EkonomiTürkiye'nin en büyük sosyal konut projesi! İşte adım adım başvuru yolları

Türkiye'nin en büyük sosyal konut projesi! İşte adım adım başvuru yolları

14.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dar gelirli vatandaşlar için Türkiye’nin en büyük sosyal konut projesi hayata geçiriliyor. Devam edecek bir yapıda hayata geçirilen ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesinde ilk etapta 81 ilde 250 bin konut inşa edilecek, 100 bin altyapılı konut arsası satışa sunulacak, 10 bin iş yeri ile vatandaşlara kendi işini kurma imkanı sunulacak.

Türkiyenin en büyük sosyal konut projesi İşte adım adım başvuru yolları

DUYGU ERDOĞAN - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı. Erdoğan, “Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde, 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte; 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak, milletimizin istifadesine sunmaktır” dedi.

Haberin Devamı

Projenin adını “İlk evim, ilk işyerim” olarak belirlediklerini söyleyen Erdoğan, “Projemizin ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konutu, 100 bin konut arsasını ve 10 bin işyerini, 2 yılda bitirerek hak sahiplerinin kullanımına sunmayı planlıyoruz. Vatandaşlarımız, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabileceklerdir. Aynı şekilde, toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 vadeyle yapılabilecektir” diye konuştu.

Sosyal konut geliştirme tarihinde ilk defa gençlere ayrı kontenjan uygulanacak projede ayrıca emekliler, şehit yakınları/gaziler ve engelliler için de kontenjan ayrımı devam edecek. 

Haberin Devamı

1- Proje takvimi nasıl işleyecek?

İlk etapta yapılacak konut, konut arsası ve işyerlerinin 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.

İlk kazma yılbaşında vurulacak.

İlk etap konutlardan 50 bini İstanbul’da, 18 bini Ankara’da, 12 bin 500’ü İzmir’de, 10 bini Gaziantep’te, 8 bin 650’si Bursa’da, 7 bin 500’ü Konya’da ve 4 bin 500’i Kayseri’de hayata geçirilecek.

Diğer illerde ise nüfuslarına göre değişen sayılarda konut inşası gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda gençler (18-30 yaş) ve emekliler için toplam projede yüzde 20’şer kontenjan ayrılacak. Şehit yakını/gazi ve engelliler için ise kontenjan ayrımı yüzde 5’er olacak.

 2 - Ev için ödeme nasıl yapılacak?

Başvurular Ziraat Bankası, Halkbank şubeleri ve e-devlet üzerinden yapılabilecek.

Başvuru bedeli 500 lira olacak.

Proje için başvurular bugün başlıyor. Başvurular ekim sonuna kadar devam edecek.

İlk aşamada konutların maliyet fiyatları üzerinden yüzde 40 indirim yapıldı.

608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara aylık 2.280 lira taksitle 240 ay vade ile sahip olunabilecek.

850 bin lira fiyata sahip ve taksitleri 3.187 lira olan 3+1 daireler de 240 ay vade ile satın alınabilecek.

İstanbul’da hane geliri 18 bin liranın altında, diğer illerde 16 bin liranın altındaki vatandaşlar başvuru yapabilecek.

Konut fiyatlarında belirlenen toplam bedelin yüzde 10’u peşin ödenecek, taksitler sözleşme imzalanınca başlayacak.

Haberin Devamı

3 - Arsa ve iş yeri fiyatı nedir?

Bu kampanya ile ilk defa elektrik, su, yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış, inşaat yapmaya hazır arsalar kendi evini yapmak isteyenlere sunulacak.

7 ayrı bölgede sunulacak arsalar faizsiz şekilde satılacak.

Arsayı alan vatandaş belirlenen projeye uygun şekilde ve süre içinde evini yapabilecek.

İki grup arsa uygulaması var. İlk grupta 350-500 metrekare müstakil parsel şekilde sunulacak arsalar 192 bin 500 lira fiyat ve 1604 lira taksitle 10 yıl vadeli satılacak.

İkinci grubu oluşturan hisseli parseller 112 bin 500 lira bedel ile 937 lira taksitle 10 yıl vadeli alınabilecek.

İş yerleri ise 350 bin lira fiyatla 2 bin 633 lira taksitle 10 yıl vade ile sunulacak.

4 - Konut için başvuru şartları...

T.C. vatandaşı olmak,

Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmek veya proje il nüfusuna kayıtlı olmak,

Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ’den daha önce ev sahibi olmamak,

Haberin Devamı

İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri hariç.)

Bir hanehalkı adına, tek başvuru yapılması,

Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekiyor.

Genç kategorisine 14/09/1992’den sonra doğanlar müracaat edebilecek.

5 - Arsaya başvuru nasıl?

T.C. Vatandaşı olmak.

Yoksul ve dar gelirli olmak.

Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şart.

775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.

Başvuru bedeli 500 TL.

6 - Sanayi sitesi şartları da belli

Haberin Devamı

TC vatandaşlığı,

Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Mükellefi olmak, e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgeler,

Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması,

Başvuru bedeli 2.000 TL.

BAŞVURULAR BUGÜN BAŞLADI

TOKİ'nin konut başvuruları 14 Eylül'de başladı, 31 Ekim'e kadar devam edecek. Vatandaşların gerekli bilgilere ulaşmak ve başvuru aşamasına gelmek için TOKİ’nin internet sitesi ve e-devlet sitesine yönelik arayışları, TOKİ ve e-devlet sitelerinde kısmi yavaşlamalara yol açtı. İstanbul özelinde yoğun bir talep oluşacağı görülüyor. 50 bin konut yapılacak İstanbul’da 28 bin 340 konut Arnavutköy-Başakşehir-Esenler hattında; 20 bin 920 adet konut Tuzla’da; 540 adet konut Çatalca’da; 200 adet konut ise Selimpaşa/Silivri’de yapılacak.

BAŞVURULAR T.C KİMLİK NUMARASINA GÖRE YAPILACAK

e-Devlet'ten yapılacak başvurularda yaşanabilecek yoğunluğun hizmete erişime engel olmasını önlemek amacıyla başvuruların kademeli olarak alınacağı belirtildi. Başvurular T.C kimlik numarasının son hanesine göre yapılacak.

T.C. Kimlik Numarasının son hanesi; 0 olan vatandaşlar 14 Eylül 2022 Çarşamba, 2 olan vatandaşlar 15 Eylül 2022 Perşembe, 4 olan vatandaşlar 16 Eylül 2022 Cuma, 6 olan vatandaşlar 17 Eylül 2022 Cumartesi, 8 olan vatandaşlar 18 Eylül 2022 Pazar, 19 Eylül 2022 Pazartesi gününden itibaren herhangi bir sınırlama olmaksızın başvuruları yapabilecek.

Türkiyenin en büyük sosyal konut projesi İşte adım adım başvuru yolları

 İHALE VE KURA SÜRECİ YAKINDA BELLİ OLACAK

Gayrimenkul piyasasında özellikle 2018’den bu yana devam eden yeni konut üretimindeki azalma, pandemi etkisiyle durma noktasına gelmişti.

Ürün tedarikinde sorunlar, hammadde fiyatlarının hızlı yükselişi inşaat maliyetlerini iki katından fazla artırdı. Ayrıca özellikle döviz kurundaki ani hareketler ve yüksek enflasyon nedeniyle kazançlarını gayrimenkule yatırmak isteyenlerin yüksek ilgisi de bu talebi katladı.

Türkiye’de yıllık 700-800 bin arası yeni konut ihtiyacı varken, son birkaç yıldır üretimin 300-400 binde sınırlı kalması sorun oluşturdu. Sektörden ilk görüşler, projenin dar gelirlileri konut sahibi yaparken sektörü hareketlendireceği yönünde. TOKİ aracılığıyla inşa edilecek projeler için ihale takvimi işletilecek. Yılbaşında ilk kazma vurulacağı zamana kadar pek çok şehirde projenin ihale edilmesi bekleniyor. Eş zamanlı olarak ise kura süreci yapılacak. İhale ve kura süreci takvimi ilerleyen süreçte netlik kazanacak.