımacılığını yapıyor. Faaliyet gösterdikleri sektörde Türkiye’nin gelişmeye açık bir pazar olduğunu anlatan Tarhanacı şunları söyledi:
“Dünyada bankalar, nakit taşıma ve yönetimi işini kendi bünyelerinde yapmıyor, bunu bizim gibi şirketler aracılığıyla yaptırıyor. Türkiye’de ise bu iş genellikle bankaların kendi bünyelerindeki birimler aracılığıyla yapılıyor. Ama ekonomi büyüdükçe, bankaların, finans kuruluşlarının bu işi kendilerinin yapması daha maliyetli oluyor. Bu nedenle, Türkiye’deki bu pazarın gelişeceğini öngörüyoruz.”

‘Türkiye’de nakit kral’
Tarhanacı, “Örneğin, ATM’lerin bakımı, para yüklemesi, oradaki paranın sayımı gibi işleri yapmak istiyoruz. Ayrıca, perakende şirketlerinin de üzerindeki bu yükü biz almayı hedefliyoruz. Loomis özellikle Avrupa’da perakendecilerle çalışıyor” dedi.
Tarhanacı, “Dünyada alternatif ödeme araçları gelişmeye başladı. Ancak Türkiye’de nakit hâlâ kral. Bu nedenle pazarın büyüyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İngiltere’de yılda 1.000 saldırı oluyor
Tarhanacı, “Taşımacılıktaki risk oranları ülkelere göre değişiyor. İngiltere, Fransa, İspanya’da saldırılar daha fazla. Örneğin, İngiltere’de yılda 1.000 zırhlı araca saldırı oluyor. Krizde bu saldırılarda artış oldu. 2008 yılında Avrupa’da 80 milyon euro kayboldu. Ancak, o yıl reasürans sisteminin bu alandaki primi 300 milyon euro’nun üzerindeydi” bilgilerini verdi.

İsveçli loomis Türkiyede ‘20 milyar euro’ taşıyor

ÇALIŞANA EV ZİYARETİ...
Loomis’in Türkiye’de 250 çalışanı var. Şirket, Türkiye’deki 18 olan şube sayısını 45’e çıkarmayı planlıyor. İş başvurusunda bulunanların mali durumu hakkında bilgi alan şirket, yılda bir kez de çalışanlarına ev ziyaretinde bulunuyor.
Tarhanacı, “Yaptığımız iş para ve altın taşımacılığı. Bu nedenle sıkı önlemler almak durumundayız. İşe almadan önce araştırmalar yapıyoruz. Çalışanlarımızın sosyal hayatlarını takip ediyoruz. Yıllık ev ziyaretlerimiz oluyor. Öte yandan, çalışanlarımızın aylık borçluluk durumunu da görmek istiyorduk. Bunun için Bankalar Birliği bünyesinde uygulamaya konulacak olan ‘risk yönetim merkezi’yle artık çalışanların kendi rızaları olmak kaydıyla mali durumlarına da bakabileceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İran’a giden altınlar...
Bu yılın ilk 7 ayında İran’a giden 115 ton altının nasıl gittiği konusunda ise Tarhanacı şunları söyledi: “Biz İran’a iş yapmıyoruz. Ancak, yolcu beraberinde götürebilir. Veya kargo ile de gönderilebilir.”

KEŞFETYENİ
Murat Boz'a olay Volkan Konak göndermesi! 'Herkes anıyor seni'
Murat Boz'a olay Volkan Konak göndermesi! 'Herkes anıyor seni'

Cadde | 18.04.2025 - 07:11

Volkan Konak'a olan sevgisi bilinen Berkay Şahin'den dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Yazarlar