30.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN - Son üç ayda un, yağ ve susama yüzde 100’ün üzerinde zam geldiğini belirten simit üreticileri, hammadde fiyatlarının neredeyse haftada bir değiştiğini ifade etti.
Hammadde artıyor
İstanbul Un - İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, yeni tarifeyle birlikte İstanbul’da 100 gramı 2.5 liraya satılan simidin yüzde 40 zam ile 3.5 liraya çıktığını açıkladı.
Yaklaşık üç ay içinde un, yağ, susam fiyatlarının oldukça arttığına değinen Özdemir, “Üç ay önce 50 kilogramlık un fiyatı 170 liraya satılırken, şu an 447 lira düzeyinde satılıyor. Aynı zamanda 300 liraya aldığımız 20 kilogramlık yağ 675 lira oldu. Susam fiyatlarında da sorun var. 13 lira düzeyindeydi susamın kilogram fiyatı, şu an 35 liradan satılıyor” diye konuştu. Özdemir, elektrik faturası, odun fiyatları, işçi maliyetleri gibi giderlerin arttığını da dile getirdi.
Toptancı şikâyeti
Ürün maliyetlerinin her gün değiştiğini söyleyen Özdemir, şöyle devam etti:
“Bununla ilgili toptancılara müdahale edilmesini talep ediyoruz. Bu fiyat artışlarına esnaf dayanmakta zorlanıyor. Bazı toptancılar şeker gibi ürünleri kısıtlamalı veriyorlar. Örneğin toptancılar ‘yılbaşından sonra böreklik un bulamayacaksınız’ diyor. Üst kuruluşlara da konuyla ilgili yazılarımızı yazdık, gerekli istişare halindeyiz. Esnaf olarak destek bekliyoruz.”
Ekmek 2.5 lira
Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi’nin aldığı kararla 230 gram ekmeğin fiyatı da 2.5 liraya çıkmıştı. Yeni tarifeyle birlikte yüzde 25 zam uygulanarak 2 lira olan ekmek fiyatı 2.5 liraya yükselmişti. Böylece ekmeğin kilogram fiyatı 9.09 liradan 10.87 liraya çıkmıştı. Üreticiler ise, buğday fiyatlarının sürekli arttığını ve kararın geç kalınmış bir karar olduğu açıklamasında bulunmuştu.